Πρόσφατη έκθεση αποκάλυψε μια ανησυχητική εξέλιξη στον τομέα της ασφάλειας του iOS, ρίχνοντας φως στην εμφάνιση malware που είναι προσαρμοσμένο για να διεισδύει σε iPhone και άλλες συσκευές iOS. Παρά το φημισμένο οικοσύστημα της Apple, η ανακάλυψη του Trojan GoldDigger αποτελεί μια νέα απειλή, η οποία ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τα δεδομένα του Face ID των χρηστών και να ανοίξει το δρόμο για τραπεζικές απάτες. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το ύπουλο κακόβουλο λογισμικό και τα βήματα για να προστατεύσετε το iPhone σας.

Αρχικά, το trojan GoldDigger εντοπίστηκε σε συσκευές Android, αλλά πλέον έχει περάσει και στο iOS, αποτελώντας μια σημαντική πρόκληση για την τυπικά ασφαλή πλατφόρμα της Apple. Το όνομα του το πήρε από τον όρο GoldActivity που βρίσκεται στο APK του. Αυτό το malware έχει εξελιχθεί σε πιο εξελιγμένες παραλλαγές, όπως GoldPickaxe και GoldDiggerPlus, με δυνατότητες προσαρμοσμένες για να στοχεύουν χρήστες iOS.

Το GoldPickaxe, μια ιδιαίτερα εξελιγμένη παραλλαγή, θέτει ως στόχο την υποκλοπή δεδομένων αναγνώρισης προσώπου (από το Face ID) και την υποκλοπή μηνυμάτων SMS για κακόβουλους σκοπούς. Αξιοποιώντας τα βιομετρικά δεδομένα που συλλέγει, το trojan μπορεί ακόμη και να δημιουργήσει deepfake μέσω AI face-swapping, διευκολύνοντας την τραπεζική απάτη και τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το GoldDigger trojan είναι πιο διαδεδομένο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, κυρίως σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, όμως αποτελεί παγκόσμια απειλή, με δυνατότητα προσαρμογής από άλλα στελέχη κακόβουλου λογισμικού παγκοσμίως.

Ο τρόπος δράσης αυτών των κυβερνοεγκληματιών περιλαμβάνει αρχικά την εκμετάλλευση του προγράμματος TestFlight της Apple, προκαλώντας την ταχεία δράση της Apple για την αφαίρεση της κακόβουλης εφαρμογής. Στη συνέχεια, οι χάκερς άλλαξαν τακτική για να αξιοποιήσουν τα συστήματα Mobile Device Management (MDM), τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται από εταιρείες για τη διαχείριση εταιρικών συσκευών.

Δελεάζοντας ανυποψίαστους χρήστες iOS να εγκαταστήσουν σύνθετα προφίλ MDM που περιέχουν το trojan, οι χάκερ αποκτούν πρόσβαση στις συσκευές των θυμάτων, επιδεινώνοντας περαιτέρω το τοπίο των απειλών. Ενώ η Apple αντιμετωπίζει ενεργά το ζήτημα του malware GoldDigger στα iPhone, υπάρχουν προληπτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν οι χρήστες για να οχυρώσουν τις συσκευές τους έναντι τέτοιων απειλών:

  • Να είστε προσεκτικοί όταν εγκαθιστάτε εφαρμογές από το TestFlight ή να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μην χρησιμοποιείτε την πλατφόρμα συνολικά.
  • Να είστε προσεκτικοί στην εγκατάσταση οποιουδήποτε προφίλ Mobile Device Management (MDM) στο iPhone σας, ιδιαίτερα αν σας ζητηθεί από άγνωστες πηγές.
  • Για εταιρικούς χρήστες iPhone που έχουν πρόσβαση σε τραπεζικές εφαρμογές στην ίδια συσκευή, η ενεργοποίηση της λειτουργίας Lockdown Mode μπορεί να παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας. Αυτή η λειτουργία περιορίζει τη χρήση της συσκευής, ενώ παράλληλα προστατεύει από κακόβουλα προφίλ MDM που προωθούνται από το τμήμα πληροφορικής της εταιρείας.

Αν και οι συσκευές iOS θεωρούνται γενικά ασφαλείς, η εμφάνιση Trojans όπως το GoldDigger υπογραμμίζει τη σημασία της επαγρύπνησης και των προληπτικών μέτρων ασφαλείας. Αν και τέτοια περιστατικά είναι σπάνια και συνήθως απαιτούν jailbreaking ή εγκατάσταση από μη αξιόπιστες πηγές, οι χρήστες πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση για να διασφαλίζονται από πιθανές απειλές που παραμονεύουν στο ψηφιακό τοπίο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.