Η Γη, όπως και όλα τα ουράνια σώματα, δέχεται επιθέσεις από διαστημικούς βράχους. Η πτώση αυτών των βράχων, είτε είναι αστεροειδής, κομήτες ή μετεωρίτες, έχει παίξει μεγάλο ρόλο στην γεωλογική εξέλιξη του πλανήτη, ενώ κάποιοι από αυτούς τους βράχους ενδέχεται να έφεραν και τη ζωή στον πλανήτη μας. Αυτές οι προσκρούσεις με τον πλανήτη μας, ήταν και η εταιρία της εξαφάνισης των δεινοσαύρων πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, όταν ένας τεράστιος αστεροειδής έπεσε στο Μεξικό, αφανίζοντας το 80% της ζωής του πλανήτη. Τότε εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι και ξεκίνησε η εποχή των θηλαστικών.
Σύμφωνα με την NASA κάθε μέρα πέφτουν στη Γη μετεωρίτες το συνολικό βάρος των οποίων είναι 48,5 τόνοι, όμως το περισσότερο είναι σκόνη, από την καύση των μετεωριτών στην ατμόσφαιρά του πλανήτη. Οι επιστήμονες που αναζητούν στη Γη τα συντρίμμια διαστημικών βράχων που έχουν πέσει και ανακάλυψαν πως αρκετά από αυτά, προήλθαν από τον Άρη/
Η μελέτη του Άρη μας έχει δείξει πως ο πλανήτης έχει τουλάχιστον 10 πολύ ισχυρές συγκρούσεις με αστεροειδείς. Αυτές οι συγκρούσεις είχαν σαν αποτέλεσμα την εκτόξευση υλικών στο διάστημα, που πήραν την μορφή μετεωριτών και που στην συνέχεια μερικοί από αυτούς έπεσαν στη Γη.
Με ανακοίνωση τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά αναφέρουν ότι εντόπισαν το σημείο προέλευσης 200 μετεωριτών που έφθασαν στη Γη από τον Άρη. Οι ερευνητές λένε ότι αυτοί οι 200 μετεωρίτες προέρχονται από πέντε κρατήρες που σχηματίστηκαν από προσκρούσεις αστεροειδών σε δύο ηφαιστειακές περιοχές στον Άρη, γνωστές ως Tharsis και Elysium.
«Τώρα, μπορούμε να ομαδοποιήσουμε αυτούς τους μετεωρίτες με βάση την κοινή τους ιστορία και στη συνέχεια τη θέση τους στην επιφάνεια πριν έρθουν στη Γη», δήλωσε ο Κρις Χερντ καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα που είναι και επιμελητής της συλλογής μετεωριτών του πανεπιστημίου.
Πως ξέρουμε όμως από που μας ήρθαν ορισμένοι μετεωρίτες; Το να διαπιστωθεί αν ένας μετεωρίτης έφθασε στη Γη από τον Άρη είχε εξελιχθεί με την πρόοδο της τεχνολογίας σε μια σχετικά εύκολη διαδικασία. Όμως δεν είχε βρεθεί τρόπος να εντοπίζεται και το ακριβές σημείο από όπου ξεκίνησε από τον Κόκκινο Πλανήτη ένας μετεωρίτης.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μια νέα τεχνική που ονομάζεται «φασματικό ταίριασμα» με το οποίο γίνεται αναγνώριση και συνέχεια σύγκριση τη σύνθεσης υλικών αναλύοντας τα μοτίβα φωτός που απορροφούν ή εκπέμπουν.
Ωστόσο, αυτή η μέθοδος περιορίζεται από παράγοντες όπως η μεταβλητότητα του εδάφους και η εκτεταμένη κάλυψη σκόνης, που μπορεί να παραμορφώσουν τα φασματικά σήματα, ειδικά σε νεότερα εδάφη όπως το Tharsis και το Elysium. Αλλά το να γνωρίζουν ακριβώς από πού προέρχονται αυτοί οι μετεωρίτες του Άρη θα επέτρεπε στους επιστήμονες να συνθέσουν καλύτερα το γεωλογικό παρελθόν του πλανήτη.
Το Perseverance καταγράφει ανεμοστρόβιλο στον Άρη – Εντυπωσιακές εικόνες (video)
«Θα επέτρεπε την επαναβαθμονόμηση της χρονολογίας, με συνέπειες για το χρόνο, τη διάρκεια και τη φύση ενός ευρέος φάσματος σημαντικών γεγονότων στην ιστορία του Άρη. Αυτό το ονομάζω τον κρίκο που λείπει για να μπορέσουμε να πούμε, για παράδειγμα, ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες εκτινάχθηκε αυτός ο μετεωρίτης δημιουργήθηκαν από ένα συμβάν πρόσκρουσης που παρήγαγε κρατήρες με διάμετρο μεταξύ 10 και 30 χιλιομέτρων» λέει ο Χερντ.
Τα δεδομένα και τα συμπεράσματα που εξήγαγε η ερευνητική ομάδα από τη μελέτη των μετεωριτών τροφοδότησαν σειρά προσομοιώσεων προσκρούσεων διαστημικών βράχων στον Άρη που υπεδείκνυαν το μέγεθος του κρατήρα που σχηματίστηκε από την πρόσκρουση που δημιούργησε μια ομάδα μετεωριτών που έφτασε στη Γη ή ακόμη και ενός μόνο μετεωρίτη.
Αυτές οι πληροφορίες μας βοηθούν να μάθουμε την ιστορία του Κόκκινου Πλανήτη, αλλά και της σχέσης του με τον δικό μας πλανήτη και τους τρόπους που μας επηρεάζει.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.