Στην αρχαία εποχή, πριν από περίπου 518 εκατομμύρια χρόνια, η Γη έσφυζε από ζωή που χαρακτηριζόταν κυρίως από πλάσματα που έμοιαζαν με σκουλήκια. Ανάμεσα στους τρομερούς κυρίαρχους αυτού του “σκουληκόκοσμου” ήταν ένα επιβλητικό γιγάντιο σαρκοφάγο σκουλήκι, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε απολιθωμένη μορφή από διεθνή ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής ειδικούς του Korea Polar Research Institute (KPRI).

Αυτό το πλάσμα μήκους περίπου 30 εκατοστών, που ονομάστηκε Timorebestia koprii, διέθετε γιγαντιαία σαγόνια, μακριές κεραίες και κυματιστά πτερύγια, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα ζώα που μπορούσαν να κολυμπούν εκείνη την εποχή.

Τα απολιθώματα, που αποκαλύφθηκαν στη Βόρεια Γροιλανδία, παρείχαν πληροφορίες για τη διατροφή του Timorebestia, με ενδείξεις για δίθυρα αρθρόποδα που ονομάζονται Isoxys που βρέθηκαν στο πεπτικό του σύστημα.

Επιστήμονες βρήκαν το τεραστιο δόντι του μεγαλύτερου φονιά των ωκεανών

Παρά την αρχαία ύπαρξή του, οι ζωντανοί συγγενείς του Timorebestia, τα σκουλήκια βέλους, εξακολουθούν να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο ως θηρευτές στους σημερινούς ωκεανούς, θηρεύοντας θεμελιώδη είδη όπως το ζωοπλαγκτόν.

Το Timorebestia αντιπροσωπεύει μια κομβική στιγμή στην εξελικτική ιστορία, που ενδεχομένως σηματοδοτεί τη μετάβαση από την κυριαρχία του “σκουληκόκοσμου” στα ποικίλα οικοσυστήματα της Κάμβριας Έκρηξης.

Η ανακάλυψη συμβάλλει στην κατανόηση των πρώιμων ζωικών οικοσυστημάτων, υποδηλώνοντας την ενδιαφέρουσα δυναμική που διαμόρφωσε τη ζωή στη Γη πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.