Οι αστρονόμοι έχουν ήδη βρει πάνω από το 90 τοις εκατό των πλανητοκτόνων αστεροειδών μήκους μισού χιλιομέτρου που κατά καιρούς περνούν κοντά από τη Γη, και δεν υπάρχει καμία γνωστή απειλή σύγκρουσης με αυτούς τους γιγάντιους βράχους τουλάχιστον για τον επόμενο αιώνα.

Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα τηλεσκόπια, οι ερευνητές ανακαλύπτουν πλέον κάθε χρόνο περίπου 500 ευμεγέθεις διαστημικούς βράχους (με διάμετρο πάνω από 460 πόδια) στη γειτονιά του ηλιακού μας συστήματος. Κανένας δεν αποτελεί απειλή, μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, η κοσμική βία του παρελθόντος αποτυπώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στον φλοιό της Γης. Οι γεωλόγοι έχουν επιβεβαιώσει σχεδόν 190 αρχαίους κρατήρες πρόσκρουσης στη Γη – αν και η εξελισσόμενη επιφάνεια του πλανήτη μας έχει σίγουρα διαγράψει πολλούς από τους πρώτους βομβαρδισμούς. Οι κρατήρες που γνωρίζουμε αφηγούνται μια ιστορία μιας εντελώς διαφορετικής εποχής στο πλανητικό μας παρελθόν, όταν οι πύρινοι βράχοι που έπεφταν από τον ουρανό ήταν ένα φαινόμενο συνηθισμένο.

Το ηλιακό σύστημα ήταν πολύ πιο βίαιο από ό,τι είναι τώρα, ανέφερε σε δηλώσεις της στην ιστοσελίδα Mashable.com η Sally Dodson-Robinson, από το Πανεπιστήμιο του Delaware.

Τα στοιχεία των κρατήρων δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων περίπου δισεκατομμυρίων ετών της ιστορίας του ηλιακού συστήματος, οι αστεροειδείς βομβάρδιζαν τακτικά πλανητικά σώματα με καταστροφικό ρυθμό, εξηγεί η Dodson-Robinson.

Οι διατηρημένοι, ή σε ορισμένες περιπτώσεις μερικώς διατηρημένοι, κρατήρες πρόσκρουσης στη Γη παραμένουν οδυνηρές υπενθυμίσεις του χαοτικού κοσμικού μας παρελθόντος. Ακολουθούν μερικοί από τους σημαντικότερους γνωστούς κρατήρες της Γης σε φωτογραφίες.

 

Meteor Crater Αριζόνα


Clearwater Lakes Craters

Ο δολοφόνος των δεινοσαύρων

Ο χάρτης που φαίνεται παρακάτω δείχνει Η περιοχή Chicxulub ηλικίας 65 εκατομμυρίων ετών, θαμμένη σήμερα κάτω από τη χερσόνησο Yucatan, εμφανίζεται στους χάρτες ανωμαλιών βαρύτητας – οι οποίοι παρουσιάζουν πόσο διαφέρει το βαρυτικό πεδίο της γης, λόγω της πρόσκρουσης του αστεροειδούς, σε σχέση με μια ομοιόμορφη επιφάνεια.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.