Η MediaTek είναι μια ταϊβανέζικη εταιρεία ημιαγωγών που ιδρύθηκε το 1997, γνωστή για την κατασκευή προσιτών chipsets για συσκευές όπως smartphones και tablets. Ο κύριος αντίπαλός της, η Qualcomm, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η generative AI εντός της συσκευής, η οποία τροφοδοτείται από το μεγάλο γλωσσικό μοντέλο Llama 2 (LLM) της Meta, θα έρθει στα flagship smartphones το 2024. Τώρα, η MediaTek μοιράζεται αντίστοιχα νέα.

Η MediaTek μπαίνει και αυτή στο παιχνίδι της γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης εντός της συσκευής. Η εταιρεία ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη Meta για την ενίσχυση της υποστήριξης του Llama 2 LLM σε τηλέφωνα που χρησιμοποιούν τον επόμενης γενιάς flagship επεξεργαστή της – πιθανώς τον Dimensity 9300. Σε αντίθεση με τις περισσότερες εφαρμογές generative AI που βασίζονται σε cloud computing, η χρήση των μοντέλων Llama 2 από τη MediaTek θα επιτρέψει στις εφαρμογές να εκτελούνται απευθείας στη συσκευή.

Αυτό υπόσχεται πλεονεκτήματα όπως ομαλότερη απόδοση, ενισχυμένη ιδιωτικότητα, καλύτερη ασφάλεια, μικρότερη καθυστέρηση, λειτουργία σε περιοχές με χαμηλή συνδεσιμότητα, και εξοικονόμηση κόστους. Η MediaTek αναμένει ότι οι εφαρμογές generative AI με δυνατότητα Llama 2 θα είναι διαθέσιμες σε τηλέφωνα που χρησιμοποιούν το επερχόμενο chipset της, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του 2023.

Το νέο flagship chipset θα διαθέτει βελτιστοποιημένο λογισμικό για την εκτέλεση του Llama 2 και μια αναβαθμισμένη APU με επιτάχυνση της Transformer backbone. Αυτό θα οδηγήσει σε βελτιωμένη απόδοση LLM και AIGC (AI-Generated Content), ενώ θα χρησιμοποιεί λιγότερο χώρο και εύρος ζώνης DRAM (Dynamic Random-Access Memory).

Η αυξανόμενη δημοτικότητα του Generative AI οδηγεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό και η MediaTek στοχεύει να δώσει στους προγραμματιστές και τους χρήστες του Llama 2 τα απαραίτητα εργαλεία για την καινοτομία AI. Ο JC Hsu, Corporate Senior Vice President και General Manager of Wireless Communications Business Unit της MediaTek δήλωσε: “Μέσω της συνεργασίας μας με τη Meta, μπορούμε να παρέχουμε υλικό και λογισμικό με πολύ περισσότερες δυνατότητες από ποτέ άλλοτε”.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.