Βαθιά κάτω από την επιφάνεια της Γης, μια κοινότητα μικροβίων κάνει τη ζωή της, απομονωμένη από κινδύνους και καταστροφές. Αυτό που κάνει όμως αυτά τα μικρόβια ξεχωριστά, είναι πως έχουν αποκοπεί από τον υπόλοιπο πλανήτη για δισεκατομμύρια χρόνια, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κοινότητα μικροβίων που έχουμε ανακαλύψει. Μάλιστα, αυτό το εύρημα μικροβίων σε βράχο 2 δισεκατομμυρίων χρόνων, καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ των 100 εκατομμυρίων χρόνων, κατά πολύ!

«Λοιπόν, αυτή είναι μια πολύ συναρπαστική ανακάλυψη», λέει ο γεωμικροβιολόγος Yohey Suzuki από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Και είναι, καθώς αυτό το εύρημα προσφέρει ένα παράθυρο προς την αρχαιά ιστορία της ζωής στον πλανήτη μας, ενώ έχει ενδιαφέρουσες προεκτάσεις και στην ύπαρξη ζωής παρόμοιας μορφής ζωής σε άλλους πλανήτες.

Αυτοί οι αρχέγονοι οργανισμοί έχουν αποκοπεί από τις εξελικτικές πιέσεις που δέχεται η ζωή στην επιφάνεια, καθώς το περιβάλλον τους δεν έχει αλλάξει και άρα δεν χρειάζεται να εξελιχθούν. Για αυτό, μπορεί να προσφέρει νέες γνώσεις γύρω από την εξέλιξη της ζωής, σε απομονωμένα περιβάλλοντα.

Το δείγμα πυρήνα στο οποίο βρέθηκαν τα μικρόβια. ( Y. Suzuki )

Η πολύ αργή εξέλιξη αυτών των μικροβίων, μπορεί να μας πει πολλά για τα πρώτα στάδια της ζωής στη Γη, ενώ μπορεί να μας δώσει ενδείξεις και για μια πιθανή μικροβιακή ζωή στον Άρη, σύμφωνα με τον Yohey Suzuki, που είναι και επικεφαλής της μελέτης.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Δεν ξέραμε αν βράχοι ηλικίας 2 δισεκατομμυρίων ετών ήταν κατοικήσιμοι», εξηγεί ο Suzuki .

«Με τη μελέτη του DNA και των γονιδιωμάτων μικροβίων όπως αυτά, ίσως μπορέσουμε να κατανοήσουμε την εξέλιξη της πολύ πρώιμης ζωής στη Γη».

μικρόβια
Μικροβιακά κύτταρα που επισημαίνονται με πράσινη χρωστική στο δείγμα βράχου. (Suzuki et al., Microbial Ecology , 2024)

Τα μικρόβια βρέθηκαν στο πυριγενές σύμπλεγμα Bushveld, στην Νότια Αφρική και για να διασφαλιστεί πως τα μικρόβια ήταν εκεί από πάντα και δεν εισήχθησαν κατά τη δειγματοληψία, η ομάδα αποστείρωσε το εξωτερικό του πετρώματος, πριν εισέλθει στον πυρήνα του, όπου και βρήκε τα μικρόβια.

Με τη βοήθεια χρωστικής και δεσμεύει το DNA και με φασματοσκοπία υπέρυθρου φωτός, επιβεβαιώθηκε η παρουσία ζωντανών μικροβίων, σε θύλακες αργίλου, μέσα στο πέτρωμα. Οι θύλακες αργίλου παρείχαν την απαραίτητη μόνωση στα μικρόβια, ώστε να αποκοπούν από τον έξω κόσμο, αποτρέποντας την μόλυνση τους από εξωγενείς παράγοντες, για δισεκατομμύρια χρόνια.

Η μεγάλη ανακάλυψη προκάλεσε ενθουσιασμό σε όλη την επιστημονική κοινότητα, αλλά κυρίως στην NASA, που περιμένει την επιστροφή των δειγμάτων από τον Άρη. Στα δείγματα έχει πετρώματα αντίστοιχης ηλικίας και ποιος ξέρει, ίσως βρούμε και εκεί κάτι αντίστοιχο.

Σε λίγες ώρες σφοδρή ηλιακή καταιγίδα θα χτυπήσει τη Γη, με βάση προβλέψεις

Η μικροβιακή κοινότητα στο βράχο θα πρέπει να αναλυθεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης DNA, για να προσδιοριστεί πώς έχει αλλάξει ή όχι στα 2 δισεκατομμύρια χρόνια που έχει απομονωθεί μακριά από την υπόλοιπη ζωή στη Γη.

Η ομάδα θα ανακτήσει περισσότερα δείγματα από το Πυριγενές Σύμπλεγμα Bushveld για να βοηθήσει στον χαρακτηρισμό των μικροβίων που μπορούν να βρεθούν σε αυτό και να τα χωρέσει στην εξελικτική ιστορία της Γης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Microbial Ecology.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.