Οι απίστευτοι πύργοι κοσμικής σκόνης και αερίου στην καρδιά του νεφελώματος του Αετού, προκαλούν δέος από τότε που ανακαλύφθηκαν από το τηλεσκόπιο Hubble. Τώρα, η NASA δημιούργησε μια λεπτομερή απεικόνιση από τους εμβληματικούς Πυλώνες της Δημιουργίας, όπως ονομάστηκαν, αποκαλύπτοντας όλα τα χαρακτηριστικά τους σε πολλά πολλαπλά μήκη κύματος.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τα διαστημικά τηλεσκόπιο Hubble και James Webb, οι αστροφυσικοί της NASA δημιούργησαν ένα βίντεο άνευ προηγουμένου, από τους Πυλώνες της Δημιουργίας. Το ταξίδι ανάμεσά τους, αποκαλύπτει τα σύννεφα σκόνης και τα ενσωματωμένα αστέρια που αποτελούν τα “δάχτυλα” της δομής. Η τρισδιάστατη απεικόνιση βασίζεται σε δεδομένα παρατήρησης από μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Meteoritic & Planetary Science .

Το απίστευτο βίντεο διάρκειας 2.5 λεπτών, μας επιτρέπει να βιώσουμε τους Πυλώνες της Δημιουργίας, τόσο στο ορατό φως, όπως καταγράφηκε από το Hubble, όσο και στο υπέρυθρο φως, όπως το είδε το James Webb.

«Πετώντας δίπλα και ανάμεσα στους πυλώνες, οι θεατές βιώνουν την τρισδιάστατη δομή τους και βλέπουν πώς φαίνονται διαφορετικά στην προβολή ορατού φωτός του Hubble έναντι της προβολής υπέρυθρου φωτός Webb», Frank Summers, κύριος επιστήμονας οπτικοποίησης που ηγήθηκε της ομάδας ανάπτυξης ταινιών για το Universe of Learning της NASA, ανέφερε σε μια δήλωση. «Η αντίθεση τους βοηθά να καταλάβουν γιατί έχουμε περισσότερα από ένα διαστημικά τηλεσκόπια για να παρατηρούν διαφορετικές όψεις του ίδιου αντικειμένου».

Το Hubble βλέπει αντικείμενα που λάμπουν στο ορατό φως, σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Η υπέρυθρη όραση του James Webb όμως, είναι ευαίσθητη σε ψυχρότερα αντικείμενα, με θερμοκρασίες μόλις λίγων εκατοντάδων βαθμών. Για αυτό το James Webb μπορεί να διαπεράσει την σκόνη, ώστε να δει αστέρια που είναι ενσωματωμένα στους Πυλώνες. Το Hubble βλέπει τους πυλώνες με σκούρα καφέ, αδιαφανή σκόνη και λαμπερό κίτρινο ιονισμένο αέριο σε πρασινομπλέ φόντο, ενώ η εικόνα του Webb παρουσιάζει πορτοκαλί και πορτοκαλοκαφέ σκόνη που είναι σχεδόν διαφανής με ανοιχτό μπλε ιονισμένο αέριο σε σκούρο μπλε φόντο.

Πυλώνες της Δημιουργίας
Οι Πυλώνες της Δημιουργίας όπως φωτογραφήθηκαν απότ ο Hubble

Η οπτικοποίηση δείχνει επίσης πολλά στάδια σχηματισμού αστεριών. Στην κορυφή του κεντρικού πυλώνα, υπάρχει ένας πρωτοαστέρας στην βρεφική του ηλικία, που αστράφτει έντονο κόκκινο στο υπέρυθρο φως.

Στη συνέχεια, ένας διαγώνιος πίδακας υλικού που εκτοξεύεται από ένα νεογέννητο αστέρι μπορεί να φανεί κοντά στην κορυφή του αριστερού πυλώνα. Ο πίδακας δείχνει ότι ένα αστέρι γεννιέται, αν και δεν μπορούμε να δούμε το ίδιο το αστέρι. Τέλος, ένα λαμπερό, ολοκαίνουργιο αστέρι λάμπει προς το τέλος ενός από τα προεξέχοντα δάχτυλα του αριστερού πυλώνα.

Οι Πυλώνες της Δημιουργίας εκτείνονται σε περίπου 4-5 έτη φωτός. Είναι μόνο ένα μικρό μέρος, του τεράστιου νεφελώματος του Αετού, που εκτείνεται σε μια 70 επί 55 έτη φωτός. Το νεφέλωμα του Αετού είναι στα 7.000 έτη φωτός από την Γη, στον αστερισμό Sarpens. Είναι τόσο φωτεινό, που φαίνεται ακόμα και με ένα μικρό τηλεσκόπιο. Οι Πυλώνες της Δημιουργίας όμως ανακαλύφθηκαν πρώτη φορά από το Hubble το 1995. Από τότε παραμένει μια από τις πιο εμβληματικές τοποθεσίες, του γνωστού Σύμπαντος.

Το απίστευτο δείγμα από τον αστεροειδή Bennu δείχνει πως ήρθε από έναν υγρό κόσμο!

«Όταν συνδυάζουμε παρατηρήσεις από τα διαστημικά τηλεσκόπια της NASA σε διαφορετικά μήκη κύματος φωτός, διευρύνουμε την κατανόησή μας για το σύμπαν», δήλωσε ο Mark Clampin, διευθυντής του τμήματος αστροφυσικής στη NASA, σε μια δήλωση. «Η περιοχή Πυλώνες της Δημιουργίας συνεχίζει να μας προσφέρει νέες ιδέες που βελτιώνουν την κατανόησή μας για το πώς σχηματίζονται τα αστέρια. Τώρα, με αυτή τη νέα οπτικοποίηση, όλοι μπορούν να βιώσουν αυτό το πλούσιο, μαγευτικό τοπίο με έναν νέο τρόπο.»

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Meteoritic & Planetary Science.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.