Οι νέοι πλανήτες που σχηματίζονται γύρω από άστρα έχουν ένα πιο πεπλατυσμένο σχήμα διαπίστωσαν οι επιστήμονες. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Central Lancashire (Uclan) χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις σε υπολογιστή για να μοντελοποιήσουν τον σχηματισμό των πλανητών.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες εξέτασαν το σχήμα των νεογέννητων πλανητών σε προσομοιώσεις καθώς αυτοί σχηματίζονται. Είχαν πάντα υποθέσει ότι ήταν σφαιρικοί, με την έκπληξή τους να είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Ο Δρ Δημήτρης Σταματέλλος από το Uclan, δήλωσε ότι αυτό έδειξε ότι οι νέοι πλανήτες είναι πλατύσχημα σφαιροειδή, που συμπιέζονται από πάνω και από κάτω, αλλά διογκώνονται στη μέση. Μελετάμε τον σχηματισμό των πλανητών εδώ και πολύ καιρό, αλλά ποτέ πριν δεν είχαμε σκεφτεί να ελέγξουμε το σχήμα των πλανητών καθώς σχηματίζονται στις προσομοιώσεις. Πάντα υποθέταμε ότι ήταν σφαιρικοί.

Η μελέτη της ομάδας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics Letters, βασίστηκε στη διερεύνηση των σχημάτων των νεαρών πλανητών και του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται για να γίνουν γίγαντες αερίων όπως ο Δίας.

Αστεροειδής περνά σήμερα ξυστά από τη Γη – Δείτε φωτογραφία

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.