Το τελευταίο διάστημα θα έχεις διαπιστώσει ότι η ΔΕΗ προωθεί έντονα το Greenpass, τη νέα πρόσθεση υπηρεσία η οποία υπόσχεται να κάνει την ενέργεια που καταναλώνεις στο σπίτι σου πράσινη. Στην ουσία πρόκειται για μια υπηρεσία, η οποία εγγυάται πως όση ποσότητα ενέργειας καταναλώνετε στο σπίτι σας, τόση παράγεται και δεσμεύεται για εσάς από Ανανεώσιμες Πηγές. Μπορεί το ποσό που ζητάει να είναι μικρό, της τάξης των 0.80 ευρώ το μήνα, ωστόσο δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κοροϊδία.

Όπως εξηγεί ο korakios στο techmaniacs.gr από το 1999 πληρώνουμε όλοι μέσω των λογαριασμών μας ένα τέλος για τις ΑΠΕ, το οποίο στη συνέχεια ενσωματώθηκε στο Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) για ΑΠΕ και Ρύπους. Οι ΑΠΕ ωστόσο, πριν από 20 περίπου χρόνια, ποτέ δεν προχώρησαν, οι μονάδες ποτέ δεν εκσυγχρονίστηκαν σε αερίου, με αποτέλεσμα τα χρήματα αυτά να έχουν ουσιαστικά χαθεί και να έχουν μπει σε κάποιες τσέπες.

Είναι το λιγότερο εξοργιστικό να ζητά η ΔΕΗ να ενεργοποιήσεις το GreenPass, πληρώνοντας ξανά πρόσθετα χρήματα για ΑΠΕ που ποτέ δεν έγιναν μέχρι σήμερα. Όσον αφορά τις ανεμογεννήτριες, αμφίβολες για το ενεργειακό τους αποτύπωμα (κατασκευή/μεταφορά vs ενέργεια που παράγουν στον κύκλο ζωής τους), όταν με τα υδροηλεκτρικά είναι εφικτή ακόμη και η αποθήκευση της ενέργειας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Νομίζω ότι έχετε άδικο. Το greenpass αφορά τις εγγυήσεις προέλευσης που η ΔΕΗ αγοράζει από τον ΔΑΠΕΕΠ και μετά πουλάει στους πελάτες της. Ναι μεν πληρώνουμε και το ΕΤΜΕΑΡ αλλά κ το greenpass, αλλά αν κάποιος έχει επιλέξει κ το δεύτερο, ο προμηθευτής εγγυάται ότι η ενέργεια που του δίνει έχει παραχθεί από ανανεώσιμες πηγές. Αν δεν έχει greenpass τότε αυτή η ενέργεια δεν παράγεται αποκλειστικά από ΑΠΕ. Τέλος επειδή αναφέρεστε σε υδροηλεκτρικά με δυνατότητα αποθήκευσης, θα ήθελα να σας πω ότι τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ που έχουν δυνατότητα αντλησιοταμίευσης (ΥΗΣ Θησαυρού & Σφηκιάς) δεν θεωρούνται ΑΠΕ γιατί επιβαρύνουν πολύ το περιβάλλον. Γενικά το greenpass είμαι για αυτούς που έχουν οικολογική συνείδηση και δεν τους πειράζει να δώσουν λίγα παραπάνω χρήματα για αυτό.

  2. Δεν έχουν γίνει επενδύσεις σε ΑΠΕ;;;
    Τα αιολικά δεν έχουν θετικό ενεργειακό αποτύπωμα;
    Μήπως μπήκα σε σελίδα του Βελόπουλου;

  3. όταν με τα υδροηλεκτρικά είναι εφικτή ακόμη και η αποθήκευση της ενέργειας.”
    Ενώ με τις ανεμογεννήτριες δεν γίνεται αυτό, ε??
    Τουλάχιστον ανεπαρκές το ” άρθρο “… Μέγας άσχετος (ίσως πιθανότερα βαλτός) ο συντάκτης..

  4. Τέτοια (εξοργιστικά) χαμηλού επιπέδου άρθρα που διαστρεβλώνουν πλήρως την πραγματικότητα δεν ταιριάζουν στο “TechManiacs”. Ντροπή!

  5. Το άρθρο είναι πολύ σωστό!

    Όσο για όλους τους ραγιάδες παραπάνω που γουστάρουν να πληρώνουν Green Pass… μακάρι η ΔΕΗ να σας πάει την χρέωση 100€ το μήνα για το Green Pass.

  6. Καμία ΔΕΗ δεν μπορεί να εγγυηθεί πράσινη ενέργεια όταν θίγονται τα συμφέροντα της.Προκειται για διαφημιστικό τρικ για να προσελκύσει πελάτες.σιγουρα οι μισθοί τους παραμένουν παχουλοί και κάποιος πρέπει να τους εξασφαλίσει πληρώνοντας αερολογιες

  7. με τα υδροηλεκτρικά είναι εφικτή ακόμη και η αποθήκευση της ενέργειας, γιατί όταν υπάρχει διαθέσιμη ενέργεια, μπορεί να γίνει άντληση των υδάτων προς το φράγμα (μετατροπή ηλεκτρική ενέργεια σε ‘κινητικη’, (καθώς η κίνηση του νεού λόγο βαρύτητας δημιουργεί το ρεύμα στα υδροηλεκτρικά)), ενώ οι ανεμογεννήτριες δεν έχουν δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας (τι να αποθηκεύσουν; αέρα;)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.