Η ελίτ των κροίσων της Silicon Valley καταστρώνει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες καταστροφές, αφήνοντας πίσω την υπόλοιπη κοινωνία. Μία ομιλία που δόθηκε σε ένα πολυτελές ιδιωτικό θέρετρο αποκάλυψε τις ανησυχίες των μεγιστάνων των hedge funds που αναζητούσαν πληροφορίες για το μέλλον της τεχνολογίας. Ωστόσο, η εστίασή τους μετατοπίστηκε σε τακτικές επιβίωσης για ένα αναμενόμενο “Γεγονός”, που περιλαμβάνει περιβαλλοντική κατάρρευση, κοινωνική αναταραχή, πυρηνικές απειλές, ιούς ή επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Θα έλεγε κανείς μια μορφή αποκάλυψης.

Αυτός ο προνομιακός κύκλος, εμπνευσμένος από προσωπικότητες όπως ο Elon Musk και ο Peter Thiel, οραματίζεται ένα ψηφιακό μέλλον αποκομμένο από την κοινωνική βελτίωση, με στόχο να υπερβεί τους ανθρώπινους περιορισμούς και να θωρακιστεί από την κλιματική αλλαγή, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και την εξάντληση των πόρων.

Η αφήγηση μετατοπίζεται από τις αισιόδοξες τεχνολογικές εξελίξεις σε μια μετα-ανθρώπινη ουτοπία, μειώνοντας την ουσία της ανθρωπότητας: το σώμα, την αλληλεξάρτηση, τη συμπόνια, την ευπάθεια και την πολυπλοκότητα. Ενστερνιζόμενοι ένα υπερανθρωπιστικό όραμα, αυτοί οι κροίσοι δίνουν προτεραιότητα στην προσωπική επιβίωση έναντι της συλλογικής ευημερίας, σε μία πιθανή αποκάλυψη, αντιμετωπίζοντας την τεχνολογία ως οδό διαφυγής και όχι ως εργαλείο για τη βελτίωση της κοινωνίας.

Αυτή η αλλαγή παραδείγματος, επηρεασμένη από μια νοοτροπία επιβίωσης του ισχυρότερου, έρχεται σε αντίθεση με το περιεκτικό, κατανεμημένο και φιλο-ανθρώπινο όραμα που χαρακτήρισε για λίγο το ψηφιακό μέλλον στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Οι συνέπειες της αχαλίνωτης τεχνολογικής ανάπτυξης στο πλαίσιο του εταιρικού καπιταλισμού είναι προφανείς και εκδηλώνονται με την εκμετάλλευση της αγοράς, την αυτοματοποίηση των θέσεων εργασίας, τις οικονομίες gig και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Η επιδίωξη του κέρδους συχνά παραβλέπει τις ηθικές ανησυχίες, οδηγώντας στη διαιώνιση της δουλεμπορικής εργασίας, στην καταστροφή του περιβάλλοντος και στην εξωτερίκευση της φτώχειας. Αντί να αντιμετωπίσει αυτά τα ηθικά διλήμματα, η τρέχουσα πορεία επικεντρώνεται στην ατομική επιβίωση, καλλιεργώντας τον απομονωτισμό, τις αποκαλυπτικές φαντασιώσεις και τις τεχνολογικές λύσεις που διαιωνίζουν έναν επιβλαβή κύκλο.

Η ορθοδοξία των τεχνολυτών απεικονίζει τον άνθρωπο ως το πρόβλημα και την τεχνολογία ως τη λύση, υποστηρίζοντας ριζοσπαστικούς μετασχηματισμούς όπως το ανέβασμα συνείδησης ή την αποδοχή της τεχνολογίας ως εξελικτικού διαδόχου μας. Αυτή η νοοτροπία, που απεικονίζεται στα δημοφιλή μέσα ενημέρωσης, υπονομεύει την εγγενή αξία της ανθρωπότητας και καλλιεργεί την επιθυμία να ξεφύγουμε από τα υποτιθέμενα ελαττώματά της.

Τελικά, η επιδίωξη της τεχνολογικής ελίτ των κροίσων για επιβίωση από μια πιθανή αποκάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε μια σωσίβια λέμβο για τους λίγους προνομιούχους, τονίζοντας το έντονο χάσμα μεταξύ της ελίτ και της υπόλοιπης κοινωνίας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σύμφωνο απόλυτα με όσα γράφετε. Εκτιμώ πως θα γίνει αυτό που έγινε στον Τιτανικό οι πλούσιοι στις βάρκες και ο λαός κλειδωμένος στο αμπάρι χωρίς πιθανότητα διαφυγής. Ας προσέχουνε οι κοινωνίες και ας λάβουν τα μέτρα τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.