Όπως είχαμε γράψει και παλαιότερα εδώ στο techmaniacs.gr, η μηχανή αναζήτησης Google αλλάζει και ενσωματώνει όλο και περισσότερη AI. Και ακριβώς τη νέα έκδοση την ανέλυσε κατά τη διάρκεια του Google I/O που διεξάγεται αυτή την ώρα στην Αμερική.

Όπως επισημαίνει το theverge.com, η εταιρεία δεν κάνει απλά την αναζήτηση να μοιάζει σαν το ChatGPT, αλλάζοντας το design της αντίθετα επιλέγει να δώσει στη τεχνητή νοημοσύνη τον πιο πολύτιμο χώρο στο internet. Ο οποίος, είναι, τα τρέχοντα αποτελέσματα αναζήτησης. Για να κατανοήσουμε ακριβώς πως θα λειτουργεί η ολοκαίνουργια μηχανή αναζήτησης της Google θα πρέπει να αναφέρουμε την παρουσίαση που έκανε η Liz Reid, VP του τμήματος Search της Google στο theverge. Πιο συγκεκριμένα, η ίδια ανοίγει το laptop της και ξεκινάει να πληκτρολογεί στο κουτί: Γιατί το ψωμί από προζύμι είναι τόσο δημοφιλές; Και πιέζει Enter.

Φυσικά, η ερώτηση πληκτρολογήθηκε στα Αγγλικά, την μεταφράζουμε στα Ελληνικά για λόγους κατανόησης. Μόλις πατήσει Enter, φορτώνουν αμέσως τα αποτελέσματα αναζήτησης. Αλλά πάνω από αυτά φορτώνει ένα πλαίσιο που αρχικά δείχνει την επισήμανση ότι η Generative AI είναι σε πειραματικό στάδιο και αμέσως μετά η προειδοποίηση αντικαθίσταται από ορισμένες παραγράφους που εξηγούν γιατί το προζύμι έχει τόσο καλή γεύση και για τις θετικές προβιοτικές δυνατότητές του. Ακριβώς δίπλα, υπάρχουν τρία links σε ιστοσελίδες με περισσότερο περιεχόμενο να διαβάσεις και το οποίο ενισχύει τον ισχυρισμό της αναζήτησης.

Η Google το ονομάζει AI snapshot. Η Reid στη συνέχεια κάνει μια άλλη αναζήτηση. Αυτή τη στιγμή ψάχνει για τα καλύτερα Bluetooth ηχεία. Και πάλι, τα συνηθισμένα αποτελέσματα αναζήτησης φορτώνουν αμέσως και δευτερόλεπτα αργότερα τα αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή τη φορά, με μια μικρή παράγραφο τι θα πρέπει να εξετάζεις πριν την αγορά τους, όπως τη διάρκεια της μπαταρίας, την αντοχή που παρουσιάζουν στο νερό και την ποιότητα του ήχου. Στη συνέχεια, υπάρχουν σύνδεσμοι για τρεις οδηγούς αγοράς και τέλος συνδέσμους προς την αγορά των προϊόντων.

google search

 

Στις εικόνες που έχουμε βάλει μπορείς να δεις με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, πως ακριβώς θα μοιάζει η νέα μηχανή αναζήτησης. Όλη η έμφαση δίνεται στη τεχνητή νοημοσύνη, με σκοπό να σου προσφέρει άμεσα απάντηση στο ερώτημά σου, από την άλλη όμως, όπως σημειώνει το theverge, η AI δεν θα ενεργοποιείται σε κάθε σου ερώτημα. Αντίθετα, θα ενεργοποιείται εκεί που πιστεύει ο αλγόριθμος ότι τα αποτελέσματα αναζήτησης δεν θα σε ικανοποιήσουν.

google search

Τα στελέχη της Google αυτή τη στιγμή προσπαθούν σε κάθε τόνο να καταστήσουν σαφές ότι αυτή που βλέπεις στις εικόνες είναι απλά η πρώτη έκδοση μιας μηχανής αναζήτησης Google πολύ διαφορετικής, που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδράμε με αυτή και τον τρόπο με τον οποίο θα βρίσκουμε τις απαντήσεις σε αυτό που αναζητούμε.

Κάτι πολύ σημαντικό. Η AI του Google Search δεν έχει σχεδιαστεί να χρησιμοποιεί την προσωπική αντωνυμία εγώ στις απαντήσεις της. Ούτε θα προσπαθήσει να δείξει τη γνώμη της. Η AI του Google Search δεν θα προσπαθήσει να φανεί ανθρώπινη ή ευχάριστη. Αλλά να σε βοηθήσει να βρεις κάτι που αναζητάς. Ο λόγος για αυτό είναι το γεγονός ότι τα εν λόγω language models συχνά κάνουν λάθη και ο ευπαρουσίαστος τρόπος προβολής της απάντησης κάνει πολλούς ανθρώπους να πιστέψουν την λανθασμένη απάντηση που θα δώσει.

google search

Η Google γνωρίζει ότι πρέπει να κινηθεί γρήγορα. Τα chatbots παρουσιάζουν εκρηκτική άνοδο τους τελευταίους μήνες, ενώ το TikTok και άλλες πλατφόρμες κλέβουν μερικές από τις πιο διερευνητικές αναζητήσεις από την Google. Ωστόσο, έχει και ευθύνη απέναντι στον κόσμο και τους εκατομμύρια καθημερινούς χρήστες, να παρουσιάζει ασφαλείς και έγκυρες απαντήσεις, αποφεύγοντας τα λάθη. Για αυτό, προς το παρόν η ένταξη στο νέο είδος της αναζήτησης είναι προαιρετικό, ενώ η προσωπικότητά της απουσιάζει.

 

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.