Χειρούργοι στο Ηνωμένο Βασίλειο πέτυχαν ένα νέο χειρουργικό επίτευγμα καθώς κατάφεραν να αφαιρέσουν τον όγκο στον εγκέφαλο ενός ατόμου μέσω του ματιού του, με μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο.
Πιο συγκεκριμένα, χειρουργοί στο Leeds Teaching Hospital πραγματοποίησαν τη διαδικασία στην 40χρονη ασθενή Ruvimbo Kaviya πέρυσι. Η χειρουργική αυτή επέμβαση ήταν η πρώτη του είδους της που έγινε ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο και προορίζεται να είναι μια λιγότερο επεμβατική θεραπεία για ορισμένους όγκους που βρίσκονται στη βάση του κρανίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ασθενής μπόρεσε να επιστρέψει σπίτι από το νοσοκομείο μέσα σε λίγες μέρες και πλέον έχει μόνο μια μικρή ουλή στο αριστερό της μάτι.
Η Kaviya διαγνώστηκε με αρκετά μηνιγγίωματα το 2023 μετά από επίμονες κρίσεις πονοκεφάλων. Οι όγκοι εντοπίστηκαν στον σπηλαιώδη κόλπο της, ένα δίκτυο νεύρων και αγγείων που βρέθηκαν πίσω από τα μάτια και κατευθύνουν τη ροή του αίματος μακριά από τον εγκέφαλο. Συνήθως οι γιατροί αφαιρέσουν αυτούς τους όγκους μέσω μιας ανοιχτής κρανιοτομής. Πλέον όμως οι χειρουργοί πειραματίζονται με μια νέα τεχνική για την αφαίρεση όγκων της βάσης του κρανίου, που ονομάζεται ενδοσκοπική διακογχική προσέγγιση (endoscopic trans-orbital approach). Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ελάχιστα επεμβατική φύση της διαδικασίας αυτής μειώνει σημαντικά το τραύμα, επιτρέποντας στους ασθενείς να αναρρώσουν γρηγορότερα με ελάχιστες ορατές ουλές.
Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι το Σύμπαν διαστέλλεται πολύ γρήγορα!
Οι γιατροί εξάσκησαν αρχικά τη διαδικασία τους χρησιμοποιώντας τρισδιάστατα μοντέλα που δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας σαρώσεις του κρανίου της Kaviya. Στη συνέχεια προχώρησαν στην χειρουργική επέμβαση τον Φεβρουάριο του 2024, για την οποία χρειάστηκε να κάνουν μια μικρή τομή μισής ίντσας κατά μήκος του βλεφάρου της Kaviya. Στη συνέχεια, ο καρκίνος αφαιρέθηκε χρησιμοποιώντας ένα ενδοσκόπιο, με το οποίο οι χειρουργοί περιηγήθηκαν προσεκτικά γύρω από τον οφθαλμικό κόγχο. Σύμφωνα με τους χειρούργους, η αυξανόμενη χρήση αυτής της αναδυόμενης τεχνικής θα μπορούσε να βελτιώσει τη χειρουργική θεραπεία πολλών άλλων ασθενών με παρόμοια περιστατικά.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.