Περίπου 3.300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού στα ανοικτά της ακτής της Αλάσκας, όπου το ζεστό φως του Ήλιου δεν διαπερνά ποτέ, ένα υποβρύχιο όχημα της NOAA Ocean Exploration που ελέγχει εξ αποστάσεως μια παράξενη, χρυσή σφαίρα. Το παράξενο αντικείμενο, βρέθηκε σε μια αποστολή πέρσι, σφιχτά κολλημένο σε ένα βράχο γεμάτο με λευκά σφουγγάρια. Το αντικείμενο είχε διάμετρο 10 εκατοστών και είχε μια τρύπα στην μία πλευρά του.

Για τους επιστήμονες που ανακάλυψαν την χρυσή σφαίρα, δεν ήταν σαφές το τι είναι αυτό που έβλεπαν. Οι πρώτες προστάσεις των ερευνητών, που έκαναν και livestream την κατάδυση του σκάφους, είναι πως πρόκειται για το περίβλημα αυγού από κάποιο μυστηριώδες είδος, νεκρό σφουγγάρι ή κάποιος τύπος κοραλλιού.

«Δεν ξέρω τι να κάνω με αυτό», είπε ένας από τους ερευνητές σε ζωντανή ροή που ηχογραφήθηκε εκείνη την εποχή.

«Σίγουρα έχει μια μεγάλη παλιά τρύπα σε αυτό, οπότε κάτι είτε προσπάθησε να μπει μέσα είτε προσπάθησε να βγει», υπέθεσε ένας άλλος.

«Ελπίζω απλώς όταν το σκουντήξουμε, κάτι να μην αποφασίσει να βγει», είπε ένας ερευνητής. «Είναι σαν την αρχή μιας ταινίας τρόμου».

Όπως αναφέρεται στον Guardian, μια υπόθεση υποδηλώνει ότι κάτι μπορεί να έχει εκκολαφθεί από τη χρυσή σφαίρα. Κάτι όχι ακριβώς μικροσκοπικό.

“Θα πάμε με αυγό λόγω της υφής. Ένιωθε σαρκώδες και δεν έχει εμφανή ανατομία. Έχει μια τρύπα που υποδηλώνει ότι κάτι μπήκε ή έφυγε. Αλλά δεν μοιάζει με κανένα αυγό που έχω δει ποτέ», είπε στην εφημερίδα η οικολόγος βαθέων υδάτων Kerry Howell από το Πανεπιστήμιο του Plymouth στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Αν είναι αυγό, η πραγματικά ενδιαφέρουσα ερώτηση είναι τίνος είναι το αυγό. Είναι αρκετά μεγάλο. Αυτό δεν είναι ένα μικρό αυγό ψαριού. Αυτό είναι ένα αρκετά μεγάλο πράγμα.”

Το σκάφος είχε έναν ρομποτικό βραχίονα και οι ερευνητές έσπρωξαν απαλά το αντικείμενο, κάτι που αποκάλυψε πως είναι αρκετά μαλακό. Στην συνέχεια, οι ερευνητές το συνέλλεξαν έσω αναρρόφησης, για παραπάνω μελέτη.

χρυσή σφαίρα
Η μυστηριώδης σφαίρα συλλέχθηκε προσεκτικά χρησιμοποιώντας δειγματολήπτη αναρρόφησης. ( NOAA Ocean Exploration, Seascape Alaska )

Το γεγονός ότι το «αυγό» ήταν από μόνο του είναι σχεδόν τόσο ενδιαφέρον όσο και το μέγεθός του. Τυπικά, τα ωοτόκα ζώα γεννούν αυγά σε συστάδες.

Ότι και αν είναι η σφαίρα, είναι κάτι εντελώς καινούριο που δεν γνωρίζουμε και αυτό είναι θαυμάσιο, καθώς έχει να μας πει κάτι εντελώς καινούριο για τους ωκεανούς του πλανήτη μας και την ποικιλομορφία ζωής που υπάρχει σε αυτούς.

Υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που συμβαίνουν στα βάθη των ωκεανών και ακόμα δεν γνωρίζουμε. Η τεράστιες πιέσεις σε αυτά τα βάθη, οι παγωμένες θερμοκρασίες και η έλλειψη φωτός, είναι τα βασικότερα εμπόδια που κάνουν την εξερεύνηση των ωκεανών, αρκετά δύσκολη.

χρυσή σφαίρα
Η μυστηριώδης σφαίρα που φωτογραφήθηκε στο σκάφος Okeanos Explorer της NOAA μετά τη συλλογή της. ( NOAA Ocean Exploration, Seascape Alaska )

Τώρα όμως που η τεχνολογία έχει προχωρήσει, μπορούμε με τηλεχειριζόμενα οχήματα να εξερευνήσουμε αυτά τα αφιλόξενα περιβάλλοντα, στα βάθη των ωκεανών. Τα νέα σκάφη στην διάθεση της επιστήμης, έχουν ήδη ανακαλύψει πολλά πράγματα που μέχρι πρόσφατα δεν φανταζόμαστε πως υπάρχουν στον πλανήτη μας.

«Δεν είναι τόσο απολαυστικά παράξενη η βαθιά θάλασσα;» είπε ο συντονιστής εξερεύνησης Sam Candio της NOAA Ocean Exploration.

Η NASA μπορεί να δημιούργησε κατά λάθος την πρώτη βροχή μετεωριτών στη Γη

«Ενώ μπορέσαμε να συλλέξουμε τη «χρυσή σφαίρα» και να την φέρουμε στο πλοίο, δεν είμαστε ακόμα σε θέση να την αναγνωρίσουμε πέρα ​​από το γεγονός ότι είναι βιολογικής προέλευσης.

«Παρόλο που είμαστε κάπως ταπεινοί που μας παραξενεύει αυτό το εύρημα, χρησιμεύει ως υπενθύμιση του πόσα λίγα γνωρίζουμε για τον δικό μας πλανήτη και πόσα έχουμε να μάθουμε και να εκτιμήσουμε για τον ωκεανό μας».

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.