Η βιοτεχνολογική εταιρεία Össur, ανακοίνωσε την επιτυχή ανάπτυξη προσθετικού βιονικού ποδιού (bionic leg) το οποίο ελέγχεται από τις υποσυνείδητες σκέψεις. Η νέα αυτή τεχνολογία χρησιμοποιεί εμφυτευμένους αισθητήρες οι οποίοι, στέλνουν ασύρματα σήματα στον ενσωματωμένο υπολογιστή του προσθετικού βιονικού ποδιού, ο οποίος ενεργοποιεί το υποσυνείδητο στον εγκέφαλο κάτι το οποίο μεταφράζεται σε έλεγχο του προσθετικού ποδιού σε πραγματικό χρόνο, που έχει ως αποτέλεσμα πιο φυσικές αποκρίσεις και κινήσεις.
Προσθετικά άκρα τα οποία ελέγχονται από μυϊκά ερεθίσματα υπάρχουν ήδη από τα τέλη της δεκαετία του 1960, αλλά η τεχνολογία έχει σοβαρούς περιορισμούς. Η τεχνολογία ουσιαστικά λειτουργεί με την τοποθέτηση αισθητήρων πάνω στο δέρμα των υποτυπωδών άκρων, οι οποίοι δέχονται ηλεκτρικούς παλμούς και στη συνέχεια ελέγχουν ένα τεχνητό μέλος, όπως ένα τεχνητό χέρι. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι οι αισθητήρες συλλέγουν ηλεκτρικά ερεθίσματα από περισσότερους από ένα μυ, κάτι που υποβαθμίζει την απόδοση, απαιτεί πολλή εξάσκηση για να λειτουργήσει σωστά, και κάνει το προσθετικό άκρο αργό, ανακριβές και απογοητευτικό στη χρήση του.
Μια απάντηση στο πρόβλημα είναι να χρησιμοποιηθούν πιο ακριβείς ρυθμίσεις του αισθητήρα που κάνουν το προσθετικό άκρο, για όλες τις πρακτικές του χρήσεις, ελεγχόμενο από το μυαλό. Η μέθοδος έχει ήδη χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία για τα άνω άκρα και ακόμα για τεχνητά χέρια, αλλά μέχρι σήμερα παραδόξως η μέθοδος αυτή δεν ήταν τόσο επιτυχής με τα κάτω άκρα.
Το πρόβλημα είναι ότι τα άνω άκρα χρησιμοποιούν περισσότερο το συνειδητό μέρος του εγκεφάλου για να φέρουν σε πέρας τις διάφορες τους εργασίες (όπως για παράδειγμα να σηκώσω ένα ποτήρι ή να βιδώσουμε κάτι με ένα κατσαβίδι, εργασίες που απαιτούν μεγάλο συντονισμό), ενώ αντίθετα χρησιμοποιούμε τα κάτω άκρα μας για να πάμε από ένα μέρος σε ένα άλλο και ο έλεγχος τους γίνεται από το υποσυνείδητο. Ουσιαστικά τα πόδια, πρέπει να ελέγχουν τον εαυτό τους με τη βοήθεια αντανακλαστικών που ενεργοποιούνται από το νωτιαίο μυελό και όχι με απευθείας εντολές από τον εγκέφαλο.
Η νέα αυτή τεχνολογία από τη Össur, μέσω της οποίας ελέγχονται τα κάτω άκρα, είναι έξυπνα προσθετικά άκρα τα οποία είναι ικανά για «μάθηση» σε πραγματικό χρόνο και είναι ικανά να προσαρμόζονται στο συγκεκριμένο βάδισμα του χρήστη, όπως επίσης και στην ταχύτητα του βαδίσματος αλλά και της μορφολογίας του εδάφους.
Το σύστημα ελέγχου λειτουργεί μέσω εμφυτευμένων MyoElectric αισθητήρων (IMES), που αναπτύχθηκαν από το ίδρυμα Alfred Mann. Αυτοί οι αισθητήρες οι οποίοι είναι στο μέγεθος ενός σπιρτόκουτου, εμφυτεύονται σε συγκεκριμένα απομεινάρια μυών του κατεστραμμένου άκρου, όπου ένας δέκτης που έχει τη μορφή ενός συρμάτινου πηνίου, και που βρίσκεται στο εσωτερικό του προσθετικού ποδιού συλλέγει τα ηλεκτρικά σήματα που εκπέμπονται από τους αισθητήρες και τα μεταδίδει ασύρματα στον υπολογιστή του προσθετικού άκρου. Μαζί οι αισθητήρες και το προσθετικό άκρο λειτουργούν ως ένα είδος νωτιαίου μυελού. Αντί ο χρήστης συνειδητά να ελέγχει τις κινήσεις του προσθετικού μέλους, ο χρήστης στέλνει υποσυνείδητα εντολές οι οποίες ελέγχουν το προσθετικό μέλος.
Δυο εθελοντές χρησιμοποίησαν την τεχνολογία για ένα έτος, ως μέρος του ερευνητικού έργου First-in-Man. Και οι δυο εθελοντές ήταν θετικοί ως προς τη χρήση της τεχνολογίας με τις κλινικές δοκιμές να συνεχίζονται.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
πολύ ενδιαφέρον άρθρο παιδιά συγχαρητήρια!