Ένα νέο είδος υφάσματος για διαστημικές στολές θα είναι σε θέση να απωθεί τη σεληνιακή σκόνη στις αποστολές αστροναυτών, τονίζει χαρακτηριστικά η ομάδα που βρίσκεται πίσω από το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του νέου υφάσματος για αστροναύτες.
Το prototype αυτού του εύκαμπτου, ελαστικού σεληνιακού υφάσματος αναπτύσσεται στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης (HPU), λαμβάνοντας μάλιστα επιχορήγηση 50.000 δολαρίων από τη NASA. Το υλικό θα κατασκευαστεί για να χρησιμοποιεί ηλεκτροστατικές δυνάμεις που μπορούν να κρατήσουν μακριά τη διαβρωτική σεληνιακή σκόνη, εμποδίζοντας έτσι τα αιχμηρά σωματίδια να καταστρέψουν τις διαστημικές στολές.
Η νέα τεχνολογία ονομάζεται LiqMEST (Liquid Metal Electrostatic Protective Textile) και έχει ως στόχο να ξεπεράσει τα προβλήματα σκόνης με τα οποία έρχονταν αντιμέτωποι οι αστροναύτες του Apollo στις δεκαετίες του 1960 και 1970. Η αιχμηρή σκόνη διάβρωσε γρήγορα επιφάνειες όπως οι ασπίδες σκόνης των σκαφών, έκαψε τις διαστημικές στολές των αστροναυτών και γενικά προσκολλήθηκε στα πάντα, καθιστώντας ακόμη και τις τριήμερες αποστολές μια πρόκληση. Και η ανάγκη είναι επείγουσα: Η NASA σχεδιάζει να προσεδαφίσει αστροναύτες στην επιφάνεια του φεγγαριού και πάλι το 2025 ή το 2026 με το πρόγραμμά Artemis.
Η νέα υφασμάτινη τεχνολογία του HPU αναμένεται να διατηρήσει τη σκόνη μακριά από τις διαστημικές στολές και να επιτρέψει στους αστροναύτες να είναι ευέλικτοι σε δύσκολες συνθήκες. Αλλά το σημαντικότερο πλεονέκτημα, είναι οι απωθητικές ιδιότητες του υλικού.
Όταν ενεργοποιείται, δημιουργεί ένα ηλεκτρικό πεδίο που απωθεί τη σεληνιακή σκόνη, εμποδίζοντας την προσκόλλησή της. Η στρατηγική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε διαστημικές στολές όσο και σε υφασμάτινα καλύμματα για σεληνιακό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια σεληνιακών αποστολών.
Ο Rahman σκοπεύει να κατασκευάσει ένα πρωτότυπο χρησιμοποιώντας τη χρηματοδότηση που έλαβε από το το πρόγραμμα της NASA, ενώ αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, ο ίδιος σχεδιάζει να υποβάλει νέα πρόταση επιχορήγησης, με στόχο τελικά τη χρήση στο διάστημα. Η σεληνιακή σκόνη, αποτελεί ιδιαίτερη έμφαση της NASA καθώς είναι μια από τις κυριότερες προκλήσεις των αστροναυτών.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.