Αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού εμφανίζουν σημάδια μειωμένης μνήμης, προσοχής και ταχύτητας επεξεργασίας έξι μήνες μετά, αυξάνοντας σοβαρά τις ανησυχίες για την επίδραση στις γνωστικές λειτουργίες των ανθρώπων σε μελλοντικές αποστολές στον Άρη.
Το ακραίο περιβάλλον του Διαστήματος, με την μειωμένη βαρύτητα και τα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας μπορεί να έχει σημαντικές επιδράσεις στην υγεία των αστροναυτών, από την απώλεια μυών μέχρι και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
To GPS δεν δείχνει πλέον σωστά και έχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα!
Η Sheena Dev του Johnson Space Center της NASA στο Texas και οι συνάδελφοί της εξέτασαν τις γνωστικές λειτουργίες 25 αστροναυτών κατά τη διάρκεια παρουσίας τους στον ISS. Συγκεκριμένα η ίδια και η ομάδα της υπέβαλε τους αστροναύτες στις ίδιες 10 διαφορετικές δοκιμασίες τόσο στη Γη όσο και στον ISS. Τις επανέλαβαν μια φορά πριν, δυο φορές κατά τη διάρκεια της αποστολής και δυο φορές μετά από αυτήν, εντός 10 και 30 ημερών από την προσγείωση.
Σκοπός των δοκιμασιών ήταν να μετρήσουν τις γνωστικές ικανότητες των αστροναυτών όπως η εύρεση μοτίβων σε ένα πλέγμα για να ελεγχθεί η αφηρημένη σκέψη ή να επιλέξουν πότε για παράδειγμα θα πρέπει να σταματήσει ένα μπαλόνι που φουσκώνει πριν σκάσει.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αστροναύτες χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν τις δοκιμασίες που μετρούσαν την ταχύτητα επεξεργασίας της μνήμης ή της προσοχής στον ISS από ότι Γη αν και ήταν εξίσου ακριβείς στις απαντήσεις. Ενώ δεν υπήρξε συνολική γνωστική εξασθένιση ή μόνιμη επίδραση στις ικανότητες των αστροναυτών, ορισμένες μετρήσεις των ερευνητών έδειξαν πως η ικανότητα των αστροναυτών ως προς την ταχύτητα επεξεργασίας δεδομένων χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να επανέλθει στο φυσιολογικό μετά την επιστροφή τους στη Γη.
Η ανάγκη ύπαρξης ξεκάθαρων δεδομένων όσον αφορά την επίδραση των διαστημικών ταξιδιών στην υγεία των αστροναυτών είναι άκρως υψίστης σημασίας για τις μελλοντικές αποστολές αναφέρει η Elisa Raffaella Ferrè του University of London αν και απαιτείται η συλλογή περισσότερων δεδομένων.
Μια αποστολή στον Άρη όχι μόνο θα είναι πιο μεγάλη ως προς τη χρονική διάρκεια αλλά θα υπάρχει ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Οι άνθρωποι θα έχουν μια εντελώς διαφορετική αλληλεπίδραση με το επίγειο κέντρο ελέγχου της αποστολής λόγω της απόστασης και των καθυστερήσεων στις επικοινωνίες, επομένως θα πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνουν μόνοι τους αποφάσεις άρα και οι επιδόσεις τους είναι σημαντικές, επισημαίνει η ίδια.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.