Το 1976, η αποστολή Viking της NASA προσεδάφισε με επιτυχία το πρώτο διαστημόπλοιο στον Άρη. Όταν η αποστολή έστειλε τις πρώτες εικόνες από την επιφάνεια του Άρη στη Γη, οι επιστήμονες είδαν μακριές σκοτεινές γραμμές, στα τοιχώματα του κρατήρα που προσεδαφίστηκε το Viking. Μέχρι και σήμερα, πιστεύαμε πως αυτά τα παράξενα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, ήταν αποτέλεσμα ροής νερού. Η τελευταία μελέτη όμως, υποστηρίζει το αντίθετο!
Πλανητικοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μπράουν και το Πανεπιστήμιο της Βέρνης χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να μελετήσουν τις αινιγματικές γραμμές του Άρη. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, αυτές προέρχονται από τον άνεμο και όχι από ροή νερού. Αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν, θα έχουν επιπτώσεις στην μελλοντική εξερεύνηση του Άρη, αλλά και στην συνεχή αναζήτηση της ανθρωπότητας για κατοικήσιμους κόσμους και ζωή, πέρα από τη Γη.
Ορισμένες γραμμές κλίσης είναι μακράς διαρκείας, ενώ άλλες -που ονομάζονται επαναλαμβανόμενες γραμμές κλίσης (RSL)- είναι πιο εφήμερες και εμφανίζονται στα ίδια σημεία, κατά τις πιο θερμές περιόδους του Άρη.
Αν και ο Κόκκινος πλανήτης είναι κατά βάση ξηρός και παγωμένος, με θερμοκρασίες μέχρι και -153 βαθμούς Κελσίου, μικρές ποσότητες νερού από πάγο, υπόγειες πηγές ή υγρασία, θα μπορούσαν να αναμειχθούν με αρκετό αλάτι, ώστε να υγροποιηθούν και να ρέουν σε στις πλαγιές του πλανήτη. Επειδή το νερό είναι βασικό συστατικό για τη ζωή στη Γη, τέτοιοι σχηματισμοί θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν και κατοικήσιμες περιοχές στον Κόκκινο Πλανήτη. Αλλά ορισμένοι ερευνητές δεν είναι πεπεισμένοι, υποστηρίζοντας ότι οι ξηρές διεργασίες θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει αυτά τα χαρακτηριστικά.
Έτσι, για να διευθετήσουν το ζήτημα, οι ερευνητές της επιστημονικής ομάδας, εκπαίδευσαν έναν αλγόριθμο με ένα σύνολο δεδομένων από επιβεβαιωμένες θεάσεις γραμμών κλίσης, όπως περιγράφεται στην μελέτη του που δημοσιεύθηκε εχθές, στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications. Στην συνέχεια, χρησιμοποίησαν τον αλγόριθμο για να σαρώσουν πάνω από 86.000 δορυφορικές φωτογραφίες, υψηλής ανάλυσης από τον Άρη και να συνθέσουν έναν χάρη των γραμμών κλίσης του πλανήτη.

«Μόλις είχαμε αυτόν τον παγκόσμιο χάρτη, θα μπορούσαμε να τον συγκρίνουμε με βάσεις δεδομένων και καταλόγους άλλων παραγόντων όπως η θερμοκρασία, η ταχύτητα του ανέμου, η ενυδάτωση, η δραστηριότητα κατολίσθησης βράχων και άλλων», είπε σε δήλωση του Πανεπιστημίου Brown, Valentin Bickel, συν-συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής του Κέντρου Διαστήματος και Κατοικησιμότητας του Πανεπιστημίου της Βέρνης . «Στη συνέχεια, θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε συσχετίσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις για να κατανοήσουμε καλύτερα τις συνθήκες υπό τις οποίες σχηματίζονται αυτά τα χαρακτηριστικά».
Το φως ταξιδεύει σε όλο το Σύμπαν χωρίς να χάνει ενέργεια! Αυτό είναι απίστευτο!
Με απλά λόγια, τα αποτελέσματά τους δεν συνδέουν τις γραμμές κλίσης και τα RSL με χαρακτηριστικά που υποδεικνύουν την παρουσία υγρού ή ακόμα και παγετού. Αντίθετα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τόσο οι γραμμές κλίσης όσο και τα RSL τείνουν να αναπτύσσονται σε περιοχές με υψηλή ταχύτητα ανέμου και εναπόθεση σκόνης.
Έτσι λοιπόν, πιθανότατα προκαλούνται από μια ξηρή διαδικασία, κατά την οποία στρώματα σκόνη, γλιστρούν απότομα από μια πλαγιά, ενεργοποιούμενα από εξωτερικές δυνάμεις, όπως ο άνεμος.
Αυτό φυσικά δεν είναι μια ακόμα αποτυχία στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής στον Άρη. Αν επιβεβαιωθούν τα δεδομένα, οι επιστήμονες θα έχουν μια καλύτερη κατανόηση για τις διεργασίες που γίνονται στον πλανήτη και θα αποτελέσουν βάση για μελλοντικές εξερευνήσεις στον Κόκκινο Πλανήτη. Αν από την άλλη θεωρούσαμε πως αυτές οι περιοχές φιλοξενούσαν νερό και ζωή, ενδέχεται να τις αποφεύγαμε σαν σημεία προσεδάφισης, καθώς τα διαστημόπλοια και τα rovers, μπορεί να μεταφέρουν ζωή από τη Γη, υπό μορφή μικροβίων, που μπορεί να μολύνει τα αρειανά ενδιαιτήματα και να επηρεάσουν την αναζήτησή μας για αρειανή ζωή.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.