Η επιτυχία του ChatGPT ήταν συγκλονιστική. Το chatbot με τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη 100 εκατομμύρια χρήστες, γεγονός που το καθιστά μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες υπηρεσίες, αν όχι την ταχύτερη. Ήταν μόνο θέμα χρόνου η Google να δείξει τη δύναμη της ή τουλάχιστον τη δική της πρόταση, και το όνομα αυτής είναι Bard. Πρόκειται για μια υπηρεσία συνομιλίας με τεχνητή νοημοσύνη που μοιάζει πολύ με το ChatGPT. Ωστόσο, αυτό το σύστημα τροφοδοτείται από το LaMDA – το οποίο σημαίνει “Language Model for Dialogue Applications” (γλωσσικό μοντέλο για εφαρμογές διαλόγου). Η Google παρουσίασε το LaMDA στο Google I/O 2021.
Συγκεκριμένα, το Bard χρησιμοποιεί μια μικρότερη, ελαφριά έκδοση του πλήρους εργαλείου LaMDA. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: ένας άνθρωπος εισάγει ένα αίτημα σε στυλ συνομιλίας και το Bard επιστρέφει μια έξυπνη απάντηση χρησιμοποιώντας πληροφορίες που αντλούνται από το διαδίκτυο. Το παράδειγμα που χρησιμοποιεί ο κολοσσός της αναζήτησης στην ανάρτηση της ανακοίνωσής του Bard αφορά το αίτημα ενός πατέρα για απλές εξηγήσεις σχετικά με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb τις οποίες θέλει να μεταφέρει στο 9χρονο παιδί του.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το ChatGPT είναι ότι μερικές φορές μπορεί να επιστρέψει παραπλανητικά, εντελώς ανακριβή, ακόμη και προσβλητικά αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει επειδή το σύστημα αντλεί πληροφορίες από όλο το διαδίκτυο και δεν μπορεί εύκολα να διακρίνει τι είναι αληθές ή ψευδές, κατάλληλο ή ανάρμοστο, και τα λοιπά. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η Google δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη στο κοινό ένα προϊόν με LaMDA. Όμως, αυτό θα αλλάξει με το Bard. Η Google διαθέτει το Bard σε μια επιλεγμένη ομάδα “έμπιστων δοκιμαστών” και θέλει να κυκλοφορήσει μια δημόσια έκδοση τις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν είπε κάτι συγκεκριμένο σχετικά με αυτό.
Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από το ChatGPT δεν είχαν τόσα πολλά να χάσουν όσα η Google, οπότε κυκλοφόρησαν το προϊόν τους χωρίς να τους απασχολούν ιδιαίτερα οι ηθικές και οικονομικές επιπτώσεις ενός τέτοιου συστήματος. Τώρα που το ChatGPT είναι διαθέσιμο στο κοινό και έχει τεράστια επιτυχία, η Google δέχεται πίεση και πρέπει να κάνει την κίνηση της. Στην ανακοίνωση της εταιρείας, ο Sundar Pichai θέτει πολύ σκόπιμα ότι το Bard θα μπορούσε να απαντήσει με ανακριβείς ή ακατάλληλες πληροφορίες. Η εταιρεία εφάρμοσε ένα σύστημα που επιτρέπει στους χρήστες να βαθμολογούν τις απαντήσεις του Bard είτε με ένα like, είτε με ένα dislike, είτε με ένα “Check it”, το οποίο μοιάζει με έναν τρόπο επικύρωσης των πληροφοριών που παρουσιάζονται ως απάντηση.
Ο Pichai λέει ότι η Google θα συνδυάσει τα εξωτερικά σχόλια με τις πληροφορίες από τις δικές της εσωτερικές δοκιμές για να διασφαλίσει ότι οι απαντήσεις του Bard πληρούν έναν υψηλό πήχη ποιότητας, ασφάλειας, και βάσης, σε πληροφορίες που αφορούν και προέρχονται από τον πραγματικό κόσμο.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Ο τίτλος του άρθρου είναι – επιεικώς – προκλητικός ενώ το περιεχόμενο, επί της ουσίας, εκφράζει τις προσωπικές προτιμήσεις τους ευσεβείς πόθους του συντάκτη… Από που προκύπτει και πως τεκμηριωνεται πως το Bard “είναι πολύ καλύτερο”;