Ο Γαλαξίας μας δεν είναι μόνος του στο Σύμπαν. Γύρω του κινούνται μικροί, αμυδροί νάνοι γαλαξίες με ελάχιστα αστέρια, δημιουργώντας ένα μαγευτικό σκηνικό. Αν και γνωρίζουμε περίπου 60 τέτοιους δορυφόρους, η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι.

Πρόσφατα, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν δύο νέους νάνους δορυφόρους, τον Virgo III και τον Sextans II. Αντί όμως τα νέα δεδομένα να λύσουν προβλήματα, δημιουργούν νέα. Αυτό συμβαίνει γιατί βρέθηκαν σε μια περιοχή του διαστήματος που ήδη φιλοξενεί περισσότερους νάνους γαλαξίες από όσους προβλέπουν τα μοντέλα σκοτεινής ύλης.

Μια λάμψη στον Δία μπορεί να μας έδωσε απαντήσεις για τη σκοτεινή ύλη

Η σκοτεινή ύλη είναι μια άγνωστη δύναμη στο Σύμπαν που προσθέτει επιπλέον βαρύτητα και συμβάλλει στη συγκράτηση και την έλξη των γαλαξιών. Τα μοντέλα της σκοτεινής ύλης προβλέπουν πόσους δορυφόρους θα έπρεπε να έχει ο Γαλαξίας μας, αλλά οι πρόσφατες ανακαλύψεις θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτές τις προβλέψεις.

Ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Daisuke Homma από το National Astronomical Observatory of Japan μελέτησε δεδομένα από το Hyper Suprime-Cam (HSC) Subaru Strategic Program (SSP) και βρήκε ότι στην περιοχή που εξέτασαν υπάρχουν εννέα δορυφόροι. Αυτός ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο.

Η ιδανική λύση για να κατανοήσουμε καλύτερα τη διανομή των νάνων γαλαξιών είναι η συνέχιση της παρατήρησης με πιο ισχυρά τηλεσκόπια. Ο αστρονόμος Masashi Chiba από το Tohoku University αναφέρει ότι το Vera C. Rubin Observatory στη Χιλή θα χρησιμοποιηθεί για να εντοπιστούν νέοι δορυφόροι και να λυθούν αυτά τα μυστήρια.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.