Επιστήμονες στη Βρετανία πέτυχαν ένα πρωτοποριακό κατόρθωμα, σημειώνοντας νέο ρεκόρ για την παραγωγή ενέργειας σύντηξης σε πείραμα που διεξήχθη στην εγκατάσταση Joint European Torus (JET). Το επίτευγμα αυτό, που ανακοινώθηκε από τη βρετανική Αρχή Ατομικής Ενέργειας (UKAEA), είδε την παραγωγή 69 μεγατζάουλ ενέργειας για πέντε δευτερόλεπτα χρησιμοποιώντας μόλις 0.2 χιλιοστόγραμμα καυσίμου, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2022.

Η εγκατάσταση JET, που βρίσκεται κοντά στην Οξφόρδη της Αγγλίας, αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην έρευνα για τη σύντηξη. Το πείραμα χρησιμοποίησε ένα tokamak, μια συσκευή σε σχήμα ντόνατ που είναι ζωτικής σημασίας για τη μελέτη των διαδικασιών σύντηξης.

Η επιτυχία στο JET υπογραμμίζει τις συνεργατικές προσπάθειες περισσότερων από 300 επιστημόνων και μηχανικών της EUROfusion, μιας κοινοπραξίας που εκτείνεται σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι έχουν αφιερώσει δεκαετίες στην προώθηση της τεχνολογίας σύντηξης.

Μέσα στο tokamak, το δευτέριο και το τρίτιο, ισότοπα του υδρογόνου, θερμάνθηκαν σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν αυτές του πυρήνα του ήλιου, σχηματίζοντας πλάσμα. Χρησιμοποιήθηκαν μαγνήτες για να συγκρατήσουν και να σταθεροποιήσουν το πλάσμα καθώς συνέβαιναν αντιδράσεις σύντηξης, απελευθερώνοντας σημαντική ενέργεια ως θερμότητα.

Αν και το επίτευγμα αυτό είναι αξιοσημείωτο, υπολείπεται της επίτευξης ενεργειακού κέρδους, ενός κρίσιμου ορόσημου στην έρευνα για τη σύντηξη. Παρ’ όλα αυτά, οι πρόοδοι που σημειώθηκαν στο JET συνεισφέρουν πολύτιμες γνώσεις για μελλοντικά έργα σύντηξης, συμπεριλαμβανομένου του ITER, μιας πολυεθνικής πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στην επίτευξη διαρκών αντιδράσεων σύντηξης.

Η διεθνής συνεργασία στην έρευνα για την ενέργεια σύντηξης αντανακλά την κοινή δέσμευση για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων ενεργειακών προκλήσεων. Με συνεχή πρόοδο, η ενέργεια σύντηξης υπόσχεται να αποτελέσει μια καθαρή, ασφαλή και άφθονη πηγή ενέργειας για τις μελλοντικές γενιές.

Πείραμα σύντηξης με laser παράγει άφθονη και φθηνή ενέργεια

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.