Από την εποχή του Covid, όλο και περισσότεροι έχουν χάσει την πίστη τους στα εμβόλια, κάτι που έχει πλέον μεγάλες επιπτώσεις και στα παιδικά εμβόλια. Αυτό γιατί αρκετοί γονείς δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους με τα παιδικά εμβόλια, τα οποία έχουν όμως δοκιμαστεί εδώ και δεκαετίες και δεν είναι δημιουργημένα μέσα σε ένα εξάμηνο, χωρίς σοβαρές κλινικές δοκιμές. Τώρα, έρχεται μια τεράστια 24ετής μελέτη, με περισσότερα από 1.2 εκατομμύρια παιδιά, για να καθησυχάσει τους γονείς σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, δεν υπάρχει κανένα πειστικό στοιχείο πως τα παιδικά εμβόλια προκαλούν αυτισμό, άσθμα και δεκάδες άλλες χρόνιες διαταραχές. Τα τελευταία χρόνια έχει ξεσπάσει μια θύελλα αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα που κατηγορούν τα παιδικά εμβόλια για μια σωρεία από παρενέργειες, που προφανώς δεν ισχύουν.
Ερευνητές στη Δανία εξέτασαν την ασφάλεια ενός συγκεκριμένου συστατικού εμβολίου – τα άλατα αλουμινίου – το οποίο, παρά τις συχνές διαψεύσεις, παραμένει ένα κοινό θέμα συζήτησης μεταξύ των σκεπτικιστών για τα εμβόλια. Κλινικές δοκιμές έχουν ελέγξει εκτενώς την ασφάλειά τους και χρησιμοποιούνται για τον εμβολιασμό παιδιών για πάνω από 70 χρόνια, χωρίς να εμφανίζουν παρενέργειες. Αυτά είναι τα κλασσικά εμβόλια, με την χορήγηση νεκρών ή εξασθενημένων ιών, ώστε να ενισχυθεί η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αν και τα άλατα περιέχουν ιόντα αργιλίου, οι χημικές τους ιδιότητες είναι αρκετά διαφορετικές από εκείνες του καθαρού αλουμινίου.
«Είναι πραγματικά σημαντικό για τους γονείς να καταλάβουν ότι δεν κάνουμε ενέσεις μετάλλου στα παιδιά», δήλωσε στο NBC News ο επιδημιολόγος και επικεφαλής συγγραφέας Anders Hviid από το Ινστιτούτο Statens Serum στη Δανία.

«Η μελέτη μας εξετάζει πολλές από αυτές τις ανησυχίες και παρέχει σαφή και ισχυρά στοιχεία για την ασφάλεια των παιδικών εμβολίων».
Από το 1997 έως το 2020, ο Hviid και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν τα αποτελέσματα της υγείας περισσότερων από 1,2 εκατομμυρίων παιδιών στη Δανία χρησιμοποιώντας ένα εθνικό μητρώο που περιείχε λεπτομέρειες σχετικά με τους παιδικούς εμβολιασμούς, τις διαγνώσεις και τις πιθανές παρενέργειες.
Στα δεδομένα υπήρχαν παιδιά που γεννήθηκαν σε μια εποχή που συνιστούσαν λιγότερα εμβόλια με άλατα αργιλίου, ενώ άλλα σε εποχές που συνιστούσαν περισσότερα. Και στις δύο περιπτώσεις, η έκθεση των παιδιών σε άλατα αλουμινίου πριν 2 έτη, δε σχετίζεται με καμία από τις 50 χρόνιες διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων 36 αυτοάνοσων, 9 αλλεργικών και 5 νευροαναπτυξιακών παθήσεων.
Δεν βρέθηκε δοσοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ των αλάτων αλουμινίου και της υγείας των παιδιών, πράγμα που υποδηλώνει έντομα πως το συστατικό είναι ασφαλές για χρήση στα παιδιά.
Ο Edward Belongia, συνταξιούχος επιδημιολόγος που μελέτησε την ασφάλεια των εμβολίων για δεκαετίες και ο οποίος δεν συμμετείχε στην τρέχουσα έρευνα, δήλωσε στο Stat News ότι αυτή είναι «η μεγαλύτερη και πιο οριστική παρατηρητική μελέτη σχετικά με την ασφάλεια της έκθεσης σε αλουμίνιο που σχετίζεται με τα εμβόλια σε παιδιά» που γνωρίζει.
Είπε ότι «θα πρέπει να θέσει τέλος σε τυχόν εναπομένουσες αμφιβολίες» σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία.
Οι θεωρίες συνομωσίας πατάνε σε ορισμένες μελέτες σε ζώα, που εμφάνισαν νευρολογικές διαταραχές από την έκθεση στα πρόσθετα με βάση το αλουμίνιο. Αυτές οι θεωρίες όμως φροντίζουν επιμελώς να παραλείπουν το ότι τα πειράματα αυτά περιλάμβαναν πολύ υψηλότερες δόσεις και για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό είναι κάτι που προφανώς δεν ισχύει στα παιδικά εμβόλια. Συγκριτικά, η ποσότητα άλατος αλουμινίου που χρησιμοποιείται στα παιδικά εμβόλια είναι ελάχιστη – πολύ κάτω από τα καθιερωμένα επίπεδα ασφαλείας.
Εδώ που τα λέμε, το αλουμίνιο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας διατροφής, με ίχνη να βρίσκονται στα φυτά, το νερό και τον αέρα. Ο μέσος ενήλικας καταναλώνει 7.9 χιλιοστόγραμμα αλουμινίου την ημέρα, μέσα από διάφορες τροφές, την πόση νερού και την αναπνοή.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, εάν τα βρέφη λάβουν όλα τα εμβόλια που χρειάζονται τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, αυτό θα ισοδυναμούσε με περίπου 4,4 mg αλουμινίου. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, τα βρέφη που θηλάζουν καταναλώνουν περίπου 7 mg αλουμινίου και τα βρέφη που τρέφονται με φόρμουλα καταναλώνουν περίπου 38 χιλιοστόγραμμα.
Σε μια μελέτη 85 βρεφών, οι συγκεντρώσεις αλουμινίου στο αίμα και τα μαλλιά δεν αυξήθηκαν μετά τη λήψη του εμβολίου. Αυτό υποδηλώνει ότι οι συγκεντρώσεις αλουμινίου στο σώμα δεν συσσωρεύονται ούτε φτάνουν σε τοξικά επίπεδα μετά τον εμβολιασμό.
Την ίδια στιγμή, κάθε χρόνο, περίπου 4 εκατομμύρια παιδικοί θάνατοι αποφεύγονται λόγω των εμβολιασμών. Τα παιδικά εμβόλια δεν αποτελούν απειλή, αλλά σώζουν ζωές. Αυτές οι θεωρίες συνομωσίας έχουν δημιουργήσει ένα κύμα μη εμβολιασμού μικρών παιδιών, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν ξανά επικίνδυνες ασθένειες που είχαν εξαφανιστεί από τις ανεπτυγμένες χώρες.
Η καλύτερη εξήγηση που έχω ακούσει ποτέ έρχεται από τηλεοπτική σειρά… Και αυτό είναι κάπως τρομακτικό. Η ενημέρωση των γονέων θα έπρεπε να γίνεται τακτικά και από διάφορα μέσα.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.