Η NASA σε συνεργασία με την Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA), δημοσίευσαν μια εκπληκτική φωτογραφία, που είναι μοναδική στο είδος της. Στην φωτογραφία βλέπουμε έναν αστέρα να εκρήγνυται και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Οι δύο υπηρεσίες συνεργάστηκαν για την δημιουργία του παρατηρητήριου XRISM (Απεικόνιση ακτινών Χ και Αποστολή Φασματοσκοπίας), που έχει σχεδιαστεί για να μετράει τα πιο θερμά μέρη του σύμπαντος. Οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν το περασμένο έτος και τώρα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα να δημοσιεύονται στην σελίδα της NASA. αποκαλύπτοντας έναν από τους στόχους της. Πρόκειται για το supernova με την ονομασία N132D.

Η αποστολή έχει δύο όργανα, το Resolve και το Xtend, το καθένα στο επίκεντρο μιας διάταξης καθρέφτη ακτίνων Χ που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο Goddard.

Όταν μια ακτινογραφία χτυπά τον ανιχνευτή 6 επί 6 εικονοστοιχείων του Resolve, θερμαίνει τη συσκευή κατά ένα ποσό που σχετίζεται με την ενέργειά της. Μετρώντας την ενέργεια κάθε μεμονωμένης ακτινογραφίας, το όργανο παρέχει πληροφορίες που προηγουμένως δεν ήταν διαθέσιμες για την πηγή.

φωτογραφία αστέρα που εκρήγνυται

Το Resolve είναι ένα φασματόμετρο μικροθερμιδόμετρου που αναπτύχθηκε από τη NASA και την JAXA. Λειτουργεί μόνο σε ένα κλάσμα ενός βαθμού πάνω από το απόλυτο μηδέν μέσα σε ένα δοχείο υγρού ηλίου μεγέθους ψυγείου.

Το άστρο βρίσκεται 160.000 έτη φωτός μακριά από την Γη, στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, έναν μικρό, νάνο γαλαξία, μέσα στον δικό μας γαλαξία. Με την χρήση του XRISM, οι επιστήμονες μπόρεσαν να μελετήσουν τον N132D ανακάλυψαν πως το άστρο εξάντλησε τα καύσιμά του πριν από 3.000 χρόνια. Όταν έγινε αυτό, είχαμε μια έκρηξη supernova, που είναι ορατό ακόμα και σήμερα.

Αυτή η εξαιρετική εφαρμογή καιρού παίρνει θέαση των κεραυνών σε πραγματικό χρόνο

το πιο ενδιαφέρον, εκτός από την πολύ εντυπωσιακή εικόνα, είναι πως μέσω της ανάλυσης των δεδομένων από το XRISM, οι επιστήμονες πίσω από το πρόγραμμα μπόρεσαν να εντοπίσουν τα στοιχεία που υπήρχαν στην έκρηξη. Τα εν λόγω στοιχεία δημιουργήθηκαν στο αρχικό αστέρι, όταν αυτό έκαιγε ακόμα και εκτοξεύτηκαν στο διάστημα με την τεράστια έκρηξη.

φωτογραφία αστέρα που εκρήγνυται

“Αυτά τα στοιχεία σφυρηλατήθηκαν στο αρχικό αστέρι και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν όταν εξερράγη ως σουπερνόβα. Το Resolve θα μας επιτρέψει να δούμε τα σχήματα αυτών των γραμμών με τρόπο που δεν ήταν δυνατό πριν, επιτρέποντάς μας να προσδιορίσουμε όχι μόνο την αφθονία των διαφόρων στοιχείων που υπάρχουν , αλλά και τις θερμοκρασίες, τις πυκνότητες και τις κατευθύνσεις κίνησής τους σε πρωτοφανή επίπεδα ακρίβειας. Από εκεί, μπορούμε να συγκεντρώσουμε πληροφορίες για το αρχικό αστέρι και την έκρηξη”, δήλωσε ο Brian Williams, επιστήμονας του έργου XRISM της NASA στο Goddard.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.