Ο πρώτος μεγάλος αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης μπήκε σε λειτουργία στην Ιαπωνία, έχοντας σαν σκοπό να δώσει μια εναλλακτική πηγή ενέργειας που θα είναι καθαρή και σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Μάλιστα, οι αντιδραστήρες πυρηνικής σύντηξης είναι το Άγιο δισκοπότηρο μέχρι στιγμής, καθώς παράγουν πολύ περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνουν.
Ο αντιδραστήρας είναι σε σχήμα ντόνατ και λειτουργεί με πλάσμα που θερμαίνεται σε θερμοκρασίες 200 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου. Ο αντιδραστήρας βρίσκεται στην Naka της Ιαπωνίας και είναι ένα πρόγραμμα συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία. Πρόκεται για τον μεγαλύτερο αντιδραστήρα πυρηνική σύντηξης μέχρι στιγμής, που όμως αποτολεί πρόδρομο για έναν πολύ μεγαλύτερο που θα έρθει αυτή τη φορά στην Γαλλία.
Ο αντιδραστήρας έχει το όνομα JT-60SA και θα μας δείξει αν είναι ασφαλής η χρήση του, για να μας δώσει καθαρή ενέργεια. Μπορεί το ανρθώπινο είδος να μην έχει τις καλύτερες εμπειρίες από πυρηνικούς αντιδραστήρες, όμως η πυρηνική ενέργεια και πόσο μάλλον η πυρηνική σύντηξη, μπορούν να παράγουν ενέργεια χωρίς ρίπους σε τεράστια ποσά, κρατώντας το περιβάλλον καθαρό.
Ο απότερος σκοπός του JT-60SA και του International Thermonuclear Experiment Reactor στην Γαλλία, είναι να συνδυάσουν πυρήνες υδρογόνου στο εσωτερικό για να συντηχθούν σε ένα βαρύτερο στοιχείο, το ήλιο, απελευθερώνοντας ενέργεια με τη μορφή φωτός και θερμότητας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να μιμηθούν την διαδικασία που συμβαίνει στον Ήλιο!
Και για να μην πανικοβέλεστε, η πυρηνική σύντηξη δεν έχει το ρίσκο που έχουν οι αντιδραστήρες πυρηνικής σχέσης, όπως αυτός του Τσέρνομπιλ. Τα ραδιενεργά απόβλητα ενός αντιδραστήρα πυρνηνικής σύντηξης είναι με τεράστια διαφορά λιγότερα, ακόμα και από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια πυρηνικής σχάσης, οπότε κοιτάμε για μια πραγματικά καθαρή ενέργεια, σε τεράστια ποσα.
Ο Kadri Simson, Επίτροπος Ενέργειας Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε:
“Αποτελεί το αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ 500 επιστημόνων και μηχανικών και πάνω από 70 εταιριών από Ευρώπη και Ιαπωνία. Είναι ο πιο ανεπτυγμένος Tokamak στον κόσμο και η έναρξη της λειτουργίας αποτελεί ένα ορόσημο για την ιστορία της σύντηξης. Η σύντηξη έχει τη δυναμική να γίνει ένα βασικό στοιχείο της ενέργειας στο δεύτερο μισό αυτού του αιώνα.”
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Πληροφοριακά να σας θυμίσω πως αντιδραστήρες σύντηξης υδρογόνου – νικελίου κατασκεύασαν επιτυχώς οι Έλληνες με τους Ιταλούς πριν πολλά χρόνια….
Δείτε εδώ: Defkalion Green Technology’s.
Τότε γιατί δεν την ανάπτυξαν η Έλληνες και τώρα μας λέτε ότι έγινε αυτό από την Ιαπωνία
Alexandre file mu Les malakies. Duleua sto sigekrimeno project tis defkalion . Itan megali mufa… Cold fussion itan K Kala auto pou petixan ala @@.