Η Microsoft εισήγαγε τροποποιήσεις στα Windows 11 για να ευθυγραμμιστεί με τον νόμο περί ψηφιακών αγορών (DMA) εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Ο DMA στοχεύει να δώσει στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές όσον αφορά τις συσκευές τους. Ο νόμος αυτός έγινε η αιτία για την εφαρμογή αλλαγών στα Windows 11 που ενισχύουν τον έλεγχο του χρήστη στην εμπειρία των Windows. Οι προσαρμογές αυτές περιλαμβάνουν τη δυνατότητα απεγκατάστασης περισσότερων εφαρμογών και απενεργοποίησης συγκεκριμένων λειτουργιών.

Ορισμένες από αυτές τις λειτουργίες έχουν υποβληθεί σε δοκιμές από τους Windows Insiders. Για παράδειγμα, τα Windows 11 επιτρέπουν πλέον στους χρήστες να απεγκαταστήσουν προεγκατεστημένες εφαρμογές όπως η Κάμερα, η Cortana και οι Φωτογραφίες, πέρα από τον ΕΟΧ. Ωστόσο, η επιλογή απεγκατάστασης του Microsoft Edge και της αναζήτησης ιστού από το Microsoft Bing είναι αποκλειστικά διαθέσιμη στον ΕΟΧ. Έτσι, προσφέρει στους χρήστες την ελευθερία να μην χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα της Microsoft.

Η αφαίρεση του Bing σημαίνει ότι χάνετε τη δυνατότητα χρήσης της γραμμής αναζήτησης των Windows για αναζητήσεις στο διαδίκτυο. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η Microsoft εισάγει τη διαλειτουργικότητα εφαρμογών με το Windows Search, επιτρέποντας στους χρήστες να εγκαθιστούν προσαρμοσμένες μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο για μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία. Επιπλέον, οι χρήστες στον ΕΟΧ μπορούν πλέον να απενεργοποιούν τις διαφημίσεις και να προσθέσουν προσαρμοσμένες ροές ειδήσεων στο panel των Widgets και να απενεργοποιήσουν τις ροές της Microsoft Start. Αυτές οι αλλαγές αφορούν ειδικά τους χρήστες του ΕΟΧ, οι χρήστες σε άλλες περιοχές θα συνεχίσουν να έχουν την υπάρχουσα εμπειρία, τουλάχιστον προς το παρόν.

Οι χρήστες στον ΕΟΧ θα κληθούν επίσης να αποφασίσουν αν θα συγχρονίσουν το λογαριασμό τους Microsoft με τα Windows για απρόσκοπτη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων και συγχρονισμό με άλλα προϊόντα της Microsoft. Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις εφαρμογών θα τηρούνται στον ΕΟΧ, διασφαλίζοντας τις επιλογές του χρήστη για τις προεπιλογές των εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων των τύπων αρχείων και των συνδέσμων. Ωστόσο, η Microsoft σημειώνει ότι οι εφαρμογές ελέγχουν το άνοιγμα περιεχομένου στα Windows 11 και ορισμένες εφαρμογές της Microsoft ενδέχεται να επιλέξουν να ανοίγουν περιεχόμενο στο Microsoft Edge – ιδίως λαμβάνοντας υπόψη το προσαρμοσμένο πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται από την Αναζήτηση των Windows για συνδέσμους ιστού.

Μια άλλη αλλαγή που επισημαίνεται είναι η σήμανση των εφαρμογών συστήματος στο μενού Έναρξη, με ξεχωριστή ενότητα στην εφαρμογή Ρυθμίσεις για σαφέστερη αναγνώριση των εφαρμογών που επηρεάζουν τη βασική λειτουργικότητα του συστήματος σε περίπτωση που απεγκατασταθούν. Παρόλο που αυτή η αλλαγή δεν αφορά αποκλειστικά τον ΕΟΧ, συμβάλλει στη διαφάνεια της κατηγοριοποίησης των εφαρμογών.

Αυτές οι ενημερώσεις των Windows 11 είναι επί του παρόντος διαθέσιμες για τους Insiders στο κανάλι Release Preview, με το τελευταίο build. Οι αλλαγές θα επεκταθούν αργότερα και στους Insiders των Windows 10. Η Microsoft αναμένει ότι τόσο η έκδοση 23H2 των Windows 11 όσο και η έκδοση 22H2 των Windows 10 θα συμμορφωθούν με τον DMA έως τις 6 Μαρτίου 2024. Οι χρήστες που αναζητούν αυτές τις νέες δυνατότητες πρέπει να ορίσουν τους φορητούς ή επιτραπέζιους υπολογιστές τους σε μια περιοχή στον ΕΟΧ κατά τη διαδικασία εγκατάστασης, καθώς η αλλαγή των περιφερειακών ρυθμίσεων από μόνη της δεν θα ενεργοποιήσει αυτές τις λειτουργίες – απαιτείται επαναφορά του υπολογιστή.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.