Μια από τις μεγαλύτερες προόδους στο χώρο της mobile φωτογραφίας τα τελευταία χρόνια, είναι η μετάβαση από τη μια κάμερα σε συστήματα με διπλή κάμερα στα περισσότερα high-end smartphones. Ναυαρχίδες όπως τα HTC U12+, το LG G7 ThinQ και το Galaxy S9+ έχουν υιοθετήσει μια τέτοια πρακτική, ενώ το Huawei P20 Pro, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, υιοθετώντας και τρίτο φακό.
Ακόμη και τα budget smartphones έχουν ξεκινήσει να κάνουν το ντεμπούτο τους με δυο κάμερες. Προτάσεις όπως το Honor 7X διαθέτουν και έναν depth sensing δευτερεύον αισθητήρα, όπως συμβαίνει με το Moto Z3 Play. Η διπλή κάμερα δηλαδή, έχει σταματήσει να αποτελεί ένα premium add on feature, αντίθετα έχει αρχίσει να γίνεται standard. Αλλά πόσο στη πραγματικότητα ωφελείστε από αυτόν τον δεύτερο αισθητήρα;
Αυτό εξαρτάται κυρίως από το τι μπορεί να κάνει η δευτερεύουσα κάμερα. Η υλοποίηση τύπου depth sensing που αναφέραμε παραπάνω είναι λίγο πολύ άχρηστη. Ορισμένα τηλέφωνα τη χρησιμοποιούν για να κάνουν πιο πραγματικές τις φωτογραφίες που λαμβάνεις με τον κύριο αισθητήρα, ενώ η πλειοψηφία των συσκευών, τις χρησιμοποιεί για προσδώσει τα εξαιρετικά portrait modes. Στη πραγματικότητα όμως οι καλύτερες φωτογραφίες πορτραίτου έρχονται από το Pixel 2 που απλά χρησιμοποιεί τη μηχανική μάθηση για να δημιουργήσει το depth effect αντί για έναν dedicated αισθητήρα. Σε ένα smartphone όπως το Moto Z3 Play, που δεν έχει και την καλύτερα κάμερα είναι η αλήθεια, η Motorola θα έκανε πολύ καλύτερη δουλειά αν εστίαζε στη βελτίωση του κύριου αισθητήρα, αντί της προσθήκης ενός δευτερεύοντος.
Από την άλλη πλευρά, οι φακοί Zoom μπορεί να μοιάζουν ότι αποτελούν την ιδανική επιλογή στα χαρτιά, από τη στιγμή που το zooming με τον κύριο αισθητήρα οδηγεί σε μείωση της ποιότητας της εικόνας, αλλά εκτός και αν χρησιμοποιείς ένα Galaxy S9+, οι φακοί zoom δεν έχουν οπτικό σταθεροποιητή, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε καθαρότητα διατηρείτε χωρίς ψηφιακό zooming, επηρεάζεται και πάλι δραματικά από τα κινούμενα χέρια σας. Επιπλέον, ακόμη και με το Galaxy S9+, οι telephoto φακοί λαμβάνουν χαμηλότερης ποιότητας φωτογραφίες σε σχέση με τον κύριο αισθητήρα, ακόμη και σε ιδανικές συνθήκες.
Οι αισθητήρες wide-angle σαν αυτούς που η LG τοποθετεί στα περισσότερα smartphones δημιουργούν πολλές προοπτικές και σε αντίθεση με τους αισθητήρες zoom και depth, επιτρέπουν τη λήψη φωτογραφιών που δεν θα μπορούσες να λάβεις σε διαφορετική περίπτωση. Και πάλι όμως, διακατέχονται από τα ίδια προβλήματα με τους φακούς telephoto. Πρόκειται για κατώτερης ποιότητας αισθητήρες και σπάνια έχουν OIS. Αλλά τουλάχιστον, προσθέτουν σημαντικά στην φωτογραφική εμπειρία που λαμβάνετε από το smartphone σας με τρόπους που καμιά άλλη συστοιχία dual camera δεν μπορεί να προσφέρει.
Είναι δύσκολο να βρείτε ένα τηλέφωνο σήμερα που να περιλαμβάνει μόνο μια κάμερα, ωστόσο το Galaxy S9 είναι μια από τις καλύτερες επιλογές. Δεν έχει zoom φακούς όπως το μεγαλύτερο αδερφάκι του, αλλά αυτό δεν το εμποδίζει από το να λάβει εξαιρετικές φωτογραφίες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Επιπλέον, το Pixel 2 και Pixel 2XL κατά το androidcentral ξεπερνά κατά πολύ όλα τα smartphone στη φωτογραφία με μια μόνο κάμερα.
Η Huawei κάνει ίσως την καλύτερη συνδυαστική χρήση των πολλαπλών καμερών με το P20 Pro, που διαθέτει έναν δευτερεύοντα αισθητήρα monochrome που βοηθάει στην εξαγωγή πρόσθετης λεπτομέρειας, μαζί με έναν 3X telephoto φακό σε αντίθεση με τους 2X zoom που συναντάμε οπουδήποτε αλλού.
Το πρόβλημα δεν είναι με τα flagships που οι κύριοι αισθητήρες τους είναι απλά τέλειοι, αλλά με τα mid-range και budget smartphones που λαμβάνουν μέτριες φωτογραφίες ακόμη και με διπλή κάμερα.
Μπορείτε να διαβάσετε και ένα άρθρο που είχαμε γράψει παλαιότερα, για την τριπλή κάμερα και τις δυνατότητες που προσφέρει.
Όλες οι δυνατότητες που σου παρέχει η τριπλή κάμερα σε smartphone συσκευές
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.