Περισσότερες από τρεις γενεές στοιχείων θα διατηρεί πλέον το νέο taxisnet για όλους τους φορολογούμενους που θα ξεκινήσει να χτίζεται το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που θα διατηρούνται θα είναι οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, η ακίνητη περιουσία, εισοδήματα, οφειλές, μετοχές και οτιδήποτε σχετίζεται με το προφίλ του φορολογούμενο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα kathimerini σε άρθρο της, το νέο taxisnet θα είναι σε απευθείας σύνδεση με τράπεζες, κτηματολόγιο, αστυνομία, αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, ΓΕΜΗ, ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ και δικαστήρια.  Στο νέο σύστημα θα μεταφερθεί και το παλαιό αρχείο της εφορίας, το έγχαρτο, που βρίσκεται στις εφορίες οι οποίες σταδιακά καταργούνται.

Στην προκήρυξη τονίζεται συγκεκριμένα ότι ο μειοδότης του διαγωνισμού «παρέχει τις τεχνολογικές προϋποθέσεις για μακρά διατήρηση (>100 έτη) των δεδομένων του φορολογικού μητρώου με αρχειοθέτηση των παλαιότερων στοιχείων, με δυνατότητα αναζήτησης και ανάσυρσης. Παράλληλα, τηρείται η ιστορικότητα των δεδομένων και των μεταβολών: τήρηση αρχείου – αρχείων με τις μεταβολές των στοιχείων (εγγραφές, μεταβολές, διαγραφές κ.ά.), ώστε να είναι δυνατή η ανάκτηση της εικόνας του φορολογουμένου που αντιστοιχεί σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή από την εγγραφή του στο φορολογικό μητρώο».

Υποδεχθείτε το pa.gov.gr: Τη νέα πλατφόρμα του προσωπικού αριθμού!

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει η ΑΑΔΕ στην προκήρυξη, το νέο σύστημα Taxis εγγράφει στο φορολογικό μητρώο φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες και τηρεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Οπως για παράδειγμα:

– Δημογραφικά στοιχεία και στοιχεία ταυτοποίησης φυσικών προσώπων από το μητρώο πολιτών, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τις αστυνομικές αρχές (ενδεικτικά: αστυνομικές ταυτότητες, διαβατήρια, άδειες παραμονής κ.λπ.).

– Στοιχεία νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων από τα ενδεδειγμένα μητρώα, όπως το Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

 Στοιχεία έδρας και επαγγελματικών εγκαταστάσεων, εσωτερικού και εξωτερικού, με επισήμανση ως προς το εάν συνιστούν (α) μόνιμη εγκατάσταση για σκοπούς ΦΠΑ και (β) μόνιμη εγκατάσταση για σκοπούς εισοδήματος, διευθύνσεις με γεωπροσδιορισμό.

– Στοιχεία ΦΠΑ (υπαγωγή στον ΦΠΑ γενικά –απαλλασσόμενοι και μη–, υπαγωγή στο κανονικό ή κάποιο από τα ειδικά καθεστώτα).

– Πληροφορίες για τυχόν ειδικά καθεστώτα φορολόγησης (π.χ. μεταφορά φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα, υπαγωγή σε αναπτυξιακούς νόμους ή προγράμματα επιδοτήσεων) ή για ειδικές διατάξεις-αποφάσεις (π.χ. απαγόρευση πώλησης ακινήτων).

– Οικογενειακή κατάσταση και προστατευόμενα μέλη, σχέσεις μελών.

– Ιδιότητες φυσικών προσώπων και προστατευόμενων μελών που σχετίζονται με προνοιακά επιδόματα ή παροχές.

– Κατάσταση φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων (π.χ. εξαφάνιση, αφάνεια, πτώχευση, εκκαθάριση, αναστολή λειτουργίας, αναστολή χρήσης ΑΦΜ, έλεγχος).

– Τραπεζικούς λογαριασμούς, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών, σε διασύνδεση με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.