Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA αποκάλυψε ένα ακόμη ουράνιο θαύμα, καταγράφοντας ένα θέαμα που προκαλεί δέος στους αλληλεπιδρώντες γαλαξίες του Galaxy AM 1045-325. Το οξυδερκές μάτι του τηλεσκοπίου αποκάλυψε μια μαγευτική “χορδή μαργαριταριών”, ένα κολιέ θα έλεγε κανείς, μια εντυπωσιακή οπτική εκδήλωση των μαγνητικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ του Galaxy AM 1045-325 και του γειτονικού αντίστοιχου.

Πριν από τη συγχώνευσή τους, αυτοί οι γαλαξίες φιλοξενούσαν αδρανή αποθέματα μοριακού υδρογόνου μέσα σε σκονισμένα σύννεφα. Ωστόσο, οι ταραχώδεις δυνάμεις της συγχώνευσης ανακίνησαν αυτά τα σύννεφα, πυροδοτώντας μια αξιοσημείωτη “καταιγίδα αστεριών” στη γαλαξιακή έκταση.

NASA Hubble χορδή μαργαριταριών

Η εμφάνιση αυτής της ουράνιας “χορδής μαργαριταριών” αποτελεί έκπληξη για τους αστρονόμους, υπογραμμίζοντας την απρόβλεπτη φύση των γαλαξιακών συγχωνεύσεων. Εικάζεται ότι οι επιμήκεις ουρές που αποτελούν τη χορδή μπορεί να αντιπροσωπεύουν τους σπειροειδείς βραχίονες του Galaxy AM 1045-325, που συστρέφονται υπό τη βαρυτική επίδραση των γαλαξιών που αλληλεπιδρούν.

Η μοίρα των μακρινών αστρικών σμηνών που κοσμούν αυτή την αιθέρια “χορδή μαργαριταριών” παραμένει αβέβαιη. Μπορούν είτε να συγχωνευθούν σε πυκνά σφαιρικά αστρικά σμήνη μέσα στον γαλαξία-ξενιστή, να διασκορπιστούν σε ένα φωτοστέφανο αστεριών, ή να ξεκινήσουν μοναχικά ταξίδια στον κόσμο.

Νέο ορόσημο για το Hubble: Βρήκε νερό σε κοντινό εξωπλανήτη

Ωστόσο, οι εικόνες του Hubble προσφέρουν μια καλύτερη ματιά στη συνεχιζόμενη εξέλιξη αυτού του αινιγματικού γαλαξία, παρέχοντας πολύτιμες γνώσεις για τη δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ αστέρων και γαλαξιών κατά τις κοσμικές συγκρούσεις τους. Τέτοιες παρατηρήσεις συμβάλλουν στην κατανόηση της γαλαξιακής εξέλιξης και προετοιμάζουν τους επιστήμονες για την τελική μοίρα του δικού μας Γαλαξία.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.