Σε ένα επερχόμενο ουράνιο φαινόμενο που θα εκτυλιχθεί από τώρα έως τον Σεπτέμβριο, οι ερασιτέχνες αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο θα απολαύσουν ένα εντυπωσιακό θέαμα καθώς μια τεράστια έκρηξη θα προέρχεται από ένα δυαδικό αστρικό σύστημα που βρίσκεται 3.000 έτη φωτός μακριά.

Φωλιασμένο στον αστερισμό Corona Borealis, αυτό το δυαδικό σύστημα συνήθως διαφεύγει της παρατήρησης με γυμνό μάτι λόγω της αχρωμίας του. Ωστόσο, περίπου κάθε 80 χρόνια, οι δυναμικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δύο άστρων του, που είναι παγιδευμένα σε έναν βαρυτικό χορό, πυροδοτούν μια κατακλυσμική πυρηνική έκρηξη.

Η προκύπτουσα έκρηξη φωτός διασχίζει τεράστιες κοσμικές αποστάσεις, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ενός νέου άστρου που εμφανίζεται ξαφνικά στον νυχτερινό μας ουρανό, ανταγωνιζόμενο τη λαμπρότητα του Πολικού Αστέρα, του Βόρειου Άστρου, όπως σημειώνει η NASA.

Αυτό το επικείμενο γεγονός σηματοδοτεί τουλάχιστον την τρίτη καταγεγραμμένη εμφάνιση από την αρχική παρατήρησή του από τον Ιρλανδό πολυμαθή Τζον Μπέρμιγχαμ το 1866, με επόμενη παρατήρηση το 1946, και τη νεότερη να καταγράφεται μέσα στο 2024 – ίσως συμβεί ξανά το 2104 με 2106.

Μην χάσεις την ευκαιρία μιας ζωής, θα μπορέσουμε να δούμε την έκρηξη ενός καινοφανή αστέρα, με γυμνό μάτι

Ο αστροφυσικός Σάμνερ Στάρφιλντ, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, αναμένει με ανυπομονησία την έκρηξη του καινοφανούς, έχοντας αφιερώσει δεκαετίες στη μελέτη του T Coronae Borealis, γνωστού και ως “Blaze Star”.

Ο Στάρφιλντ ασχολείται πυρετωδώς με την ολοκλήρωση ενός επιστημονικού χειρόγραφου που προβλέπει τις γνώσεις που θα αποκομίσουν οι αστρονόμοι από την αναμενόμενη επανεμφάνιση του επαναλαμβανόμενου καινοφανή του Coronae Borealis μέσα στους επόμενους πέντε μήνες.

Οι επαναλαμβανόμενοι καινοφανείς, ένα σπάνιο φαινόμενο που αριθμεί μόνο περίπου 10 στον Γαλαξία μας και σε γειτονικούς γαλαξίες, παρουσιάζουν περιοδικές εκρήξεις λόγω της μοναδικής δυναμικής μεταξύ των αστέρων που τους απαρτίζουν, προσφέροντας στους αστρονόμους μια συναρπαστική ματιά στον κοσμικό χορό των ουράνιων σωμάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.