Η εικόνα που βλέπουμε εντός του άρθρου, απεικονίζει τα ευρήματα μιας νέας μελέτης σχετικά με την μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας που ονομάζεται Sagittarius A. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η μαύρη τρύπα περιστρέφεται τόσο γρήγορα που παραμορφώνει τον χωροχρόνο, δηλαδή τον χρόνο και τις τρεις διαστάσεις του χώρου, κάνοντάς την να μοιάζει σαν μπάλα ποδοσφαίρου!
Ομάδα ερευνητών εφάρμοσε μια νέα μέθοδο που χρησιμοποιεί δεδομένα ακτίνων Χ για να προσδιορίσει πόσο γρήγορα περιστρέφεται η μαύρη τρύπα, με βάση το πώς ρέει υλικό προς και από αυτή. Διαπίστωσαν ότι αυτή περιστρέφεται με γωνιακή ταχύτητα που είναι περίπου το 60% της μέγιστης δυνατής τιμής και με στροφορμή περίπου το 90% της μέγιστης δυνατής τιμής.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της NASA, οι μαύρες τρύπες έχουν δύο θεμελιώδεις ιδιότητες: τη μάζα τους και την περιστροφή τους. Ο προσδιορισμός οποιασδήποτε από αυτές τις δύο τιμές λέει στους επιστήμονες πολλά για κάθε μαύρη τρύπα και για το πώς συμπεριφέρεται.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι η Sagittarius A περιστρέφεται στην πραγματικότητα πολύ γρήγορα, γεγονός που προκαλεί συμπίεση του χωροχρόνου γύρω της. Η εικόνα δείχνει μια τομή και υλικό που στροβιλίζεται γύρω σε δίσκο. Η μαύρη σφαίρα στο κέντρο αντιπροσωπεύει τον λεγόμενο ορίζοντα γεγονότων της μαύρης τρύπας, το σημείο χωρίς επιστροφή από το οποίο τίποτα, ούτε καν το φως, δεν μπορεί να διαφύγει.
Το κίτρινο-πορτοκαλί υλικό σε κάθε πλευρά αντιπροσωπεύει το αέριο που στροβιλίζεται γύρω της. Αυτό το υλικό αναπόφευκτα βυθίζεται προς τη μαύρη τρύπα και διασχίζει τον ορίζοντα γεγονότων μόλις πέσει μέσα στο σχήμα της μπάλας. Η περιοχή μέσα στο σχήμα της μπάλας αλλά έξω από τον ορίζοντα γεγονότων απεικονίζεται επομένως ως κοιλότητα στην εν λόγω φωτογραφία. Οι μπλε κηλίδες δείχνουν πίδακες που εκτοξεύονται μακριά από τους πόλους της περιστρεφόμενης μαύρης τρύπας.
Το Σύμπαν μας καταβροχθίζει νεαρά σύμπαντα, προκαλώντας την διαστολή του
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Μήπως σαν μπάλα αμερικανικού ποδοσφαίρου?