Μια μελέτη του Χάρβαρντ και μάλιστα από το 2018, έχει δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Joule και δείχνει πως οι ανεμογεννήτριες προκαλούν σημαντικές αλλαγές στις θερμοκρασίες γύρω τους, αυξάνοντας δραματικά την επιφανειακή θερμοκρασία στις περιοχές που βρίσκονται. Ιδιαίτερα οι μεγάλες ανεμογεννήτριες, προκαλούν τοπικές αυξήσεις στην θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης, με την θερμότητα να αναμιγνύεται σε τμήματα της ατμόσφαιρας και να επηρεάζουν τον γύρω χώρο.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι ανεμογεννήτριες μεταξύ 100-150 μέτρων, που λειτουργούν τη νύχτα, μπορούν να τραβήξουν θερμότερο αέρα μέχρι και 550 μέτρα σε ύψος, σπρώχνοντάς τον στην επιφάνεια κάτω τους, θερμαίνοντας το έδαφος της Γης. Αυτό επηρεάζει ανθρώπους, φυτά και ζώα που ζουν κοντά τους.

Η μελέτη έγινε για να εξετάσει τις επιπτώσεις εάν οι ΗΠΑ παρήγαγαν όλη τους την ενέργεια από ανεμογεννήτριες. Έδειξε πως η ανάμειξη θερμότερου αέρα με ψυχρότερο, λόγω των τουρμπινών, θα ανέβαζε την θερμοκρασία 0.54 βαθμούς Κελσίου, στις περιοχές που θα βρίσκονταν οι ανεμογεννήτριες. Σε κάποιες από τις περιοχές είδαν πως η αύξηση θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, όπως βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα. Για παράδειγμα, η Νοτιοδυτική Μινεσότα, θα μπορούσε να δει αύξηση μέχρι και 0.8 βαθμούς Κελσίου, λόγω των ανεμογεννητριών.

ανεμογεννήτριες

Η μεγαλύτερη αύξηση στις θερμοκρασίες θα συμβαίνει τη νύχτα.

«H περιοχή του αιολικού πάρκου παρουσιάζει υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες (εικόνα 1α), με περίπου διπλάσια επίδραση θέρμανσης τη νύχτα σε σύγκριση με την ημέρα (εικόνες 1β και 1c). Η θέρμανση ήταν γενικά ισχυρότερη πιο κοντά στο κέντρο της περιοχής του αιολικού πάρκου».

Αυτό δε σημαίνει πως όλες οι μέθοδοι παραγωγής ενέργειας δεν έχουν επιπτώσεις, είτε είναι αιολική ενέργεια, είτε από φυσικό αέριο και από ηλιακή ενέργεια. Αυτή η μελέτη όμως, αξιολογεί τον αντίκτυπο που έχουν οι ανεμογεννήτριες και το κόστος που έχουν στην γύρω ζωή, μαζί με τα υποτιθέμενα οφέλη τους. Μέσω της μελέτης γίνεται μια προσπάθεια να υπολογίσει το κόστος και το όφελος, ώστε να βρεθεί ποια πηγή ενέργειας έχει τις μικρότερες περιαυτολογικές επιπτώσεις. Αυτό γίνεται ώστε να βρουν την βέλτιστη πηγή ενέργειας εκτός του άνθρακα, ώστε να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον.

«Οι κλιματικές επιπτώσεις διαφέρουν σε (τουλάχιστον) δυο σημαντικές διαστάσεις. Πρώτον, ο άμεσος κλιματικός αντίκτυπος της αιολικής ενέργειας είναι άμεσος, αλλά θα εξαφανιζόταν εάν αφαιρούνταν οι ανεμογεννήτριες. Δεύτερον, οι άμεσες κλιματικές επιπτώσεις της αιολικής ενέργειας είναι κατά κύριο λόγο τοπικές στην περιοχή του αιολικού πάρκου».

Όλα δείχνουν πως η επίδραση της θερμότητας των ανεμογεννητριών είναι άμεση και εντοπίζεται εύκολα σε μεγάλο βαθμό, στις περιοχές που τις φιλοξενούν. Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο και όχι μόνο τοπικό, όπως συμβαίνει με της ανεμογεννήτριες. Βέβαια τα οφέλη προϋποθέτουν πως δεν έχουμε κάψει τα πάντα για να ανοίξουμε χώρο για τις ανεμογεννήτριες.

Μειώσεις εκπομπών της Μινεσότα

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ελέγχου Ρύπανσης της Μινεσότα, η Μινεσότα εξέπεμψε περίπου 150 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αερίων θερμοκηπίου το 2016. Χρησιμοποιώντας την ίδια λογική που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Ομπάμα για να δημιουργήσει το Σχέδιο Καθαρής Ενέργειας, εάν εξαλείφαμε πλήρως όλες αυτές τις εκπομπές στο μηδέν, θα αποτρέψτε μόνο 0,004 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, που είναι πολύ μικρό για να μετρηθεί!

ανεμογεννήτριες

Βέβαια το πρόβλημα δεν είναι η Μινεσότα, αλλά βιομηχανικές περιοχές που έχουν τεράστιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που έχει θα είχε νόημα να γίνει στροφή σε πιο καθαρή ενέργεια. Όμως, η τοποθέτηση ανεμογεννητριών θα πρέπει να γίνεται με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχές και όχι παντού και για όλα.

Τι θα συμβεί με τα επαγγελματικά πακέτα Cosmote TV και Nova

Από την άλλη, αυτή τη στιγμή η πιο καθαρή ενέργεια είναι η πυρηνική, ενώ έχουμε πλέον τις γνώσεις και την τεχνολογία ώστε να την κάνουμε πλήρως ασφαλή. Την ίδια στιγμή και η υδροηλεκτρική ενέργεια φαίνεται να προσφέρει τρομερές δυνατότητες, χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον. Ειδικά για την χώρα μας που έχει τεράστιες δυνατότητες παραγωγής με νερό, θα ήταν πιθανότατα μια πολύ καλύτερη λύση.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Joule.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

15 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ας μην αρκουμαστε απλα σε επικεφαλιδες και ας βλεπουμε λίγο καλύτερα την ουσία των πραγμάτων. Επισης ας σταματήσει αυτο το “ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΧΑΡΒΑΡΝΤ” ειναι απλά ερευνα απο 2 επιστημονες που εργάζονται για το Χαρβαρντ όπως κάθε άλλη έρευνα.
    Η μεταφορά θερμών μαζών απο τον υψηλότερο αέρα δεν ειναι αυξηση της θερμοκρασίας γενικά αλλα αυξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια και μείωση στον αέρα παραπάνω. Το ίδιο γίνεται και με μια πολυκατικία η ακόμη και απλά καποια σχήματα λόφων.
    Προφανώς και δεν θα τα “κάψουμε όλα για να βάλουμε ανεμογεννήτριες” οπως αναφέρεται στο άρθρο. Δεν υπάρχει πουθενά η λογική για κανεναν να καψει/κοψει ολα τα δεντρα για να βάλει ανεμιστήρες.
    Τέλος μονο “καθαρή” δεν ειναι η πυρηνική ενέργεια, αλλά ειναι είναι το πιο άμεσα εκτενώς δοκιμασμένο μέσο για να καλύψει όλες τις ενεργειακές μας ανάγκες. Οταν αναβαθμιστούν φωτοβολταϊκά και μπαταρίες εξίσου θα μπορούν αυτά να ειναι μια όντως καθαρή λύση.
    Τέλος ειδικά για έρευνες που δεν βγήκαν σήμερα το πρωί ούτε χτες αργά το βράδυ, καλό ειναι να κοιτάμε και τι λέει η υπόλοιπη επιστημονική κοινότητα σχετικά:
    https://www.sciencemediacentre.org/expert-reaction-to-research-on-climatic-impact-of-wind-power/

    • Καθαρή λύση τα φωτοβολταϊκά και οι μπαταρίες… Λίγο δύσκολο… Τα φωτοβολταϊκά έχουν απίστευτο όγκο αποβλήτων και μάλιστα επικίνδυνων. Η διαχείρισή τους είναι ακόμα στα σκαριά. Οι μπαταρίες είναι νικελίου. Το νικέλιο δεν επαρκεί ούτε για την ηλεκτροκίνηση ούτε για την αποθήκευση ενέργειας μέσω μπαταριών…

  2. Πάνω απ:όλα ζεστενει το πορτοφόλι των επιχειρηματιων.
    Καλά είναι όλα αυτά αλλά με μέτρο.

  3. Σας κράταγα να διαβάζω κανένα τεχνολογικό παιδιά. Αν και ήταν πολύ ενοχλητικό ότι φτιάχνατε τίτλους – δόλωμα, για ασήμαντα άρθρα. Καταλαβαίνετε τι ιδέα έχω τώρα, που μεταδίδετε κάτι τελείως λανθασμένο, επειδή δεν μπορείτε να διαβάσετε ή να κατανοήσετε το εν λόγω paper.

  4. Δεν υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον όλα για τό κέρδος στον καπιταλισμό η φύση εκδικείται

    • Περιέργως όμως σε χώρες που δεν είχαν καπιταλισμό, ο βιασμός του περιβάλλοντος ήταν φανερός. Ας μην χρησιμοποιούμε εύκολα σλόγκαν. Κάποιος μπορεί κάλιστα να γίνει πλούσιος πουλώντας πετρέλαιο. Οι ΑΠΕ επιβλήθηκαν για το καλό της κοινωνίας, αν και ακόμα είναι ανώριμες. Στο μέλλον όμως θα είναι η μόνο επιλογή.

  5. Ωραία θα τις δουλεύουμε χειμώνα να ζεσταθεί το κοκαλακι μας με αυτό το κρύο πλέον, τις έχουμε κ πολλές

  6. Να το που και στο παράσιτο γνωστής παρασιτικής οικογένειας καθώς και στο πεθερό του που έχει βάλει ένα σορό ανεμογεννήτριες στις καμένες βουνοκορφές

  7. Να το πούν και στο παράσιτο γνωστής παρασιτικής οικογένειας καθώς και στον πεθερό του πού έχει βάλει ένα σορό ανεμογεννήτριες στις καμένες βουνοκορφές

  8. Άλλη μια πληρωμένη μελέτη προκειμένου να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Λυπηρών!

    • Πού είναι τό παράλογο ότι ό ζεστός αέρα μεταφέρετε στα 500 μέτρα λογικό είναι νά ξεραίνεται η περιοχή ποίο γρήγορα από κάποια άλλη χωρίς ανεμογεννήτριες..

  9. Το αποτέλεσμα ανεμογεννήτριας ενώ παραμείνει ακόμα άγνωστου αλλά έχει γίνει γνωστό όπως λένε και οι υπόλοιποι εδώ πέρα αλλά γνωστό όμως ο καλό κάνουν αυθησέ μου δημήτριες μόνο στο περιβάλλον κάνουνε κακό από όσο ξέρω αλλά μήπως κάνουν κακό και σε άλλα πράγματα σκέφτομαι που ακούμε δεν δείχνουνε κι άλλοι ότι κάνουν κακό τα περιγράφουν όπως θέλουμε αλλά σε αυτήν περίπτωση παιδιά εγώ πιστεύω όσα λέτε ότι τα πράγματα είναι σίγουρα ότι δεν σέβονται το περιβάλλον με τις ανεμογεννήτριες αφού έχουνε κάψει τόσα δάση που να το σεβαστούνε αν και διαφωνώ με το κέρδος γιατί το κέρδος δεν είναι να καταστρέφεις το περιβάλλον ή τη φύση είναι να κάνεις άλλα πράγματα πιο σωστά και όχι να σκέφτεσαι παρανοϊκό για να σκέφτεσαι πάντα το κόστος και το συμφέρον και τους φόρους αυτά τα κάνουν αυτοί που έχουν πληρώνο χρήματα για να καταστρέφουν τον πλανήτη αλλά και ανθρώπους ας μην ξεχνάμε ότι όλα τα πληρωμένα συμφέροντα συμβαίνουν από αυτούς κερατάδες που νομίζουν ότι υπογράφουν σωστές οι φωνές και πιστεύω σχέδια τα παρανοϊκά δεν πρέπει και δεν πρέπει να κυβερνάνε τον πλανήτη παρινοικά παράλογα σχέδια πλανήτη ούτε άνθρωπος ούτε ζώα ούτε τίποτα για αυτό διαφωνώ με τα παράλογα και πρέπει όλα τα προνοιακά σχέδια να καταργηθούν θα συμφωνήσω με αυτό

  10. Από πότε η πυρηνική ενέργεια μετατράπηκε σε “καθαρή ενέργεια”;;;;; Τα απόβλητα της δεν συνυπολογίζονται ποτέ; Η διάθεση τους στο περιβάλλον πως γίνεται; Μπορεί να μας το απαντήσει ο συντάκτης του κειμένου. Επίσης το εν λόγω paper έχει ένα επίσης ενδιαφέρον συμπέρασμα που φυσικά δεν αναφέρεται από τον άστοχο σχολιασμό του συντακτη…if the perspective is the next 10 years, wind power actually has -in some respects- more climate impact than coal or gas. If your perspective is the next thousand years, then wind power has enormously less climate impact than coal or gas.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.