Αν βρισκόμαστε στο νότιο ημισφαίριο, μπορούμε να δούμε το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου με γυμνό μάτι, όταν είμαστε σε σημείο χωρίς φωτορύπανση. Πρόκειται για έναν νάνο γαλαξία, που αποτελεί δορυφόρο του Γαλαξία μας και φαίνεται με κάπως ασαφής από τη Γη. Αυτό όμως που δε γνωρίζαμε, είναι πως αυτή τη στιγμή διαλύεται από έναν άλλο γαλαξία δορυφόρο, το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου.

Εδώ και χρόνια οι αστρονόμοι μελετούν την κίνηση των άστρων σε αυτό τον γαλαξία με εξαιρετική ακρίβεια. Τώρα φαίνεται πως κάτι περίεργο συμβαίνει με το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου. Μια ομάδα επιστημόνων προτείνει πως πλέον είναι σαν δύο γαλαξίες αντί για έναν, κάτι που σημαίνει πως είναι πιθανότατα στη διαδικασία να χωριστεί στα δύο.

«Όταν λάβαμε για πρώτη φορά αυτό το αποτέλεσμα, υποψιαζόμασταν ότι μπορεί να υπήρχε λάθος στη μέθοδο ανάλυσής μας», δήλωσε ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Kengo Tachihara, από το Πανεπιστήμιο της Nagoya, σε μια δήλωση. «Ωστόσο, μετά από πιο προσεκτική εξέταση, τα αποτελέσματα είναι αδιαμφισβήτητα και εκπλαγήκαμε».

Ο επιστημονική ομάδα εξέτασε 7.000 τεράστια αστέρια σε αυτούς τους γαλαξίες. Πρόκειται για νεαρά αστέρια που θα ζήσουν μόνο για μερικά εκατομμύρια χρόνια (ο ήλιος μας είναι 4.5 δισεκατομμυρίων ετών), πριν καταλήξουν σε σουπερνόβα. Η ομάδα μέσω των κινήσεων αυτών των αστέρων, είδε πως ο γαλαξία σχιζόταν στα δύο!

«Τα αστέρια στο Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου κινούνταν σε αντίθετες κατευθύνσεις και στις δύο πλευρές του γαλαξία, σαν να αποσπώνται», είπε ο Tachihara. «Μερικά από αυτά τα αστέρια πλησιάζουν το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, ενώ άλλα απομακρύνονται από αυτό, υποδηλώνοντας τη βαρυτική επίδραση του μεγαλύτερου γαλαξία. Αυτή η απροσδόκητη κίνηση υποστηρίζει την υπόθεση ότι το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου διαταράσσεται από το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, οδηγώντας στη σταδιακή καταστροφή του».

Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου

Όμως οι παρατηρήσεις έχουν και κάτι άλλο να πουν για το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου. Οι γαλαξίες συνήθως έχουν περιστροφική κίνηση, με τα ηλιακά συστήματα να περιστρέφονται γύρω από το κέντρο του γαλαξία, που συνήθως είναι μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα. Τα τεράστια αστέρια είναι ιδανικά για παρακολούθηση, καθώς είναι ακόμα νεαρά και συνεχίζουν να επηρεάζονται από το διαστρικό αέριο, από το οποίο δημιουργήθηκαν. Οι ομάδα ανακάλυψε πως ο Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου δεν περιστρέφεται, αφού αυτά τα αστέρια δεν κινούνται κυκλικά.

Τα ψεύτικα αιμοφόρα αγγεία θα φέρουν καλλιέργεια κοτομπουκιών στο εργαστήριο

«Εάν το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου πράγματι δεν περιστρέφεται, οι προηγούμενες εκτιμήσεις για τη μάζα του και το ιστορικό της αλληλεπίδρασής του με τον Γαλαξία μας και το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου ίσως χρειαστεί να αναθεωρηθούν», πρόσθεσε ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Satoya Nakano. «Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει την κατανόησή μας για την ιστορία της αλληλεπίδρασης τριών σωμάτων μεταξύ των δύο Νεφών του Μαγγελάνου και του Γαλαξία μας».

Τα δύο νέφη του Μαγγελάνου είναι γνωστά από τις αρχές τις ανθρωπότητας, αφού είναι ορατά στον νυχτερινό ουρανό. Για αυτό πρέπει να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε για αυτά, αφού είναι και γείτονές μας. Πρόσφατα, η αστρονόμοι κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να μετονομάσει τα Νέφη του Μαγγελάνου, λόγω των θηριωδιών που διέπραξε ο ίδιος ο Μαγγελάνος στις αποικίες του.

Η μελέτη είναι διαθέσιμη στο The Astrophysical Journal.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.