Πριν λίγη ώρα, ενημερωθήκαμε για ένα νέο περιστατικό απάτης, που δεν έχουμε δει ξανά, η οποία χρησιμοποιεί την επωνυμία της ACS. Γενικότεροι, οι απατεώνες βρίσκουν όλο και νέους τρόπους για να αποσπάσουν χρηματικά ποσά από ανυποψίαστους πολίτες, χωρίς να κάνουν διακρίσεις. Μάλιστα, τελευταία έχουμε μεγάλες διαρροές δεδομένων, από χρήστες κοινωνικών δικτύων, όπως το X, αλλά και από ελληνικές, κρατικές, υπηρεσίες που πέσαν θύματα επιθέσεων. Στα δεδομένα μπορεί να βρει κάποιος ονόματα, διευθύνσεις, τηλέφωνα, emails, μέχρι και το ΑΦΜ και τραπεζικούς λογαριασμούς.
Αυτό κάνει πολύ εύκολη τη δημιουργία καλοστημένης απάτης, που είναι δύσκολο να την καταλάβει κάποιος. Τώρα, έχουμε μια νέα απάτη, πιθανότατα βασισμένη σε αυτές τις διαρροές, αφού αναφέρθηκαν ονόματα και διευθύνσεις κατά τη διάρκεια κλήσης.
Τι συνέβη;
Κάποιος κάλεσε στο τηλέφωνο του ανήλικου γιού ενός συναδέλφου, ισχυριζόμενος πως είναι από την ACS. Στην κλήση αναφέρθηκε το όνομα του παιδιού, λέγοντας πως έχουν ένα δέμα να φέρουν στον χώρο τους, το οποίο όμως έχει χρέωση 95 ευρώ.
Ο ανήλικος, ουδέποτε παρήγγειλε κάτι, ούτε υπάρχει περίπτωση να του έστειλε κάποιος δέμα με χρέωση. Παράλληλα, ούτε οι γονείς του περιμέναν κάποιο δέμα, ούτε έκαναν αγορές με αντικαταβολή. Μάλιστα, στην κλήση ειπώθηκε πως η πληρωμή πρέπει να γίνει με μετρητά.
Πιθανότατα, ο απατεώνας θα περνούσε από το σπίτι για να πάρει τα χρήματα και θα παρέδιδε άδειο δέμα ή δέμα κάποιο αντικείμενο που θα έχει κάποιο βάρος, ώστε να μην κινήσει υποψίες. Μέχρι να ανοιχτεί το δέμα, ο απατεώνας θα είχε ήδη εξαφανιστεί.
Η εφορία θα ελέγχει τις συναλλαγές με IRIS – Οι αλλαγές στους επαγγελματικούς λογαριασμούς
Το ότι η κλήση έγινε στο τηλέφωνο ανήλικου, που σίγουρα δεν έχει κάνει κάποια παραγγελία, δείχνει ξεκάθαρα πως πρόκειται για απάτη. Την ίδια στιγμή, δε θα μπορούσε να είναι κάποιο δέμα από την επαγγελματική δραστηριότητα των γονέων, αφού η κλήση έγινε στο τηλέφωνο του παιδιού, που δεν το έχουν συνεργάτες.
Αυτό δείχνει με τον καλύτερο τρόπο την ανάγκη για ασφάλεια, τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου που τελευταία έχουν δεχθεί πολλές επιθέσεις, όσοι και στα κοινωνικά δίκτυα. Πρόσφατα είχαμε μια τεράστια διαρροή δεδομένων χρηστών του X, ενώ την τελευταία περίοδο είχαμε επιθέσεις στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και στην ΕΕΤΑΑ, με τους hackers να ζητάνε λύτρα για να μην δημοσιεύσουν τα δεδομένα. Φυσικά δεν πήραν ούτε ευρώ και τα δεδομένα κατέληξαν στο Dark Web.
Αυτές οι λίστες με δεδομένα Ελλήνων πολιτών, έχουν φτάσει πλέον στα χέρια απατεώνων, οπότε θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με τις κλήσεις και τα μηνύματα που δεχόμαστε.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.