Η κάμερα Dark Energy είανι τοποθετημένη στο τηλεσκόπιο του αστεροσκοπειου Cerro Tololo Inter-American, στη Xιλή. Πρόσφατα κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες από το Circinus West, από ένα φαινόμενο και πλέον μπορούμε να τις δούμε!

Στις φωτογραφίες, το φως νέων άστρων, δίνει μάχη για να νικήσει ένα σκοτεινό νεφέλωμα, το οποίο φυλακίζει το φως. Πρόκειται για μια μαύρη δομή στο κέντρο της εικόνας, που είναι το νέφος Circinus West. Είναι μια τεράστια συσσώρευση αερίων, που αποτελούν τα δομικά συστατικά των άστρων, παρόμοια με τα νέφη που είχαν γεμίσει το σύμπαν στα πρώτα χρόνια από τη Μεγάλη Έκρηξη. Το Circinus West απέχει περίπου 2.500 έτη φωτός μακριά από τη Γη και ανήκει σε μια κατηγορία γνωστή και ως “σκοτεινά νεφελώματα”. Το σκότος τους προκαλείται από τα πολύ πυκνά αέρια και σκόνη που περιέχει, τα οποία δεν επιτρέπουν στο φως να τα διαπεράσει!

Το Circinus West είναι μια τεράστια δομή με έκταση περίπου 180 ετών φωτός, ενώ έχει τεράστια μάζα, αντίστοιχη με 250.000 Ήλιων. Καθώς μέσα στο νέφος σχηματίζονται νέα άστρα, αυτά συγκεντρώνουν αρκετή από την ύλη του νέφους, δημιουργώντας τρύπες, μέσα στο σκοτάδι του νέφους. Έτσι έχουμε αυτά τα πανέμορφα ελικοειδή σχήματα που βλέπουμε στις εικόνες.

Περιοχές όπως αυτή, όπου τα αστέρια αλληλοεπιδρούν και αλλάζουν το περιβάλλον τους σε διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους, παρέχουν ένα «φυσικό εργαστήριο» για τη μελέτη της δυναμικής του σχηματισμού αστεριών, καθώς και της εξέλιξης των μοριακών νεφών και των γαλαξιών γενικότερα.

Και το δικό μας αστέρι, ο Ήλιος, δημιουργήθηκε σε παρόμοιες συνθήκες, μέσα σε έναν κοσμικό πόλεμο ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι!

Γιατί πρέπει να σταματήσεις να κοιμάσαι με το κινητό σου

Το φαινόμενο έχει τρομερό ενδιαφέρον γιατί μας δείχνει πως ήταν το Σύμπαν στα αρχικά του στάδια. Τα πρώτα 250 εκατομμύρια χρόνια το Σύμπαν ήταν γεμάτο από τέτοια νέφη, που αποτελούνταν κυρίως από υδρογόνο. Από αυτά τα νέφη σχηματίστηκαν τα πρώτα αστέρια και οι πρώτοι γαλαξίες, δημιουργώντας σιγά σιγά τις πρώτες τρύπες φωτός στο απόλυτο σκοτάδι. Για αυτό πλέον μπορούμε να δούμε μέχρι εκείνες τις στιγμές πίσω στο παρελθόν του Σύμπαντος, αφού πριν δεν υπήρχε φως ώστε να ταξιδέψει μέχρι εμάς για να παρατηρήσουμε. Με το James Webb μπορούμε να δούμε μέχρι και 250 εκατομμύρια χρόνια από τη μεγάλη έκρηξη, και αυτό γιατί διαθέτει κάμερες υπέρυθρης ακτινοβολίας, που έχουν την ικανότητα να περάσουν μέχρι ένα σημείο τα νέφη που υπήρχαν στο πρώιμο σύμπαν. Για να δούμε ακόμα πιο πίσω, όταν τα νέφη ήταν πολύ πιο πυκνά, θα πρέπει να δημιουργήσουμε ακόμα πιο ισχυρά τηλεσκόπια.

Μπορείτε να κατεβάσετε τη φωτογραφία στην πλήρη ανάλυση από ΕΔΩ. Μη το κάνετε με δεδομένα γιατί ειναι 2GB, όμως η ποιόητητά της είναι απίστευτη!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.