Το σύμπαν βρίθει από συστήματα δύο αστέρων που περιφέρονται το ένα γύρω από το άλλο σε έναν φαινομενικά ατελείωτο κοσμικό χορό. Οι επιστήμονες έχουν από καιρό υποθέσει ότι ένα στα τρία ογκώδη άστρα σε αυτούς τους διπλούς αστέρες, το περίβλημα υδρογόνου τους αποκόπτεται από το συνοδό αστέρι, δημιουργώντας με τη σειρά του ένα καυτό αστέρι ηλίου.
Η παρατήρηση αυτών των τύπων αστέρων είναι σπάνια-= μόνο ένας είχε εντοπιστεί στο παρελθόν. Τώρα, οι ερευνητές βρήκαν έναν ολόκληρο πληθυσμό αυτών των άστρων στο Μεγάλο και στο Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου, σχετικά κοντινούς γαλαξίες σε σχέση με τον δικό μας γαλαξία.
Η εργασία μας ρίχνει φως σε αυτές τις συναρπαστικές σχέσεις, αποκαλύπτοντας ένα σύμπαν που είναι πολύ πιο διασυνδεδεμένο και ενεργό από ό,τι φανταζόμασταν προηγουμένως”, αναφέρει σε δελτίο τύπου η Bethany Ludwig, υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και συν-συγγραφέας της μελέτης. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα, έτσι και τα αστέρια, ειδικά τα μεγάλα, σπάνια είναι μόνα τους.
Ειδικότερα, οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι αυτές οι αστρικές εκρήξεις σχηματίζονται από αστέρια τόσο μεγάλης μάζας που τα εξωτερικά τους περιβλήματα υδρογόνου εξαφανίζονται από τους κοσμικούς ανέμους. Άλλοι θεωρούν ότι ένα από τα αστέρια τραβάει το περίβλημα υδρογόνου μακριά από το άλλο συνοδό αστέρι. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Όταν το συνοδό άστρο αποσύρει εντελώς το περίβλημα, το μόνο που μένει είναι ένας καυτός πυρήνας ηλίου.
Υπολογιστικά μοντέλα υποδεικνύουν ότι το ένα τρίτο των αστέρων μεγάλης μάζας στο σύμπαν θα βιώσει αυτή την απογύμνωση, αλλά οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει μόνο ένα παράδειγμα ως σήμερα. Τα απογυμνωμένα αυτά αστέρια είναι δύσκολο να εντοπιστούν επειδή το φως τους είναι εξαιρετικά αμυδρό. Η σκόνη που τα περιβάλλει μπορεί να κρύψει το φως τους ή το αστέρι που τα συνοδεύει μπορεί να τα επισκιάσει.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.