Εδώ και χρόνια, οι αστρονόμοι προσπαθούν να βρουν ίχνη νερού στο διάστημα και αυτό γιατί το νερό είναι ακρογωνιαίος λίθος της ύπαρξης ζωής. Η εύρεση νερού όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η επιστήμη έχει κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και πρόσφατα βρήκαμε δεξαμενή νερού στον Άρη, όμως η κατάσταση δυσκολεύει πολύ για εξωπλάνήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι τα μεγάλα τηλεσκόπια που έχει η επιστήμη στο οπλοστάσιό της. Με τον βετεράνο Hubble και τον νέο και τρομερά εξοπλισμένο James Webb Space Telescope, η εξερεύνηση του σύμπαντος έχει πάει σε πολύ ανώτερα επίπεδα. Το James Webb έχει αναλάβει την παρατήρηση μεγάλων σπειροειδών γαλαξιών και το Hubble πλέον παρατηρεί κυρίως μικρότερους εξωπλανήτες.

Το Hubble τώρα, έρχεται με νέους καρπούς από τις έρευνές τους, καθώς ανίχνευσε υδρατμούς στον μικρότερο εξωπλανήτη που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα, ο οποίος έχει υδρατμούς. Η ομάδα πίσω από την ανακάλυψη, εξετάζει δύο πιθανές θεωρίες για να εξηγήσει την ύπαρξη νερού στον πλανήτη. Ο εξωπλανήτης βρίσκεται μόλις 96 έτη φωτός μακριά από την Γη, μια απόσταση που για τα δεδομένα του σύμπαντος είναι ιδιαίτερα μικρή.

Η μία θεωρία λέει πως ο πλανήτης είναι σαν τον Ποσειδώνιά σε μικρότερο μέγεθος, που σημαίνει πως έχει μια ατμόσφαιρα πλούσια σε υδρογόνο, κάνοντας την ατμόσφαιρα γεμάτη υδρατμούς. Η δεύτερη θεωρία μιλάει για μια θερμότερη έκδοση της Ευρώπης, του φεγγαριού του Δία, που περιέχει δύο φορές το νερό της Γης, κάτω από την επιφάνεια πάγου της.

Και οι δύο θεωρίες είναι εντυπωσιακές και εξηγούν γιατί μπορεί ο εξωπλανήτης με το όνομα CJ-9827d, παρουσιάζει ενδείξεις ύπαρξης νερού. Ο βετεράνος των τηλεσκοπίων έκανε το θαύμα του και είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύουμε νερό στην ατμόσφαιρα ενός τόσο μικρού πλανήτη, δήλωσαν οι ερευνητές.

Στην αναζήτησή του για νερό στο διάστημα, το Hubble παρατήρησε τον πλανήτη κατά τη διάρκεια 11 παροδικών γεγονότων. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να δουν πώς το  φως από το άστρο του φιλτράρεται από την ατμόσφαιρα όποτε περνούσε μπροστά του. Αν και δεν είναι τόσο ακριβές όσο η αποστολή ενός ανιχνευτή στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, για πολλούς από αυτούς τους μακρινούς εξωπλανήτες, αυτός είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε να προσπαθήσουμε να διακρίνουμε από τι αποτελείται η ατμόσφαιρά τους.

Απίστευτες εικόνες του πιο εντυπωσιακού σχηματισμού Γαλαξιών!

Αυτή η ανακάλυψη του Hubble σηματοδοτεί ένα νέο ρεκόρ στην ανακάλυψη νερού στο διάστημα. Όμως με το James Webb στην εξίσωση, είναι πολύ πιθανό να καταρριφθεί σύντομα. Και τα δύο τηλεσκόπια συνεχίζουν να στέλνουν απίστευτο όγκο πληροφοριών πίσω στην Γη, με σκοπό να βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο στον οποίο ζούμε!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.