Τα κουνούπια είναι το βασικότερο μέσω διασποράς της ελονοσίας, όμως μια νέα μελέτη, χρησιμοποίησε το τσίμπημα κουνουπιών για να χορηγήσει ένα πολλά υποσχόμενο νέο εμβόλιο, που θα μπορούσε να προσφέρει καλύτερη προστασία έναντι της νόσου.

Πρόκειται για τη δεύτερη γενικά του εμβολίου κατά της ελονοσίας και η βελτίωση που παρουσιάζει είναι σημαντική. Οκτώ σου εννιά νεαρούς που έλαβαν το εμβόλιο, προστατεύθηκαν επιτυχώς από την ασθένεια, σε αντίθεση με τον έναν στους οκτώ, που προστατεύονται με το υπάρχον εμβόλιο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Leiden και του Πανεπιστημίου Radhoud στην Ολλανδία, χρησιμοποίησαν μια γενετικά εξασθενημένη εκδοχή του παράσιτου Plasmodium falciparum που προκαλεί ελονοσία στους ανθρώπους. Μάλιστα, αυτή η έκδοση (GA2) δεν κάνει τον οργανισμό να νοσήσει από ελονοσία, αλλά τον προετοιμάζει για να προφυλαχθεί από αυτήν!

«Αυτά τα παροπλισμένα παράσιτα χορηγούνται μέσω ενός τσιμπήματος κουνουπιού και φτάνουν στο ανθρώπινο συκώτι ως συνήθως», λέει ο εμβολιολόγος Meta Roestenberg, από το Πανεπιστήμιο του Leiden. «Αλλά λόγω του απενεργοποιημένου γονιδίου, αυτό το παράσιτο δεν μπορεί να ολοκληρώσει την ανάπτυξή του στο ήπαρ, δεν μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και επομένως δεν μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ασθένειας».

εμβόλιο κουνουπιών
Το νέο εμβόλιο (GA2) προσέφερε ισχυρή προστασία από τη μόλυνση από ελονοσία. (Larners et al., New England Journal of Medicine , 2024)

«Εν τω μεταξύ, αυτή η μειωμένη λοίμωξη δημιουργεί μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση στο ήπαρ, η οποία μπορεί να προστατεύσει το άτομο από μια πραγματική λοίμωξη από ελονοσία στο μέλλον».

Με τη νέα έκδοση του εμβολίου, απαιτείται περισσότερος χρόνος για να αναπτυχθεί το παράσιτο στο σώμα και αυτό λειτουργεί υπέρ του εμβολίου. Με το GA2, το P. falciparum χρειάζεται περίπου μια εβδομάδα για να ωριμάσει τον οργανισμό, που είναι τεράστια βελτίωση από τις 24 ώρες που χρειαζόταν το GA1 εμβόλιο. Αυτή η χρονική διαφορά όμως, δίνει τον οργανισμό τον απαραίτητο χρόνο για να αναγνωρίσει τι είναι το παράσιτο και να προετοιμάσει ανοσολογική αντίσταση, που θα το σκοτώσει.

Η προφορά της Cosmote που θερίζει: Όλα απεριόριστα με 12 ευρώ το μήνα

Όμως το GA2, έδρασε ακόμα καλύτερα από ότι αναμενόταν. Πυροδότησε ένα σύνολο ανοσοκύτταρων, που εκτόξευσε την αποτελεσματικότητά του. Τώρα, οι ερευνητές μελετούν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, ώστε να το κατανοήσουν καλύτερα για μελλοντική βελτίωση.

Οι παρενέργειες που παρατηρήθηκαν περιορίστηκαν στον κνησμό στο σημείο που έγινε το τσίμπημά του κουνουπιού, κάτι που ήταν αναμενόμενο.

Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα κατά της ελονοσίας. Πρόκειται για μια ασθένεια που μολύνει 250 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο, με εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους. Τα υπάρχοντα εμβόλια προσφέρουν προστασία μόνο στο 50-77% του πληθυσμού και αυτό μόνο για έναν χρόνο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.