Σύμφωνα με νέα έρευνα σημειώνεται ότι οι ψυχικές, κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις της πανδημίας μπορεί να έχουν γεράσει τον εγκέφαλο μας.
Πιο συγκεκριμένα μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ εκπαίδευσε ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ώστε να αναγνωρίζει την υγιή γήρανση στον εγκέφαλο, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα περισσότερων από 15.000 ενηλίκων στην UK Biobank. Ο αλγόριθμος χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια για την ανάλυση των ηλικιών του εγκεφάλου δύο ομάδων: μίας που είχε υποβληθεί σε σαρώσεις εγκεφάλου πριν από την πανδημία και μιας άλλης που είχε υποβληθεί σε σαρώσεις εγκεφάλου τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο μέσος ανθρώπινος εγκέφαλος παρουσίασε γήρανση πεντέμισι μήνες γρηγορότερα από ό,τι πριν από το 2020.
«Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο ήταν ότι ακόμη και άτομα που δεν είχαν νοσήσει από COVID παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις στα ποσοστά γήρανσης του εγκεφάλου», λέει ο νευρολόγος Ali-Reza Mohammadi-Nejad από το Νότιγχαμ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. Τα καλά νέα είναι ότι αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι αναστρέψιμες. Η μελέτη ανέλυσε μόνο εγκεφαλικές σαρώσεις από δύο χρονικά σημεία, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υπήρξε νευρολογική ανάρρωση τα επόμενα χρόνια. Ακόμη το γεγονός ότι ο εγκέφαλος ενός ατόμου μπορεί να έχει γεράσει με ταχύτερο ρυθμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η γνωστική του λειτουργία επηρεάστηκε. Στην πραγματικότητα τα μόνα άτομα στη μελέτη που έδειξαν μειωμένη γνωστική απόδοση ήταν εκείνα που είχαν μολυνθεί άμεσα με τον ιό SARS-CoV-2.
Το ChatGPT μπορεί να τροφοδοτεί ψυχώσεις – Τα ανησυχητικά στοιχεία νέας μελέτης
Η αρχική έρευνα διαπίστωσε ότι οι έφηβοι επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την παγκόσμια κρίση, με τον εγκέφαλο των εφήβων να εμφανίζει ανησυχητικά σημάδια επιταχυνόμενης γήρανσης μετά το 2020. Οι εγκέφαλοι των νεαρών κοριτσιών έδειξαν ιδιαίτερα έντονη λέπτυνση στον φλοιό, ο οποίος είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που αποτελείται κυρίως από φαιά ουσία. Αλλά η τρέχουσα μελέτη σε ενήλικες διαπίστωσε ότι οι ανδρικοί εγκέφαλοι ήταν πιο ευάλωτοι στις αλλαγές τόσο της φαιάς όσο και της λευκής ουσίας. Σημάδια επιταχυνόμενης γήρανσης ήταν επίσης ιδιαίτερα εμφανή μεταξύ των ηλικιωμένων και μεταξύ κοινωνικά ή οικονομικά μειονεκτουσών ομάδων.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.