Το μάγναστρο XTE J1810-197, ήδη γνωστό για την ιδιόμορφη συμπεριφορά του, έχει ιντριγκάρει εκ νέου τους επιστήμονες με την πρόσφατη αντισυμβατική του δραστηριότητα. Αρχικά ανακαλύφθηκε να εκπέμπει έντονα ραδιοκύματα το 2003, το άστρο σταμάτησε απότομα τις εκπομπές του το 2008, για να ξυπνήσει ξανά το 2018 εκπέμποντας παράξενη ακτινοβολία.

Σε δύο ξεχωριστές μελέτες, οι ερευνητές εξέτασαν διεξοδικά τις ασυνήθιστες εκπομπές του XTE J1810-197. Τα δημοσιευμένα ευρήματα αποκαλύπτουν πρωτοφανείς ανατροπές στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα χαμηλής συχνότητας που εκπέμπει ο μαγνήτης, μαζί με ενδείξεις μιας ταλαντευόμενης κίνησης.

Αν σου φαίνεται παράξενο το όνομα αυτών των ουράνιων οντοτήτων, μπορείς να βρεις πολλές πληροφορίες στη Wikipedia, στην ΑΓΓΛΙΚΗ ή την ΕΛΛΗΝΙΚΗ καταχώρηση.

Με επικεφαλής τον Marcus Lower από το CSIRO στην Αυστραλία, οι αστρονόμοι παρατήρησαν ότι το μάγναστρο εκπέμπει τεράστιες ποσότητες ταχέως μεταβαλλόμενης κυκλικής πόλωσης – ένα φαινόμενο που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πριν σε άλλα μάγναστρα. Εντωμεταξύ, ο Gregory Desvignes και η ομάδα του από το Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας Max Planck (MPIfR) στη Γερμανία παρατήρησαν συστηματικές μεταβολές στην πόλωση του μάγναστρου, γεγονός που υποδηλώνει μια ταλαντευόμενη κίνηση που μοιάζει με περιστρεφόμενη κορυφή.

Κατακλυσμική πυρηνική έκρηξη στο διάστημα, ορατή κάθε 80 χρόνια, στον αστερισμό Blaze Star

Τα μάγναστρα, μια υποκατηγορία αστέρων νετρονίων, είναι γνωστά για τα ακραία μαγνητικά τους πεδία και την ιδιόμορφη συμπεριφορά τους. Αυτά τα αστρικά υπολείμματα, που γεννήθηκαν από υπερκαινοφανείς αστέρες μεγάλης μάζας, διαθέτουν μαγνητικά πεδία χιλιάδες φορές ισχυρότερα από τους κανονικούς αστέρες νετρονίων. Τα πρόσφατα ευρήματα προσφέρουν μια ματιά στην εσωτερική λειτουργία αυτών των κοσμικών παράδοξων, ρίχνοντας ενδεχομένως φως στην εσωτερική δομή και τις θεμελιώδεις ιδιότητές τους.

Παρά τις ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις, τα μυστήρια γύρω από το XTE J1810-197 παραμένουν, αφήνοντας τους επιστήμονες να ανυπομονούν να διαλευκάνουν τα μυστικά αυτών των ιδιόμορφων νεκρών άστρων. Καθώς οι ερευνητές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις δραστηριότητές τους, περαιτέρω ανακαλύψεις μπορεί να προσφέρουν ανεκτίμητες πληροφορίες για την αινιγματική φύση των μάγναστρων και των ακραίων φαινομένων που συμβαίνουν στο σύμπαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.