Η επέκταση του Google Chrome “Internet Download Manager”, η οποία έχει περισσότερες από 200.000 λήψεις, περιέχει adware. Σύμφωνα με τις πρώτες αξιολογήσεις χρηστών, η επέκταση ήταν διαθέσιμη στο Chrome Web Store τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2019.

Παρόλο που η επέκταση μπορεί να εγκαταστήσει ένα γνωστό και νόμιμο πρόγραμμα διαχείρισης λήψεων, το BleepingComputer παρατήρησε ότι εμπλέκεται σε ανεπιθύμητη συμπεριφορά, όπως άνοιγμα συνδέσμων σε ιστότοπους ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, αλλαγή της προεπιλεγμένης μηχανής αναζήτησης, και παρακολούθηση του χρήστη με αναδυόμενα παράθυρα που ζητούν την εγκατάσταση ανεπιθύμητων προγραμμάτων.

Η επέκταση κάνει αναφέρει ότι δεκαπλασιάζει την ταχύτητα λήψης για να πείσει τους χρήστες να την κατεβάσουν. Όμως, στην πραγματικότητα είναι μία απομίμηση ενός γνήσιου λογισμικού που υποστηρίζεται από τα Windows τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2019 και φέρει το όνομα Internet Download Manager. Το IDM Integration Module είναι το όνομα των επεκτάσεων των Chrome και Firefox για αυτό το λογισμικό.

Η εκδότης του πραγματικού IDM, Tonec, ειδοποιεί τους χρήστες στον ιστότοπο που είναι αφιερωμένος σε αυτό το πρόγραμμα ότι όλες οι επεκτάσεις IDM που μπορούν να βρεθούν στο Google Store είναι ψεύτικες και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται. Επιπλέον, αναγνωρίζει ότι γίνεται χρήση της φήμης του λογισμικού της για κακόβουλους σκοπούς και σημειώνει ότι ενώ ειδοποιεί την Google σε τακτική βάση, οι ψεύτικες παραλλαγές επανεμφανίζονται λίγο αργότερα.

Καθώς η εγκατάσταση της επέκτασης Internet Download Manager από το Chrome Web Store δεν αρκεί για να ενεργοποιηθεί ο ιός, οι προχωρημένοι χρήστες είναι απίθανο να πέσουν θύματα. Επιπλέον, η εγκατάσταση μιας επέκτασης εκτός του καταστήματος επεκτάσεων είναι πιο περίπλοκη και οι λιγότερο προχωρημένοι χρήστες θεωρείται δύσκολο να επηρεαστούν από την ψεύτικη επέκταση του IDM. Σε κάθε περίπτωση, όπως λέμε πάντα, προσέχουμε τι κατεβάζουμε και από που.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.