Τα φυτά δεν είναι μόνο ικανά να επιβιώνουν σε χαμηλή βαρύτητα όπως στη Σελήνη, αλλά αντίθετα το προτιμούν. Τουλάχιστον, αυτό ισχυρίζεται η μελέτη στην οποία αναφερόμαστε στο εν λόγω άρθρο μας. Όταν το Chang’e 4 προσεδαφίστηκε στη Σελήνη τον Ιανουάριο του 2019, μετέφερε ένα φορτίο που θα μπορούσε να καθορίσει το μέλλον της εξερεύνησης του διαστήματος . Η βλάστηση ενός μόνο σπόρου βαμβακιού προσέλκυσε τότε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Χρειάστηκαν περισσότερο από τέσσερα χρόνια αλλά τα αποτελέσματα του πειράματος δημοσιεύθηκαν το 2023.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Chang’e 4 δεν προσπάθησε να καλλιεργήσει τους σπόρους σε σεληνιακό έδαφος. Άλλα πειράματα έχουν δείξει ότι αυτό είναι εφικτό, αν και δύσκολο. Αντίθετα, η δοκιμή αφορούσε μόνο το κατά πόσον η χαμηλή βαρύτητα και η υψηλή ακτινοβολία της Σελήνης θα αποτελούσαν πρόβλημα για τα φυτά.

Μηχανικός της NASA ανακαλύπτει νέα δύναμη της φύσης!

Η βαρύτητα είναι το πιο σημαντικό μέρος της εξίσωσης. Αν το πρόβλημα της ακτινοβολίας του ήλιου, που δεν φιλτράρεται από την ατμόσφαιρα, αποδειχθεί ότι βλάπτει τα φυτά, τότε θα μπορούσαμε να  κατασκευάσουμε ειδικές οροφές. Ωστόσο η μεταβολή της βαρύτητας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και αυτό που προσπάθησαν να απαντήσουν οι ερευνητές.

Και τα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά. Όσο οι σπόροι μεγάλωναν στη σελήνη, μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Chongqing έβαλε στο εργαστήριο τον ίδιο σπόρο στις ίδιες ακριβώς συνθήκες. Ανακάλυψαν ότι η βαρύτητα της Σελήνης επιταχύνει τη βλάστηση των σπόρων.

Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετώπισε το σεληνιακό φυτό ήταν η μακρά νύχτα, η οποία ξεκίνησε εννέα γήινες ημέρες μετά την προσεδάφιση. Οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό του σεληνιακού διαμερίσματος που είχαν τοποθετήσει τα φυτά έπεσαν στους -52°C (-61°F), οπότε οι ερευνητές έριξαν τη θερμοκρασία στο εργαστήριο για να έχουμε αντίστοιχες συνθήκες. Η ζέστη δεν επέστρεψε για περίπου 18 γήινες ημέρες.

Παραδόξως, το σεληνιακό φυτό ήταν ακόμα πράσινο και όρθιο όταν επέστρεψε το φως. Με τ φυτά του εργαστηρίου ωστόσο, ήταν νεκρά και είχαν μαύρο-κίτρινο χρώμα. Το σεληνιακό φυτό επέζησε τη δεύτερη σεληνιακή ημέρα αν και η ανάπτυξή του σταμάτησε, γεγονός που οι ερευνητές αποδίδουν στο ότι ξέμεινε από οξυγόνο.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η χαμηλή βαρύτητα πυροδότησε μια αντίσταση στις χαμηλές θερμοκρασίες που έχουν αναπτύξει ορισμένα πολικά φυτά, η οποία όμως έχει από καιρό απορρυθμιστεί για τα φυτά θερμού κλίματος, όπως το βαμβάκι. Δυστυχώς, όμως, το βαμβάκι φαίνεται ότι πέθανε κατά τη διάρκεια της δεύτερης σεληνιακής νύχτας, ενώ επί πέντε σεληνιακές ημέρες κανένας από τους άλλους σπόρους δεν αναπτυσσόταν.

Οι συγγραφείς αποδίδουν την αποτυχία των άλλων τριών φυτικών ειδών να βλαστήσουν στις θερμοκρασίες που υπερέβησαν τη ζώνη άνεσής τους. Σε κάθε περίπτωση η επιτυχία του πειράματος είναι πολύ μεγάλη καθώς έστω και έτσι αποδείχθηκε ότι η έλλειψη βαρύτητας έχει θετικό πρόσιμο για τα φυτά στη Σελήνη. Οι καλλιέργειες στη Σελήνη ακόμη, είναι  απαλλαγμένες από παράσιτα και ζιζάνια και, συνεπώς, από τα χημικά που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμησή τους.

 Ολόκληρη η έρευνα είναι διαθέσιμη στα Microgravity Science and Technology και Acta Astronautica.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δεν παγώνουν στους-52?
    Επίσης χωρίς οξυγόνο δεν γίνεται τίποτα.
    Δύο εργαστήριο αφαίρεσαν το οξυγόνο?

  2. Γράφουν παραμύθια, όπως ότι ο ήλιος θα γίνει μαύρη τρύπα! Είναι γνωστό σ όλους ότι θα γίνει τελικά, μαύρος νάνος. Άρα φυτά στη Σελήνη, είναι τόσο πιθανά, όσο ψάρια που κελαηδούν…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.