Ανάμεσα στις επιλογές του Joe Biden για να τιμωρήσει την Ρωσία για την επίθεση στην Ουκρανία ήταν και οι κυβερνοεπιθέσεις, σαν αυτού του είδους που η Ρωσία εξαπολύει συχνά σε άλλες χώρες. Σε γενικότερο πλαίσιο πάντως, οι ειδικοί επί θεμάτων κυρώσεων έχουν συζητήσει την πιθανότητα αποκοπής ολόκληρων χωρών από το παγκόσμιο internet.

Η Ρωσία όμως ήταν προετοιμασμένη για αυτού του είδους τα σενάρια εδώ και μισή δεκαετία πριν. Το 2019, Ο Putin είχε προβεί στην υπογραφή του Sovereign Internet Law, που έδινε στη Ρωσική κυβέρνηση περισσότερο έλεγχο όσον αφορά το διαδικτυακό περιεχόμενο αλλά και τη δυνατότητα να αμύνεται στις απειλές της σταθερότητας και της ασφάλειας του διαδικτύου στη χώρα. Σε τρεις περιπτώσεις και πιο συγκεκριμένα, μόλις το προηγούμενο καλοκαίρι, η Ρωσία, αποσυνδέθηκε από το διαδίκτυο, έτσι ώστε να μπορέσει να διεξάγει δοκιμές στο Runet, ένα τοπικό δίκτυο σχεδιασμένο να εξυπηρετεί τις ιστοσελίδες σε περιπτώσεις κυβερνοεπιθέσεων, ανέφερε ο Karen Kazaryn, διευθυντής του Internet Research Institute στη Μόσχα.

Μπορούν οι ΗΠΑ να κόψουν εντελώς το internet της Ρωσίας;

Η υποδομή του διαδικτύου είναι αφενός μεγάλη, αφετέρου περίπλοκη, επομένως η  ολοκληρωτική αποκοπή μιας χώρας από το internet δεν είναι τόσο απλή όσο το κλείσιμο ενός κουμπιού, εξηγεί η ιστοσελίδα Quartz. Βέβαια, ορισμένες χώρες, αποτελούν πιο εύκολους στόχους σε σχέση με άλλες. Το 2012, η Renesys χρησιμοποίησε τους ISPs στη χώρα σαν proxy για να αποφασίσει πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η απομόνωση του internet. Το Μαλί, το Τουρκμενιστάν αποτέλεσαν εύκολα θύματα, όχι όμως και χώρες όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, οι οποίες αποδείχθηκαν σαφώς πιο ανθεκτικές.

Βέβαια, πάντα υπάρχει ο φόβος του centralization. Για παράδειγμα, η Ρωσία να έχει 20 ISPs και όλο το traffic να ταξιδεύει μέσω του ίδιου οπτικού καλωδίου, επομένως η στόχευση του εν λόγω καλωδίου στα πλαίσια μιας κυβερνοεπίθεσης βγάζει εκτός το internet στη χώρα.

Η Ρωσία θέλει το δικό της, κυρίαρχο internet

Η ιδέα ενός κυρίαρχου διαδικτύου δεν είναι τεχνικά γελοία, δήλωσε ο Cowie, αλλά σε μια χώρα με μεγάλη ποικιλομορφία στο διαδίκτυο – πολλούς παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, μπορεί να πάρει πολύ χρόνο για να καθιερωθεί. Και μια κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σίγουρη, ότι δεν έχει κάτι  που να εξαρτάται από το παγκόσμιο διαδίκτυο. Όπως, ας πούμε, ένας ιστότοπος κυβερνητικών υπηρεσιών που φιλοξενείται σε έναν cloud server στο Λονδίνο.

Η Ρωσία πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή ενός απομονωμένου διαδικτύου το 2017, μια διαδικασία που περιελάμβανε τη διαδοχική αποσύνδεση μεγάλων εταιρειών τηλεπικοινωνιών και παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου από το παγκόσμιο διαδίκτυο. Ο Kazaryn περιέγραψε τόσο τα ενδεχόμενα όσο και τους στόχους για τους οποίους έχουν σχεδιαστεί αυτές οι ασκήσεις. Εάν οι μεγάλοι διακομιστές του διαδικτύου λάβουν εντολή να σταματήσουν να εξυπηρετούν ιστοσελίδες με το ρωσικό domain .ru,  οι ρωσικές εταιρείες πρέπει να είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση και να εξυπηρετήσουν, με ελάχιστες καθυστερήσεις, αποθηκευμένα αντίγραφα αυτών των σελίδων. Η Ρωσία θέλει να αποθηκεύει όχι τις ίδιες τις ιστοσελίδες απλά, αλλά πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονται οι ιστοσελίδες, είπε ο Kazaryn. Είναι σαν να δημιουργείται ξανά η υποδομή του διαδικτύου μέσω εφεδρικών αντιγράφων, χρησιμοποιώντας τοπικούς διακομιστές.

Χακάρισμα λογαριασμού Facebook: Τι κάνεις για να ανακτήσεις τον έλεγχο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.