Μπορεί οι διαστημικές υπηρεσίες να σχεδιάζουν να δημιουργήσουν βάση στη Σελήνη, όμως αυτό δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να λυθούν και ένα από αυτά είναι η μεταφορά τον βασικών πόρων όπως το νερό, το οξυγόνο και τα καύσιμα. Τώρα, οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια τεχνική που θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα φυσικά αποθέματα της Σελήνης, ανοίγοντας το δρόμο για ένα σεληνιακό κέντρο εφοδιασμού.
«Ποτέ δεν φανταστήκαμε πλήρως τη «μαγεία» που διέθετε το σεληνιακό έδαφος», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Lu Wang του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, στη Shenzhen.
Από ότι φαίνεται, η ζωή στο διάστημα δεν είναι φθηνή. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Joule, η αποστολή ενός γαλονιού (3.7 λίτρα) νερού με πύραυλο, κοστίζει 83.000 δολάρια. Ένας αστροναύτης που χρειάζεται 1 με 4 γαλόνια νερού την ημέρα για τις καθημερινές του ανάγκες, όπως κατανάλωση, προετοιμασία φαγητού και ανάγκες υγιεινής. Αυτό σημαίνει πως ο λογαριασμός ανεβαίνει δραματικά και αυτό χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος καυσίμων και τροφίμων.
Αλλά μια λύση στο πρόβλημα μπορεί να βρεθεί στο έδαφος της Σελήνης, το οποίο είναι γνωστό ότι περιέχει νερό . Προηγουμένως, η διαδικασία εξαγωγής H2O ήταν πολύ ακριβή και απαιτούσε αρκετά ενεργοβόρα βήματα.
Εδώ έρχεται ο Wang και η ομάδα του, που ανέπτυξαν μια τεχνική που επιτρέπει στους αστροναύτες να εξάγουν νερό από το έδαφος, μετατρέποντας παράλληλα το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουν σε μονοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο – προϊόντα που θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή καυσίμου και οξυγόνου.
Με αυτό τον τρόπο λύνεται ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες, η πρόκληση της διάσπασης του διοξειδίου του άνθρακα για τη δημιουργία καυσίμου. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μια οικονομική και ενεργειακά αποδοτική μέθοδο, η οποία δε χρειάζεται την μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων πόρων στο διάστημα.
«Η μεγαλύτερη έκπληξη για εμάς ήταν η απτή επιτυχία αυτής της ολοκληρωμένης προσέγγισης», δήλωσε ο Wang.
Οι επιστήμονες πέτυχαν αυτό το κατόρθωμα αξιοποιώντας τη δύναμη του Ήλιου και την άφθονη παροχή ηλιακής ενέργειας, μετατρέποντας το φως σε θερμότητα. Η τεχνολογία δοκιμάστηκε σε δείγματα σεληνιακού εδάφους που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της αποστολής Chang’E 6. Χρησιμοποιήθηκαν και προσομοιωμένα δείγματα, τα οποία θερμάνθηκαν και έναν αντιδραστήρα με διοξείδιο του άνθρακα.
Επιτέλους βρέθηκε τρόπος να προστατευτούμε από τα παντοτινά χημικά!
Η τεχνολογία μέχρι στιγμής φαίνεται να δουλεύει στο εργαστήριο, όμως στην επιφάνεια της Σελήνης μπορεί να υπάρξουν διάφορες προκλήσεις. Στη Σελήνη υπάρχει πολύ λιγότερη βαρύτητα, ενώ στην εξίσωση μπαίνει και η ακτινοβολία από τον Ήλιο, που δεν φιλτράρεται όπως στη Γη, αφού δεν υπάρχει ατμόσφαιρα. Παράλληλα, η Σελήνη έχει πολύ διαφορετικές θερμοκρασίες.
Ακόμα χρειάζεται παραπάνω έρευνα για αυτή την τεχνολογία, όμως με όλο και περισσότερους να ζητάνε τη δημιουργία βάσεων στη Σελήνη, η ανακάλυψη αυτή μας φέρνει πιο κοντά σε αυτό τον στόχο.
«Αυτή η εργασία υποδηλώνει ότι η Σελήνη θα μπορούσε να παρέχει επαρκές νερό και καύσιμα για τη μελλοντική σεληνιακή βάση και την εξερεύνηση του διαστήματος», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης .
Η μελέτη δημοσιεύεται στο Joule.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.