Η NASA ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναθεωρεί τα σχέδιά της για την αποστολή επιστροφής των δειγμάτων του Άρη λόγω του κόστους και μεγάλου χρονοδιαγράμματος. Ο στόχος της αποστολής να συλλέξει δείγματα βράχου, χώματος και άλλων υλικών και να τα φέρει στη γη, θα γίνονταν με τη βοήθεια του Mars Perseverance.

Το rover το οποίο έφθασε το 2021 συνέλεγε και αποθήκευε δείγματα στον ειδικό εξοπλισμό του. Η αποστολή γινόταν σε συνεργασία με το European Space Agency.  Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων πριν από λίγες ώρες, o Βill Nelson της NASA ανέφερε πως αν και ο οργανισμός συνεχίζει να έχει σαν στόχο την επιστροφή των δειγμάτων, το κόστος είναι τεράστιο. Θα χρειαστούν περίπου 8 δισεκατομμύρια με 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Δυστυχώς όμως το οικονομικό περιβάλλον δεν το επιτρέπει αυτή τη στιγμή.

Στόχος της NASA πλέον να αναθέσει το σχεδιασμό ενός φθηνότερου project για την ανάκτηση των δειγμάτων στην ευρύτερη κοινότητα του οργανισμού, όπως το Jet Propulsion Lab (JPL). To rover για την ανάκτηση του δείγματος είχε προγραμματιστεί να εκτοξευθεί το 2027 και το lander το 2028, με το τελευταίο να μεταφέρει έναν πύραυλο για τον Άρη και άλλα μικρά ελικόπτερα.

Η προσεδάφιση θα λάμβανε χώρα το 2030 και το Perseverance θα μετέφερε τα δείγματα στο lander, το Sample Retrieval Lander όπως είναι γνωστό και φαίνεται στη φωτογραφία.

Τα ελικόπτερα θα χρησιμοποιούνταν σαν backup στη περίπτωση που το Perseverance δεν θα μπορούσε να μεταφέρει τα δείγματα στο lander ή σε περίπτωση που έμειναν κάποια στην επιφάνεια του πλανήτη.

Tέλος, το Mars Ascent Vehicle που βλέπουμε στη φωτογραφία ακριβώς από κάτω θα ήταν ο πρώτος πύραυλος που θα ξεκινούσε από την επιφάνεια του Άρη για να φέρει τα δείγματα σε τροχιά με τη Γη.

4 mars ascent vehicle

Συλλέγοντας συναρπαστικά επιστημονικά δείγματα που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν τη γεωλογική ιστορία του Άρη, την εξέλιξη του κλίματος και να προετοιμαστούν για μελλοντικούς κόσμους, έγραφε η NASA για την εν λόγω αποστολή. Η επιστροφή των δειγμάτων θα βοηθήσει επίσης την έρευνα της NASA για σημάδια αρχαίας ζωής

Η διαδικασία συλλογής του δείγματος όπως τη φαντάζεται η NASA εδώ

 

Παρά το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η NASA, το μέλλον της αποστολής έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση μετά τις ανακοινώσεις, όπως και μετά την εξέταση από ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης των σχεδίων και των στόχων της διαστημικής υπηρεσίας.  Στην έκθεση, η αποστολή περιγράφεται ως ένα project με μη ρεαλιστικό προϋπολογισμό και ένα χρονοδιάγραμμα αρκετά προβληματικό, ενώ δεν υπάρχει καμιά διασφάλιση για την επιτυχία της αποστολής.

Το νέο Rover της NASA θέλει να δημιουργήσει οξυγόνο στον Άρη

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.