​Μέσα σε 15 εργάσιμες ημέρες, όπως προβλέπεται εξάλλου από τη νέα διαδικασία που ορίζει το άρθρο 66Ε του Ν. 2121/1993, εξετάσθηκαν από την Επιτροπή για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), δύο αιτήσεις δικαιούχων προστατευόμενων δικαιωμάτων και εκδόθηκαν αντίστοιχες αποφάσεις με τις οποίες αποτράπηκαν μεγάλης κλίμακας προσβολές πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για γεγονότα εθνικής ή διεθνούς τηλεθέασης, που επρόκειτο να μεταδοθούν ζωντανά.

Συγκεκριμένα, χάρη σε δύο νομοθετικές παρεμβάσεις με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που έγιναν μέσα στο τελευταίο έτος (άρθρο 68 του Ν. 4761/2020 και άρθρο 48 Ν.4821/2021) δημιουργήθηκε ένα πρωτοποριακό ειδικό θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου η ΕΔΠΠΙ να δύναται να ενεργήσει άμεσα προστατεύοντας δικαιούχους πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων όταν επίκειται προσβολή τους.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις με αριθμούς 27 και 28/20.10.2021 της ΕΔΠΠΙ, οι πάροχοι πρόσβασης στο διαδίκτυο διατάχθηκαν να διακόψουν εντός 6 έως 12 ωρών από την κοινοποίηση των αποφάσεων και μέχρι τέλη Δεκεμβρίου 2021, την πρόσβαση σε 63 domain names.

Περαιτέρω με τις αποφάσεις επεκτάθηκε η διακοπή πρόσβασης της παράνομης μετάδοσης πέρα αυτά τα συγκεκριμένα 63 domain names και σε κάθε άλλο domain name στο οποίο μπορεί να μεταφερθεί η παράνομη μετάδοση μετά την έκδοση των αποφάσεων. Έτσι, εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας και αποτρέπεται το ενδεχόμενο καταστρατήγησης των αποφάσεων.

Το πλήρες κείμενο των αποφάσεων, που δημοσιεύθηκαν στις 27 Οκτωβρίου 2021, είναι διαθέσιμο στους ακόλουθους συνδέσμους και περιλαμβάνει αναλυτικά τα domains.

https://opi.gr/images/epitropi/apofaseis/edppi_27_2021.pdf

https://opi.gr/images/epitropi/apofaseis/edppi_28_2021.pdf

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Με τις ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν διευρύνθηκε το νομικό “οπλοστάσιο” της Επιτροπής για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ), τη λειτουργία της οποίας συνεπικουρεί ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ). Με το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο ενισχύεται καθοριστικά και με τρόπο πρωτοποριακό η διαρκής προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της διαδικτυακής πειρατείας, το οποίο πέραν της καταστρατήγησης των πνευματικών δικαιωμάτων, προκαλεί άμεση οικονομική ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο .

Όχι, δεν χρειάζεται να μεταβείς στα Windows 11!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.