Αν υπήρχε Παγκόσμιο Ρεκόρ Guinness για το πόσες φορές έχει δει κάποιος το Big Bang Theory, υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να έπαιρνα τον τίτλο. Όμως αυτό δε συμβαίνει μόνο σε εμένα. Αρκετός  κόσμος από νοσταλγία βλέπει κάποιες σειρές ξανά και ξανά, ιδιαίτερα όταν περνάνε μια δύσκολη περίοδο. Αυτές οι σειρές είναι κάτι σαν την αγαπημένη μας κουβέρτα όταν ήμασταν ακόμα μικρά παιδιά. Τώρα που δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό να έχουμε την αγαπημένη μας κουβέρτα ή το αγαπημένο μας κουκλάκι, βρίσκουμε άλλα πράγματα για να βρούμε παρηγοριά.

Γιατί όμως επιστρέφουμε στις ίδιες σειρές ξανά και ξανά; Μια νέα μελέτη ανέλυσε και εντόπισε το συναίσθημα το οποίο κυνηγάμε, πόσο αντίκτυπο έχει στην πραγματικότητα και γιατί ενώ στο παρελθόν είχε αρνητική χροιά, είναι τελικά πιο θετικό από ότι νομίζαμε.

Ο λόγος για τη νοσταλγία. Μια μεγάλη μελέτη με τίτλο  με τίτλο «Η νοσταλγία ως πόρος για την ψυχολογική υγεία και ευεξία» και δημοσιεύτηκε στο ResearchGate και αναλύει στο συναίσθημα την νοσταλγίας.

Σύμφωνα με το λεξικό του Cambridge, η νοσταλγία είναι «ένα συναίσθημα ευχαρίστησης και επίσης μιας ελαφριάς θλίψης όταν σκέφτεσαι πράγματα που συνέβησαν στο παρελθόν».

Πρόκειται για ένα συναίσθημα που είναι συγκινητικό και γλυκό, αφού ακούσια κάνουμε ένα ταξίδι στις αναμνήσεις μας και μας κάνει να νιώθουμε όπως ήμασταν χρόνια πριν. Βέβαια αυτό έχει πάντα και μια χροιά θλίψης, για τις εποχές που πέρασαν και δεν επιστρέφουν και για τις συγκρίσεις του πως ζούσαμε τότε με το πως είμαστε τώρα.

Και αν κοιτάξουμε ακόμη πιο πίσω, από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα, η νοσταλγία θεωρούνταν ακόμη και «άρρωστη» – ένας Ελβετός γιατρός την περιέγραψε ως μια ασθένεια που εκδηλωνόταν με συμπτώματα όπως άγχος, κλάμα, ακόμη και ακανόνιστο καρδιακό παλμό, αϋπνία και διατροφικές διαταραχές.

Τώρα όμως δεν είμαστε στον 17ο αιώνα και η επιστήμη έχει προχωρήσει πάρα πολύ. Η νέα μελέτη εξέτασε τη νοσταλγία και το κατά πόσο μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πόρο για την ψυχολογική υγεία και ευεξία.

Πως εκδηλώνεται η νοσταλγία και πως μας επηρεάζει;

Η νέα μελέτη εξέτασε δύο διαφορετικές αναλύσεις για το θέμα. Η πρώτη κάλεσε τους αναγνώστες να υποβάλουν γραπτές αφηγήσεις για τις δικές τους προσωπικές νοσταλγικές ιστορίες. Η δεύτερη ζήτησε από προπτυχιακούς φοιτητές να γράφουν με παρόμοιο τρόπο τις δικές τους εμπειρίες νοσταλγίας και να αναφέρουν πως τους έκανε να νιώσουν.

«Σύμφωνα με αυτές τις αξιολογήσεις, οι συμμετέχοντες βίωσαν σημαντικά περισσότερα θετικά παρά αρνητικά συναισθήματα», σημειώνει η μελέτη. Εξέτασε επίσης πόσο συχνά οι άνθρωποι αισθάνονται νοσταλγία – συνολικά το 79% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι τη βιώνει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και το 17% μία ή δύο φορές το μήνα.

Παράλληλα, η νέα μελέτη προκαλεί το ερώτημα κατά πόσον οι προηγούμενες μελέτες σχετικά με την δυσφορία που προκαλεί η νοσταλγία, ήταν λανθασμένες. Μήπως η νοσταλγία χρησιμοποιείται σαν εργαλείο για την αντιμετώπιση της δυσφορίας από το άγχος και το στρες;

Από ότι φαίνεται, η μοναξιά πυροδοτεί τη νοσταλγία, παράλληλα με το συναίσθημα έλλειψης νοήματος. Σύμφωνα με τη μελέτη:

«Συνολικά, αυτές οι πρόσφατες μελέτες συγκλίνουν στο να καταδείξουν ότι η ψυχολογική απειλή δημιουργεί νοσταλγία. Μέχρι στιγμής, η αρνητική διάθεση, η μοναξιά και η έλλειψη νοήματος έχουν εμπλακεί συγκεκριμένα ως παράγοντες που πυροδοτούν τη νοσταλγία. Αυτό εγείρει το ερώτημα της λειτουργικότητας της νοσταλγίας: Μόλις προκληθεί, τι κάνει η νοσταλγία για τα άτομα;»

Orb: Δες τη σταθερότητα και αξιοπιστία της γραμμής σου με το νέο εργαλείο των δημιουργών του Speedtest.net

Η ανάλυση υποδηλώνει πως η νοσταλγία φαίνεται να ενισχύει τη θετική διάθεση και αυξάνει την αυτοεκτίμηση, ενώ ενισχύει και την αίσθηση της κοινωνικής σύνδεσης. Οι ερευνητές δίνουν στη νοσταλγία ένα υπαρξιακό νόημα, αναμνήσεις από πολύτιμες εμπειρίες που είχαμε στη ζωή μας, τις οποίες μοιραστήκαμε με στενούς φίλους και συγγενείς. Αυτές οι αναμνήσεις βοηθούν στο να δούμε το νόημα της ζωής.

Έτσι, η νοσταλγία αποτελεί ένα σημαντικό μέσο για τη διατήρηση και την προώθηση της ψυχολογικής υγείας. Μια έρευνα του 2023 να διαπιστώνει ότι η αναδρομή σε νοσταλγικές αναμνήσεις έδινε στους ανθρώπους παρηγοριά ή τους υπενθύμιζε τι ήταν σημαντικό στη ζωή τους.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα: «Συνολικά, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς που έγιναν σε προηγούμενες δεκαετίες και αιώνες, η έρευνα δεν έχει βρει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η νοσταλγία είναι ψυχολογικά προβληματική».

Έτσι λοιπόν, για αυτό γυρίζουμε ξανά και ξανά στις σειρές που αγαπήσαμε, τις οποίες έχουμε δει ήδη δεκάδες φορές. Είναι ένας τρόπος να γυρίσουμε στο παρελθόν και να νιώσουμε οικεία. Ένα είδος ασφάλειας για να περάσουν οι δυσκολίες μας. Για αυτό το NETFLIX πρέπει να επαναφέρει άμεσα  τα “Φιλαράκια” και το “The Big Band Theory”. Από ότι φαίνεται το έχουμε ανάγκη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως αυτές οι δύο σειρές ήταν μόνιμα κολλημένες στο TOP 10 των θεάσεων.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.