Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψαν αυτό που θεωρούν ότι αποτελεί απόδειξη μιας χαμένης υποθαλάσσιας σύγκρουσης που έλαβε χώρα περισσότερα από 100.000.000 χρόνια κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Ειδικότερα, η ομάδα ανακάλυψε υπολείμματα ενός αρχαίου θαλάσσιου πυθμένα που πιστεύεται ότι αποτελεί μέρος μιας τεκτονικής πλάκας που αποσπάστηκε και γλίστρησε κάτω από αυτήν πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Email της Google προκαλεί αλλαγή κωδικού στο Gmail λόγω Πορτοφολιού Google

«Η ανακάλυψή μας αυτή, προκαλεί περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το πώς το βάθος της Γης επηρεάζει αυτό που βλέπουμε στην επιφάνεια σε τεράστιες αποστάσεις και χρονικές κλίμακες», ο Jingchuan Wang του University of Meryland.

Ένας χάρτης της περιοχής East Pacific Rise όπου έγινε η ανακάλυψη ενός αρχαίου θαλάσσιου πυθμένα
Ένας χάρτης της περιοχής East Pacific Rise όπου έγινε η ανακάλυψη ενός αρχαίου θαλάσσιου πυθμένα

Η περιοχή αυτή είναι σαν ένα απολιθωμένο δακτυλικό αποτύπωμα ενός αρχαίου κομματιού του βυθού που βυθίστηκε πριν από περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται για μια περιοχή 12 μιλίων μήκους 1.200 μιλίων στην αποκαλούμενη μεταβατική ζώνη του μανδύα. Πρόκειται για μια περιοχή που χωρίζει τον ανώτερο μανδύα από τον κατώτερο.

Σημείωσε ότι το ασυνήθιστο πάχος της περιοχής υποδηλώνει ότι υπάρχει ψυχρότερο υλικό σε αυτό το τμήμα του μανδύα και ότι είναι πιθανό ότι κάποιες ωκεάνιες πλάκες κολλάνε στα μισά του δρόμου καθώς καταδύονται μέσα στο μανδύα.

Διαπιστώσαμε ότι σε αυτή την περιοχή, το υλικό βυθιζόταν με τη μισή περίπου ταχύτητα από την αναμενόμενη, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μεταβατική ζώνη του μανδύα μπορεί να λειτουργήσει σαν φράγμα και να επιβραδύνει την κίνηση του υλικού μέσα στη Γη. 

Ο ίδιος ο Wang πάντως πιστεύει ότι μπορεί να βρεθούν περισσότερες αρχαίες κατασκευές στα βάθη του πυθμένα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.