Η ASML είναι η μόνη εταιρία που παρέχει εξοπλισμό για την δημιουργία chip με λιθογραφία στα 3nm. Εξοπλίξει με αυτά τα μηχανήματα τους πάντες, όπως την Samsung και την TSMC. Λόγω των αμερικανικών κυρώσεων όμως, δεν τις επιτρέπεται να πουλήσει στην Huawei, που ήδη βρίσκει τρόπου για παραγωγή προηγμένων chips. Τώρα η ASML έβγαλε νέα μηχανήματα High NA EUV, που ξεκίνησαν την παραγωγή τους, με σκοπό την διάθεσή τους στο δεύτερο μισό του 2026.

H High NA EUV λιθογραφία υπόσχεται ακόμα πιο μικρά κυκλώματα, κατά 2/3, όμως οι κατασκευαστές chips πρέπει να έχουν όφελος από αυτό την δεδομένη στιγμή, καθώς τα μηχανήματα είναι απίστευτα ακριβά. Παράλληλα η ήδη δοκιμασμένη τεχνολογία θεωρείται πιο αξιόπιστη.

Σε ένα συνέδριο στο Άμστερνταμ, ο Kevin Zhang της TSMΨ, ανέφερε πως είναι δυνατό να κατασκευάσει τον Apple A16 με την υπάρχουσα τεχνολογία που διαθέτει, καθώς έχει ήδη αγοράσει EUV μηχανήματα για την παραγωγή που θα καταφέρουν να βγάλουν την δουλειά.

“Το πότε πραγματικά θα τεθεί σε εφαρμογή το High NA EUV, νομίζω ότι εξαρτάται από το πού είναι η βέλτιστη οικονομική και τεχνική εξισορρόπηση που μπορούμε να επιτύχουμε”, είπε.

Τα εν λόγω μηχανήματα, κοστίζουν περισσότερα από 350 εκατομμύρια ευρώ για το κάθε ένα, που είναι πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ πάνω από τα κανονικά μηχανήματα EUV της ASML.

Τα μηχανήματα αυτά χρησιμοποιούν δέσμες φωτός, ώστε να χαράξουν τα κυκλώματα σε μια γκοφρέτα πυριτίου, ώστε να δημιουργηθούν τα chipsets. Αυτή τη στιγμή η ASML είναι η μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρία της Ευρώπης, που όμως δεν μπορεί να πουλήσει προς την Κίνα, καθώς η κυβέρνηση της Ολλανδίας, υπακούει στους περιορισμούς των ΗΠΑ και έχει σε ισχύ αποκλεισμό στις εξαγωγές της ASML προς την Κίνα.

Η Intel είναι η πρώτη εταιρία που πήρε εξοπλισμό High NA EUV, τον οποίο ήδη συναρμολόγησε, στις προσπάθειές της να παραμείνει κορυφαία και να μπορέσει να ανταγωνιστεί την AMD, αλλά και τις Qualcomm και Apple, που αλλάζουν αρχιτεκτονική για τους υπολογιστές μας.

Αναβάθμισε τώρα τον Google Chrome! Διορθώθηκε μεγάλο κενό ασφαλείας

Από την άλλη, η ASML έχει ήδη δει μεγάλη πτώση στα έσοδά της, λόγω των περιορισμών, χωρίς την δυνατότητα να επανέλθει, ενώ την ίδια στιγμή η Κίνα, ρίχνει ατελείωτα ποσά στην ανάπτυξη δικών της τεχνολογιών για την δημιουργία chip. Με την Κίνα να κάνει γοργά βήματα, η ASML σύντομα ενδέχεται να έχει πολύ σοβαρό ανταγωνισμό, σε ένα πεδίο που μέχρι σήμερα παίζει μπάλα μόνη της.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.