Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι προ δεκαετίας, η AMD ήταν η πρώτη εταιρία που κυκλοφόρησε στην αγορά τους dual-core x86 CPU. Το 2008 η εταιρία λάνσαρε τους tri-core και quad-core, ακολουθώντας οι octa-core επεξεργαστές το 2011. Σήμερα η εταιρία πειραματίζεται με άλλες αρχιτεκτονικές που θέλουν λίγο περαιτέρω ανάλυση.

amd (2)

Η εταιρία δημιούργησε chip τα οποία είναι για desktop και για laptop. Η αρχιτεκτονική Kaveri μας προσφέρει ένα chip το οποίο ενσωματώνει 4 φυσικούς πυρήνες CPU και 8 GPU πυρήνες. Το καλό της υπόθεσης είναι τους πυρήνες των γραφικών μπορεί να τους χρησιμοποιήσει κάποιος ανάλογα με τις απαιτήσεις του συστήματος.

Όπως γνωρίζουμε μια GPU είτε αυτή είναι κάποια ανεξάρτητη κάρτα γραφικών είτε ενσωματώνεται στον επεξεργαστή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μια έξτρα μονάδα επεξεργασίας. Η AMD υπόσχεται πως θα μπορεί να προσφέρει CPUs αντίστοιχων των i5 της Intel με πολύ χαμηλότερο κόστος που θα αποδίδουν και εξίσου καλά στο gaming.

2

Η αρχιτεκτονική Kaveri θα επιτρέπει αρχικά τα GPU που βρίσκονται στο chip να έχουν άμεση πρόσβαση στην μνήμη του συστήματος και να εκτελούν αυτόνομες διεργασίες δηλαδή όπως περίπου κάνει κι ένας CPU πυρήνας. Έτσι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συστήματα και εφαρμογές που χρησιμοποιούν τεχνολογίες όπως το OpenCL και να βοηθήσουν σε εργασίες όπως rendering κτλ. Καθώς ο προγραμματισμός για τη χρήση OpenCL και γενικά ο παράλληλος προγραμματισμούς δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, η AMD πιστεύει ότι τώρα που αρκετές εταιρίες συμμετέχουν στο HSA Foundation ίσως δούμε ανάπτυξη σε αυτό το κομμάτι του software.

Όσο αναφορά τα game η κάρτα που υπάρχει μέσα στα καινούρια CPU δεν τα πάει καθόλου άσχημα σε αναλύσεις 1080p, αν και οι πιο extreme gamer σίγουρα θα θέλουν να έχουν μια αυτόνομη κάρτα γραφικών για games. Όπως παρατηρούμε ο Kaveri A10-7850K έρχεται 2ος για ελάχιστα frame από τον Intel i5-4670K άλλα μην ξεχνάμε ότι κοστίζει 70$ δολάρια λιγότερο που στην τελική δεν αξίζουν για αυτή τη διαφορά.

 3

Το chip της AMD καταφέρνοντας να ενσωματώσει περισσότερα τρανζίστορ από το αντίστοιχο Haswell της Intel, καταφέρνει να έχει καλύτερη θερμική και ενεργειακή συμπεριφορά. Αυτό φυσικά δίνει τις δυνατότητες για την κατασκευή notebook και hybrid/tablet που θα μπορούν να κάνουν σχεδόν τα πάντα.

4

Κάτι που είδαμε πρόσφατα είναι η ενσωμάτωση του Mantle API στο Battlefield 4 που αναμένεται τέλος του μηνά. Αυτό το API υπόσχεται καλύτερη εκμετάλλευση της κάρτας γραφικών περιορίζοντας αρκετά το φαινόμενο του bottleneck από άλλα υποσύστημα του PC. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να δούμε αύξηση στη επιδόσεις των παιχνιδιών που ενσωματώνουν αυτή την τεχνολογία μέχρι και 45%. Έτσι ακόμα και τα πιο low-end PC θα επωφεληθούν.

6

Τέλος μαζί με το Mantle, η αρχιτεκτονική Kaveri μας φέρνει το TrueAudio. Αυτό ουσιαστικά είναι ένα προγραμματιζόμενο audio chip ενισχύοντας τον ήχο των παιχνιδιών δίνοντας την αίσθηση της απόσταση και τοποθεσίας ανάλογα το game.

Απ’ότι φαίνεται η AMD θέλει μέσα από ένα CPU να καλύψει σχεδόν όλες τις απαιτήσεις που έχει ένας χρήστης. Το κόστος του chip θα κυμαίνεται μέχρι τα 170$ και περιμένουμε να δούμε αν θα αξίζει τα λεφτά του. Εύχομαι να πετύχει αυτό το φιλόδοξο κατ’ εμε CPU και project κατ’ επέκταση της AMD, ώστε επιτέλους να υπάρξει κάποιος ανταγωνισμός σε αυτό τον τομέα, καθώς η Intel τα τελευταία χρόνια παίζει μόνη της μπάλα κάνοντας ότι θέλει.

8

Πηγή

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ό,τι και να κάνει η AMD, δε μπορεί να αγγίξει την αίγνη της Intel. Καλώς ή κακώς, έχει γίνει σχεδόν μονοπώλειο η αγορά των CPU…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.