Ο μεγάλος σεισμός της Ταϊβάν, μεγέθους 7.4 της κλίμακας Ρίχτερ, είναι ο μεγαλύτερος που έχει συμβεί στην περιοχή εδώ και 25 χρόνια. Όλη η περιοχή θα χρειαστεί να χτιστεί σχεδόν από την αρχή και μαζί με την περιοχή και οι επιχειρήσεις. Η TSMC είναι από τις εταιρίες που είχαν μεγάλες ζημιές, που από ότι φαίνεται θα προκαλέσουν προβλήματα σε όλους τους συνεργάτες της, όπως η Apple, η MediaTek, η AMD και η Qualcomm.

Σύμφωνα με το CNN, ο σεισμός ήταν η αιτία για την απώλεια ζωής 9 ανθρώπων, ενώ κτήρια έπεσαν και η περιοχή είχε μεγάλες κατολισθήσεις. Η TSMC βρίσκεται στην άλλη πλευρά του νησιού, από όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού, κάτι που επέτρεψε στο προσωπικό της να σωθεί. Ο σεισμός όμως ήταν ιδιαίτερα αισθητός στα γραφεία της εταιρίας και στην γραμμή παραγωγής. Η δόνηση ήταν τόσο μεγάλη που η εταιρία αναγκάστηκε να εκκενώσει τις εγκαταστάσεις. Αργότερα την Τετάρτη οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στις δουλειές τους, στις γραμμές συναρμολόγησης.

Μπορεί τα νέα να είναι καλά για τους εργαζομένους, όμως το μεγαλύτερο κτήριο παραγωγής στο microchip στον κόσμο, έχει υποστεί ζημιές και η έκθεση αναφέρει πως ζημιές υπάρχουν και στον εξοπλισμό. “Ένας μικρός αριθμός εργαλείων υπέστη ζημιά σε ορισμένες εγκαταστάσεις, επηρεάζοντας εν μέρει τις λειτουργίες τους. Ωστόσο, δεν υπάρχει ζημιά στα κρίσιμα εργαλεία μας”, δήλωσε η TSMC αργά την Τετάρτη. Περισσότερο από το 70% των εργαλείων της TSMC μέσα στα εργοστάσια της ανακτήθηκαν μέσα σε 10 ώρες από τον σεισμό. Στα νεότερα εργοστάσια, τα επίπεδα ανάκτησης ήταν υψηλότερα.

Σε ανακοίνωση προς τους επενδυτές την Τετάρτη, οι αναλυτές της Barclays επισήμαναν πως θα χρειαστούν εβδομάδες μέχρι η TSMC να ανακάμψει από το κλείσιμο που κράτησε μερικές ώρες. «Μερικά από τα τσιπ υψηλών προδιαγραφών χρειάζονται απρόσκοπτες λειτουργίες 24/7 σε κατάσταση κενού για μερικές εβδομάδες» σύμφωνα με τους αναλυτές της Barclays. Αυτό σημαίνει πως αρκετά chip που ήταν στην γραμμή παραγωγής, ενδέχεται να χαλάσουν. Ο συνολικός αντίκτυπος στις εγκαταστάσεις θα μπορούσε να φτάσει ζημιές 60 εκατομμυρίων δολαρίων, στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου του 2024.

Αυτό σημαίνει πως οι εταιρίες σαν την Apple, την Qualcomm και άλλες, που βασίζονται στην TSMC για την παραγωγή chip θα αντιμετωπίσουν προβλήματα μέχρι να ανακάμψει πλήρως η εταιρία, όμως κατά κάποιο τρόπο η ζημιά περιορίστηκε στο ελάχιστο. Αυτά με δεδομένο πως δεν θα υπάρξει μεγάλη μετασεισμική δραστηριότητα.

Revolut σαν καθημερινός λογαριασμός! Τι ισχύει και τι κάνει με τα χρήματά σου – Είναι προστατευμένα;

Η TSMC είναι υπεύθυνη για το 90% της παραγωγής προηγμένων chip στον κόσμο. Αυτός ο σεισμός όμως έδειξε πως κανείς δεν έχει ανοσία στις φυσικές καταστροφές. Όταν μιλάμε για μια τόσο μεγάλη εταιρία, που όλη η αγορά βασίζεται πάνω της για την επάρκεια σε chips, τα οποία μπαίνουν σε όλες τις συσκευές μας, τότε αν ο σεισμός την χτύπαγε περισσότερο, θα ήταν καταστροφικό για όλο τον κόσμο.

Ας ελπίσουμε πως η κατάσταση δεν θα είναι μια ακόμα δικαιολογία για αύξηση τιμών!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.