Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει ζωή αλλού στο Σύμπαν στα σίγουρα. Είναι πιθανό να υπάρχει, αφού και εμείς είμαστε εδώ και υπάρχουν τρισεκατομμύρια πλανήτες στο Σύμπαν. Επίσης δεν γνωρίζουμε αν τα χαρακτηριστικά του πλανήτη μας είναι τα βέλτιστα, αυξάνοντας τις πιθανότητες για τη δημιουργία ζωής ή κάποια άλλα θα ήταν καλύτερα. Τώρα μια ομάδα αστρονόμων αποφάσισε να το πάει ένα βήμα παρακάτω, καθώς αναρωτήθηκαν αν το σύμπαν μας είναι το καλύτερο σύμπαν για τη δημιουργία ζωής. Η απάντηση δεν θα σας αρέσει, καθώς είναι αρνητική!

Η ομάδα εμπνεύστηκε από την εξίσωση Drake,μια φόρμουλα που χρησιμοποιείται για να καθορίσουμε τις πιθανότητες ευφυούς ζωής σε διάφορα σημεία στο Σύμπαν. Μερικές από τις παραμέτρους που μπορούμε εύκολα να μετρήσουμε, άλλες είναι εικασίες. Για αυτό, το νέο μοντέλο εφαρμόζεται σε ένα πολυσύμπαν και επικεντρώνεται σε ένα χαρακτηριστικό. Την σκοτεινή ενέργεια.

Η σκοτεινή ενέργεια είναι μια υποθετική μορφή ενέργειας που αναμένεται να υπάρχει στο σύμπαν. Εξηγεί γιατί το σύμπαν διαστέλλεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Η σκοτεινή ύλη μπορεί να εξηγήσει τα περισσότερα χαρακτηριστικά που παρατηρούμε στο Σύμπαν, όμως ακόμα δεν έχουμε άμεση επιβεβαίωση για την ύπαρξή της. Εάν τελικά υπάρχει, επηρεάζει το Σύμπαν σε πολύ μεγάλη κλίμακα και αυτό το φαινόμενο οδηγεί στον σχηματισμό άστρων και επομένως ζωής.

Στο σύμπαν μας, η απόδοση της κανονικής ύλης που μετατρέπεται σε αστέρια είναι περίπου 23 τοις εκατό. Δεν είναι κακό νούμερο. Αυτό είναι ξεκάθαρα σημαντικό για τη ζωή γιατί απ’ όσο μπορούμε να πούμε, χωρίς αστέρια δεν έχεις ζωή. Το μοντέλο δείχνει πώς αυτή η απόδοση ποικίλλει ανάλογα με την αφθονία της σκοτεινής ενέργειας. Για τιμές σκοτεινής ενέργειας υψηλότερες από το δικό μας σύμπαν, η απόδοση φτάνει το 27 τοις εκατό. Σε αυτά τα σύμπαντα, είναι πιο εύκολο να κάνεις αστέρια και κατά συνέπεια πιο εύκολο να αποκτήσεις ζωή.

πιθανότητες ζωής στο Σύμπαν«Η κατανόηση της σκοτεινής ενέργειας και του αντίκτυπου στο Σύμπαν μας είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην κοσμολογία και τη θεμελιώδη φυσική», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Daniele Sorini από το Ινστιτούτο Υπολογιστικής Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου Durham.

«Οι παράμετροι που διέπουν το Σύμπαν μας, συμπεριλαμβανομένης της πυκνότητας της σκοτεινής ενέργειας, θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη δική μας ύπαρξη. Παραδόξως, όμως, διαπιστώσαμε ότι ακόμη και μια σημαντικά υψηλότερη πυκνότητα σκοτεινής ενέργειας θα εξακολουθούσε να είναι συμβατή με τη ζωή, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να μην ζούμε στο σύμπαν με τις περισσότερες πιθανότητες».

Σοκ! Το Netflix αυξάνει τιμές στην Ελλάδα για όλους – Ο νέος τιμοκατάλογος

Η ομάδα εξέτασε διάφορους τύπους συμπάντων, από εκείνα που δεν έχουν σκοτεινή ενέργεια μέχρι εκείνα που έχουν 100.000 φορές περισσότερη από το δικό μας Σύμπαν. Υπολόγισαν στη συνέχεια την πιθανότητα ενός σύμπαντος να δημιουργήσει ευφυή ζωή με την υπόθεση πως όσα περισσότερα αστέρια έχουμε, τόσες περισσότερες είναι και οι πιθανότητες ύπαρξης ευφυούς ζωής.

Με βάση τα δεδομένα τους, υπάρχουν σύμπαντα όπου είναι πιο πιθανό να υπάρχουν παρατηρητές. Ωστόσο, οι ερευνητές σχολιάζουν στο έγγραφο πόσο εντυπωσιακό είναι ότι η δική μας αξία της σκοτεινής ενέργειας είναι τόσο κοντά σε αυτήν που μεγιστοποιεί την απόδοση σχηματισμού κοσμικών αστεριών. Το μοντέλο είναι συναρπαστικό και η ομάδα θέλει να παίξει μαζί του λίγο περισσότερο.

Στο δικό μας Σύμπαν, ακόμα και μια πιθανότητα στο τρισεκατομμύριο, σημαίνει πως αυτό που έγινε στην Γη έχει συμβεί συμβεί ξανά περίπου 10 δισεκατομμύηρια φορές ακόμα, στην ιστορία του δικού μας Σύμπαντος. Δεν το λες και λίγο όμως… Εμείς βρίσκουημε τις πιθανότητες ύπαρξης ευφυούς ζωής στο Σύμπαν μας, ικανοποιητικές. Από την άλλη το Σύμπαν είναι αχανές!

Η μελέτη που περιγράφει το μοντέλο δημοσιεύθηκε στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.